Anbefalet, Temaartikler

Gør op med forældede studieteknikker og læs som en moderne studerende

Posted: 3. april 2017 kl. 05:49   /   by   /   comments (1)

Study hard. Desto flere timer du læser, nu dygtigere bliver du – sådan er den klassiske studerendes opfattelse. Men den moderne studerende er bevidst om, at tid i dag er en begrænset ressource, og er derfor nød til at study smart.

Som vores uddannelsesminister selv fortalte RUST tidligere på måneden: ”Det er svært at gå på universitetet”.
Det er dog min erfaring, at dem, der tager det lidt mere stille og roligt, og ikke ligger grædende om natten fordi man kun fik 7, klarer sig nemmere igennem studiet. Jeg vil endda våge at påstå, at selvom de rent karaktermæssigt klarer sig ringere end dem, der slider og slæber for 12-taller, så bliver de ikke nødvendigvis ringere stillet til at møde patienterne og sine medmennesker i det senere arbejde. Almen dannelse spiller en ligeså vigtig rolle, og det er ikke altid let at finde tid til, hvis man mener, at høje karakterer er det tætteste vi kommer himlen.

Og med respekt for at lærer på vores egen måde, kan man med et par kneb, øvelse og en moderne tilgang til at være studerende, effektivisere sin studietid, sove godt om natten og få plads til alt det andet som livet også byder.

Det skal naturligvis lige nævnes, at det er flot at få høje karakterer og det er essentielt at fordybe sig i ens interesser. Faglig viden jo er kerneværdien i vores senere funktion på arbejdsmarkedet. Men, hvis man mener, at man har fejlet som menneske, hvis man én gang får mindre end 10, så er man på gale spor. Grænsen er relativ.

Målet eller midlet?
Den fundamentale forskel på den moderne og klassisk studerende er, hvorvidt de har fokus på resultatet eller processen. Imens den Klassiske studerende dykker ned i Studyguiden og noterer hvilke sider af pensum, der skal gennemgås og læser fra A til B, overvejer den Moderne studerende ”Hvordan får jeg lært mest af dette pensum på de næste 30 minutter?”

Målet for den klassiske studerende er derved at læse hele pensum, og vil umiddelbart kalde det en succes uanset, hvor lang tid det tog.
Imens vil den moderne studerende efter en kort og intensiv læseperiode overveje; ”fik jeg nok udbytte af dette, skulle jeg have gjort noget anderledes?” derved effektivisere og udvikler den moderne studerende konstant sine studieteknikker.

Ligeledes er karakterer ikke alt afgørende for den Moderne studerende. For det handler jo ikke om, hvor gode karakterer du får, men om engang at varetage sit job godt, og det kræver, at man har forstået det grundlæggende, så man senere kan gå i dybden og specialisere sig.

Hellere lille og let, end lang og tung
Ligesom seneste sæson af Greys ikke hjælper dig med at få ryddet op, gør Binge Studying dig heller ikke til en super effektiv vidensmagnet.

Studier har vist at flere korte sessioner er mere effektivt end de lange og tunge. Den Moderne studerende ved, at evnen til at fastholde fokus svinder efter ca. 30 minutter (1). Ved at tage hyppige mindre pauser, kan hjernen og øjnene få en pustepause, som genoplader batterierne, og hjælper med at bearbejde den nye tillærte viden.

 

Klassisk Moderne
Læser i flere af timer ad gangen Læser i flere korte intensive perioder på 20-30 minutter
·         60 min. læsning

·         10 min. pause

·         30 min. overblikslæsning

·         10 min. pause

·         30 min. læsning

Man kan godt læse i dårligt vejr
Dårligt vejr er ikke en undskyldning for ikke at træne -og heller ikke for at læse. Den Moderne studerende læser uanset omstændighederne.

Den Klassiske studerende er begrænset til ro og omgivelser, som er indrettet til at studere sm f.eks. læsesale, biblioteket eller i hjemmet.
Den Moderne studerende har tillært sig at studere uanset omstændighederne, og der findes derfor ingen tidspunkter, hvor der ikke kan studeres. Det kan være imens man står i kø, venter på en kammerat, i bussen eller imens aftensmaden tilberedes.

Dette hænger også sammen med at den Moderne studerende benytter sig af viden, som ikke kræver at man har slæbt fagbogen med, men i stedet har arrangeret sine noter i Clouden eller benytter sig af andre digitale medier.

Multi-tasking
Den Moderne studerende er mono-tasker, når det kommer til læsetimen. De ved at det kræver fuldt fokus på læsningen, for at få det største udbytte. Dette er der bl.a. følgende grunde til:

  • Koncentration – Det er en myte at man kan gøre to ting på én gang. Det er derfor det er farligere at køre bil og chatte, end at køre bil I en brandert.
  • Reetablerings gebyr – Hver gang du skifter fokus, kommer du til at spilde tid med at finde ud af, hvor du slap. Eksempelvis bladre til den side du var kommet til.
  • Moment – Ved at skifte imellem opgaver, mister du din tankestrøm og et evt. moment du må have opbygget.

Stille og roligt…
Ufo og Yepha ved det, og det gør videnskaben også.
Den Moderne studerende forstår, at livet er andet end bøger, og bruger pauser og andre aktiver til aktivt at øge deres produktivitet, overskud og indlæringsevne (2). Så snup den øl i fredagsbaren og hyg dig i fitness – det kunne meget vel hjælpe dig med at bestå eksamen.

(1) https://www.wsj.com/articles/SB10001424052970204644504576653004073453880

(2) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21211793

Kommenter med Google, Facebook eller Sund & Hed

Comments (1)

Skriv en kommentar

  • 13. april 2017 kl. 18:07 thorsen99

    Pointen i artiklen er fin nok. Desværre er artiklen fyldt med grammatiske fejl. Til forfatteren: husk at læse korrektur før at du afleverer en artikel/klumme til publicering.

    Reply
Loading Facebook Comments ...