- Reklame -

For syv år siden fik 23-årige Lene Marie Larsen sit livs chok, da hun stod med diagnosen multipel sklerose. Nu studerer hun samfundsfag på 6. år, er medlem af foreningen Rækværk og mester i at gøre det hun vil, mens hun har chancen.

Om ikke andet ville jeg sørge for at blive den bedste gymnasielærer i kørestol

studerende-med-sklerose
Lene Marie Larsen lige før sit første faldskærmsudspring.

”Du skal vide, at jeg er usædvanligt scatterbrained,” afbryder Lene sig selv efter at have startet en ny historie midt i sin egen sætning.
”Det er en del af min… Ja, også min sygdom, men jeg vil hellere sige min tilstand. Det kognitive bliver også påvirket.”

Lene er ikke bleg for at joke om sine symptomer, fortælle pinlige historier om sig selv, og med stolthed vise, at hun kan gå lige i dag, så hun ”for en gangs skyld ser ædru ud”. Men ikke alle dage er lige gode.

”I foråret blev jeg sygemeldt med stress. Ikke så meget pga. sygdommen, mere på grund alt det udenom. Jeg har mindre energi generelt, og derfor skal der mindre til at vælte mig. For ca. 3 år siden havde jeg dog det værste anfald, jeg kan huske. Mine symptomer kommer og går, men jeg tror, at netop dét anfald skyldtes, at jeg blev ramt virkelig hårdt psykisk. Min forlovede dumpede mig, og det var bare mere, end min krop kunne klare.”

Multipel sklerose er en kronisk sygdom, der rammer nervesystemet meget spredt, og bl.a. kan give synsforstyrrelser, træthed, og dårlig koordination. Men intet af dette vidste Lene for 7 år siden, da hun henvendte sig til sin læge med ondt i øjet.

”Jeg blev helt overvældet, da jeg fik diagnosen. Men efterhånden gik det mere op for mig, at ingen ved, hvad der kommer til at ske fremover. Ingen kan love mig, at jeg kommer til at have det lige så godt som nu i lang tid. Så dér blev det virkelig vigtigt for mig at få en uddannelse, så jeg har noget at falde tilbage på, når jeg bliver en grøntsag. Om ikke andet ville jeg sørge for at blive den bedste gymnasielærer i kørestol.”

Lene begyndte derfor at læse samfundsfag med sidefag i religionsvidenskab. I sommers blev hun medlem af foreningen Rækværk, der er en forening for studerende med funktionsnedsættelser, og hun har selv været med til at promovere Rækværk på sundhedsmekka. Og så bruger hun kagebagning som frirum i hverdagen, så det nu er på så højt plan, at hun er blevet hyret til et bryllup.

”Jeg nyder at gøre tingene nu. Jeg nyder at tage mig en cykeltur, for jeg ved ikke, om jeg kommer til at gøre det om et år. Få uger efter jeg blev dumpet af min forlovede, sprang jeg i faldskærm for første gang og glemte totalt alt det hårde. Jeg mangler stadig at flyve i luftballon og at tage til Afrika. Gudskelov har jeg også en vidunderlig forstående kæreste, der tager mig alvorligt når jeg siger, at jeg gerne vil have børn snart, så jeg har fået dem, inden jeg får det rigtig dårligt.”

På trods af alt sin viljestyrke har Lene dog også været nødt til indimellem at erkende sine begrænsninger, og søge mere professionel hjælp – men det har ikke været med hendes gode vilje:

”Jeg blev virkelig stædig af dette her. Jeg mente, at ’Jeg kan sagtens tage en uddannelse på linje med mine kammerater – hvorfor ikke?’. Men det kan jeg ikke. Jeg kan ikke læse særlig længe uden at mine øjne står af, og jeg sover ca. 12 timer i døgnet. Det er der jo ingen, der kan få til at hænge sammen med et studie, så jeg har været nødt til at søge om hjælp. Jeg får både specielle læseprogrammer og forhåbentlig en sekretær, så jeg kun behøver bruge min energi på mit studie.”

Hjælpen Lene har fået har dog kun været en del af grunden til, at hun har opnået alt det, hun har. Hun ser også alvorlig, men smilende ud, da hun til sidst siger:

”Lad være med at lade dig definere af dine problemer. Du er så meget mere end det.”

Hvad synes du?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.