- Reklame -

For noget tid siden bragte Sund & Hed et nummer, som indeholdt en debat om LGBT-miljøet (lesbian, gay, bisexual, transexual) i Odense, SDU og SUND. Imellemtiden er der kommet et helt konkret initiativ til en LGBT-forening på SDU til. Det er mere aktuelt end nogensinde før at sætte fokus på seksuel frihed.

Carla Ragnhild Kruse
Chefredaktør

Indenfor det sidste halve år har verden været vidne til hate-crimes af en karakter, man kun kan blive målløs over stadig eksisterer i 2013. Præsident Putin har, i forlængelse af den nye lov imod homoseksuel propaganda, været fjendtlig overfor homoseksuelle ved de Olympiske Lege til vinter næste år. Dog lyder sidste udmelding, at man som gæst eller atlet er velkommen uanset race, etnicitet eller seksuel orientering; en udtalelse, der først er kommet fra Ruslands præsident, efter et massivt internationalt pres og ingen konsekvens har haft på Ruslands generelle politiske holdning til emnet.

Dertil har man i Nigeria yderligere strammet loven imod homoseksualitet, hvilket blandt andet betyder højere straffe for dehomoseksuelle. En overtrædelse af loven kan nu også ramme familie, venner eller arbejdsgivere.

Sund & Hed har snakket med Kasper Hjort – frivillig ved Lambda – og Anders Tolstrup – medicinstuderende ved SDU – som begge har konkrete forslag til forbedring af LGBT-miløjet i Odense.

FORSLAG: Lambda i Odense

Kasper Hjort
Frivillig ved Lambda

Lambda i Odense fungerer både ved at have en bar, hvor homoseksuelle samt heteroseksuelle er velkomne.

Der serveres drinks og vi har åbent torsdag, fredag og lørdag fra kl. ca. 18. Men Lambda fungerer også som organisation. Den organisatoriske del af Lambda har formået at påvirke politisk i Odense på en række områder. Vi har for eksempel været med til at sikre at folkeskoleelever nu modtager undervisning i seksualitet og kønsidentitet.

Dertil har vi været i dialog med Odense politi og fået afsat en specialenhed til hate-crimes i byen. Vi er utroligt glade for, at disse tiltag er blevet gennemført og på papiret fremstår Odense, måske på grund af disse tiltag, som en meget frisindet by, hvad angår seksualitet. Vi har selvfølgelig også en finger med, når andre arrangementer holdes i Odense som ikke direkte er Lambda relateret. Vi er aktive i Sex og Sundhed og prøver hele tiden at forny vores måde at være aktive i Odense på.

Når det så er sagt, står vi over for en udfrodring i forhold til at nå ud til alle. Det er svært at nå tilflyttere, som for eksempel er flyttet til byen for at studere. Derfor er det vigtigt at slå fast, at alle er velkomne på baren Lambda og, hvis man ønsker at være frivillig eller medlem, blot kan kontakte os. Vi vil meget gerne være mere synlige og henvende os til flere i alle aldre.

FORSLAG: Nystartet forening for LGBT-studerende på SDU

Anders Tolstrup
Stud.med

LGBT miljøet i Odense begrænser sig til foreningen Lambda, som gør et stort stykke arbejde for de fynske LGBT-folk, men de gange jeg har været forbi, har der siddet tre ældre personer i baren. Jeg savner et sted, hvor det er muligt at møde jævnaldrene ligesindede – og det behøver ikke nødvendigvis at være over en øl.

Det er et faktum, at mange LGBT-personer søger til København, og netop det synes jeg viser, at der ikke bliver gjort nok i Odense såvel som i resten af Danmark. Det ville da være fantastisk, hvis man kunne møde en, når man stod og trak sig en kop kaffe i kantinen, men det er desværre de færreste LGBT-personer, der oplever dette.

Derfor har jeg kastet mig over det projekt at starte en forening for LGBT-personer på Syddansk Universitet. En sådan forening kan forhåbentlig gøre Odense og Syddansk Universitet mere attraktivt for LGBT-personer. Da valget for mig stod imellem København eller medicin på SDU var jeg ikke i tvivl om, hvad jeg valgte. For nogle er miljøet dog en hel nødvendig del af deres hverdag, og drømme må aldrig blive undertrykt grundet mangel på accept og tolerance.

Foreningen vil kunne øge synligheden af mangfoldighed og LGBT-identiteter. Den kommende læge, idrætslærer eller psykolog kan også på den måde få indsigt i, hvordan man i sit fremtidige virke kan håndtere situationer, hvor man har at gøre med en person med anden seksualitet eller kønsidentitet.

For at en sådan forening skal kunne stiftes er der dog brug, for nogle flere hænder, tanker og idéer end blot mine og derfor vil jeg opfordre alle, der skulle ligge inde med ris, ros eller en hjælpende hånd til at kontakte mig.

Hvis du er interesseret i at være med til at starte denne nye forening op, eller vil vide mere, så kontakt Anders på: antol13@student.sdu.dk

Deltag i interessemødet
Næste trin i processen er at få arrangeret et interessemøde, hvor alle med interesse i foreningen er inviteret. Dato for dette møde vil blive slået op i gruppen ”LGBT-studerende SDU”, som alle kan tilmelde sig.

Hvad synes du?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.