- Reklame -
Af Katia Bomholt

Den 23. februar trodsede ca. 40 studerende ”sne”stormen og tog til foredrag om de kvindelige herligheder. GO Odense havde arrangeret foredrag med Annemette Lykkebo, der er ledende overlæge på gynækologisk/obstetrisk afdeling på Kolding Sygehus. Hun forsker i, hvor lange og bredde kønslæber kvinder har.

Mærkelige kønslæber

Det kvindelige kønsorgan har altid været omgærdet af megen mystik, men nogle aspekter var dog aldrig faldet mig ind. Jeg havde aldrig nogensinde tænkt tanken: ”Har jeg mærkelige kønslæber?” før GO (foreningen for studerende med interesse i Gynækologi og Obstetrik)s foredrag: ”Jagten på den perfekte vulva”. Foredraget satte fokus på kvinders kropsopfattelse og kønsidentitet i kraft af deres indre (eller ”små”) kønslæber. Der er siden årtusindskiftet sket en væsentlig stigning i antallet kvinder, der får foretaget en operation for at gøre de indre kønslæber mindre. I Danmark er det forbudt at lave operationen af kosmetiske hensyn. Men oprationen kan foretages, hvis kvinden er ”mekanisk” generet i en sådan grad, at det har indflydelse på hendes hverdag. Det kan for eksempel være, hvis kønslæberne kommer i klemme, når kvinden cykler. Men som Annemette sagde: ”Mænd, der cykler meget, har også noget, der kommer i klemme. Men vi ser ikke dem komme for at få klippet noget af. De finder ud af det!” Annemette og hendes kolleger på de gynækologiske klinikker i landet oplever, at kvinderne er blevet mere opmærksomme på, om de ser normale ud dernede, og får også henvendelser fra kvinder, der er så kede af deres udseende dernede, at de gerne vil have det ændret.

Hvad er normalt?

For at kunne vejlede kvinderne bedst muligt søgte Annemette efter litteratur, der kunne fortælle, hvor store normale kønslæber er. Men det viste sig imidlertid at være lettere sagt end gjort. De ganske få studier, der er lavet på området, er meget uenige om, hvor store normale indre kønslæber er, og det eneste, anatomibøgerne tilsyneladende kan blive enige om, er, at det er mere almindeligt, at de indre kønslæber er dækket af de ydre, end at de ikke er. Men Annemettes fornemmelse var en anden. Så hun satte sig for at undersøge, hvordan der egentlig så ud dernede, og det viste sig, at det i modsætning til, hvad litteraturen siger, var næsten ligeligt fordelt mellem synlige og ikke synlige indre kønslæber. Ud af de 244 kvinder Annemette og hendes team kiggede på, havde kun 45% ikke synlige indre kønslæber (som litteraturen ellers mener er det mest al
mindelige), mens 55% havde synlige indre kønslæber.

Målebånd fra Ikea

Desuden opmålte hun kvindernes indre kønslæber, ved at folde dem ind over et målebånd (allervenligst doneret af Ikea!). Opmålingerne viste, at gennemsnitligt var de indre kønslæber fra klitoris til mellemkød 4,28 cm lange, og fra overgangen til de store kønslæber til spidsen var de 1,59 cm bredde. Men der var meget stor intraindividuel forskel og de kunne både være 8 cm lange og næsten 5cm bredde. Hvis du vil se, hvordan man måler det, og ikke er bange for grafiske billeder, kan du se det på side 31 her:
http://www.laeger.dk/portal/pls/portal/!PORTAL.wwpob_page.show?_docname=10613200.PDF

Så alt i alt skal man nok ikke være så ked af, hvordan man ser ud dernede, det meste er helt normalt. Og Annemette havde et klart budskab: Vi skal være mindre kønsforskrækkede. Hvis vores børn skal føle, at de ser normale ud, skal de have chancen for at se, hvordan andre ser normale ud. Så af med alt tøjet når du går i bad i svømmehallens omklædningsrum – også bikinien!

Hvad synes du?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.