- Reklame -

PRISVINDER – SDU vandt i år guld, prisen for bedste hjemmeside og blev nomineret til fire priser til årets iGEM – det uofficielle verdensmesterskab i syntetisk biologi, hvor op mod 300 hold fra hele verden deltog. I år foregik konkurrencen i Giant Jamboree i Boston.

”Det har været en vild oplevelse! En fantastisk mulighed for at prøve forskning af og at samarbejde tværfagligt,” fortæller Mathilde Skov Nygaard, der er medicinstuderende på 6. semester og deltager i årets iGEM.

iGEM er en årlig konkurrence i syntetisk biologi, som SDU har deltaget aktivt i de seneste år. Ved hjælp af syntetisk biologi er målet at producere noget, der er gavnligt for samfundet – og det har 12 studerende fra SDU arbejdet seriøst med i 9 måneder.

Penicillinresistens og plastikforurening er to af de største trusler for verden lige nu, især fordi ingen ligger inde med en oplagt løsning. Plastikoverflod ødelægger gradvist miljøet, og penicillinresistens kan medføre, at vi ender med ikke at kunne kurere helt simple sygdomme, fordi bakterierne er blevet immune over for vores behandling.

Det mente 12 SDU-studerende, der skulle laves om på. Med baggrunde i mange uddannelser – medicin, biologi, biomedicin, anvendt matematik, filosofi og civilingeniør i kemi og bioteknologi – kom de frem til et nyt produkt, der er med til at løse begge problemer. Mød plasteret Bacto-Aid:

Bacto-Aid kan anvendes som et normalt plaster, men består af bionedbrydeligt plastik, edderkoppesilke og en antibakteriel del – alt sammen fremstillet af den almindelige tarmbakterie E. Coli, som holdet selv har genmodificeret.

”Det bionedbrydelige plastik kan i modsætning til almindeligt plastik nedbrydes fuldstændigt i naturen,” forklarer Mathilde i holdets præsentationsvideo på deres hjemmeside.

”Edderkoppesilken sørger for, at kroppen laver flere blodkar, så såret heler hurtigere, og som en ekstra bonus er det ikke fremmed for immunsystemet, så man undgår, at kroppen forsøger at angribe det og gør mere skade end gavn. Sidst men ikke mindst sørger den antimikrobielle del for, at såret ikke bliver betændt – helt uden at bruge antibiotika.”

At kunne få en E. coli til at producere noget plastik, bare ved at ændre noget DNA er utrolig fascinerende.

Ideen viste sig at være så genial, at de studerende ikke blot vandt guld ved årets iGEM, men også prisen for bedste hjemmeside og blev nomineret til i alt fire priser – bedste hjemmeside, bedste plakat, bedste præsentation og bedste Education and Public Engagement.

Der har dog været mere ved turen end forskning og konkurrencenerver. Mathilde Nygaard fortæller begejstret:

”Det bedste har nok været vores roadtrips, hvor holdet er blevet knyttet tættere sammen, også fordi vi fik mulighed for at møde hold fra hele Europa og opleve de uendelige muligheder, der er inden for feltet. At kunne få en E. coli til at producere noget plastik, bare ved at ændre noget DNA er utrolig fascinerende. Det lyder til at være ret let, men når det så er sagt, så er det vigtigt at pointere at celler gør hvad der passer dem og ikke altid lige hvad du beder dem om.”

Der har dog også været visse udfordringer undervejs:

 

”iGEM tager tid, lang tid. Man kan ikke holde fri fra studiet, når man har læst sit pensum. Der er altid lige nogle celler der skal arbejdes på i lab,” forklarer Mathilde med et træt ansigtsudtryk.

”Når det så er sagt, så er det en fed følelse at nå til Giant Jamboree i Boston og afslutte det hele i et brag. Der ligger utrolig stor fremtid i det miljø, så jeg kan kun varmt anbefale folk selv prøve at opleve det og bidrage med udvikling.”

Hvad synes du?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.