- Reklame -

Er du også træt af global opvarmning? Så læs med

I Odense er en ny bevægelse startet. Konceptet bag er meget simpelt. Du skal holde igen med plastik, med strømmen, og tænke over dit CO< sub>2< /sub>-forbrug. Bevægelsen er IMCC Earth og i spidsen for Odensedivisionen står Henrik Johansen, BMB-studerende på SDU.

“Det handler om at få en grønnere hverdag, et skridt ad gangen”

Det handler om at få en grønnere hverdag, et skridt ad gangen. Netop tilgangen med små bidder viser sig også på deres umiddelbare vision. Det handler om et grønnere universitet, hvor plastickopperne er væk, eller der som absolut minimum står en spand til plastik i nærheden af vanddispenserne. Idéen til IMCC Earth stammer oprindeligt fra to københavnere – og projektet har da også være i gang i København i flere måneder. Men i Odense er det nyt. Her er det Henriks engagement, der bærer det. Ligesom alle andre IMCC-aktiviteter er de først og fremmest et socialt netværk for studerende med en bestemt interesse, i dette tilfælde miljø og sundhed.

Hvad med plastik?

IMCC Earth mener ikke, at plastik er dårligt i sig selv. Det har haft mange positive indvirkninger. Men det handler om hvordan det (gen)anvendes og behandles efter brug. De vil ikke forbyde plastik, men i stedet oplyse om hvad genanvendelse går ud på, og hvorfor det er vigtigt.  Det kunne eksempelvis være ved at bruge mindre engangsservice eller at sortere ens affald.  Mikroplastik er en lidt anden sag. Vores rensningsanlæg er ikke særligt gode til at filtrere det fra, så det ender i vores udledningsvand og dermed i vores vandsystemer. Det ender så i fisk, hvor forskellige stoffer kan diffundere over i kødet, som vi spiser, og derfor til sidst ende i os mennesker. En helt tredje grund til at passe på klimaet er, at hvis førende forskning har ret, så vil der komme større ørkenområder, kystområder og lavtliggende landområder vil blive oversvømmet, vi vil få mere ekstremt vejr og dårligere mulighed for at dyrke afgrøder – såfremt temperaturen altså bliver ved med at stige. Dette vil føre til såkaldte klimaflygtninge, der forsøger at undgå disse konsekvenser ved at rykke teltpælene op og migrere til områder, der til en vis grad er blevet skånet.

Filmaftener eller foredrag?

Hvordan IMCC Earth vil komme ud til de studerende i Odense er endnu ikke afgjort. Det vil være op til den gruppe af studerende, der vil drive det. I København har man haft god succes med at afholde en filmaften – de har nu sat sig for at udskifte plastkopper med vaskbare krus. Med filmaftner som en mulighed kan det altså også være hyggeligt at være miljøpolitisk.

“I princippet sætter kun fantasien grænser.”

Men IMCC Earth er også meget mere end mikroplast. Der er tale om alle aspekter af miljø, der kan have en effekt på folkesundheden. Det kan være støjgener på universitetet eller i det offentlige rum i forbindelse med letbanebyggeri, bisphenol-A i dåsemad eller legionella i varmtvandsbeholdere. I princippet sætter kun fantasien grænser.

BMB eller bygningsingeniør?

IMCC Earth er for alle. Der er intet krav om studieretning. Tvært imod. Der er stort fokus på, at tværfagligheden er en styrke for en gruppe. Henriks ambition er klar. Det fedeste vil være, hvis man kan engagere mange studieretninger i det. Han mener, der ligger en stor ressource gemt i den synergi, der kan findes ved samarbejde mellem eksempelvis ingeniører og sundhedsvidenskabelige. Med hver sin tilgang til problemstillingen vil samspillet i hans øjne føre til, at der kan komme flere kreative løsninger og mulighed for bedre og mere bredspektrede foredrag.

“Der er intet krav om studieretning.”

Vil man tale med Henrik om projektet, eller sidder tilbage med et ønske om at blive en del af det, vil rygterne vide, at han kan findes på Sundhedsmekka i år.

Hvad synes du?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.