- Reklame -

Googler man ”udpumpning julemad” fremkommer et hav af artikler om forspiste danskere og tips til ikke at gå amok juleaften. Men er virkeligheden den samme som man googler sig til?

I min familie har det i mange år været en fastgroet myte. Man skal holde igen med maden til julefrokosten, ellers kan man risikere en tur forbi skadestuen og en indlæggelse for at mavesækken ikke revner. Nok er det en myte, der er funderet i frygt og som derfor kan antages at være irrationelle, men i julen 2009 hæftede min mor sig ved, at en læge fra Falck havde udtalt sig til Ekstra Bladet, at: ”Vi kan se, at aktiviteten stiger hvert år omkring juleaften, hvor de ældre kommer hjem til familien og får rigtig meget mad. De starter måske med konfekt og marcipan, og så spiser de masser af flæskesteg og and og drikker rødvin til. Det bliver alt for meget.” Rådet dengang var, at man skulle holde igen for ikke at blive indlagt. Og nok er ældre en speciel kategori – det er ikke overilet at kalde dem mere skrøbelige end gennemsnitsbefolkningen, men myten har spredt sig og kan ses mange steder på nettet, blandt andet på debatforummet tilhørende Woman.dk.

“Myten har spredt sig og kan ses mange steder på nettet, blandt andet på debatforummet tilhørende Woman.dk.”

Selve myten

Skåret helt ind til benet, så drejer myten sig om, at man ved et stort fødeindtag kan spænde sin mavesæk så meget ud, at den risikerer at sprænges. Sprængning af en mavesæk er selvsagt noget farligt noget, og man risikerer at få mavesyre ud i bughulen.

Kuren mod dette skulle så være at ’lette trykket’ i mavesækken. Ved at lave en udpumpning vil man kunne fjerne noget af det tryk, der skulle være inde i mavesækken og derved sørge for, at patienten overlever. Udpumpningen af maden skulle altså være en lindring og principielt en livreddende intervention.

Realiteten

Men har denne myte hold i virkeligheden? Hvad min familie og andre ligesindede nok må sande, så er der ikke meget hold i det. Kommer man ind på skadestuen og forventer en udpumpning, fordi man har spist for meget, kan man godt tage hjem igen. Evidensen for, at der skulle være gavnlig virkning af udpumpning ved overspisning er mangelfuld, hvis overhovedet eksisterende. Udpumpning er altså et yderst sjældent værktøj til at fjerne maden.

Men hvorfor? Fordi der et praktisk aspekt i det. For at være sikker på at kunne fjerne fødeemner fra maven kan det være nødvendigt med en relativt tyk slange. I modsætning til udpumpning ved alkoholforgiftning – der i øvrigt også er sjældent brugt – så kan man ikke nøjes med en spinkel slange. Der er altså tale om et mere traumatiserende indgreb.

Forebyggelsen

Selvom truslen om en udpumpning ikke længere hænger over hovedet, så kan man selv aktivt gøre noget for at undgå at overspise. Et konkret og hovent tip vil være at lære at sige nej. Er nej-sigen ikke en mulighed, så hold kostråd og ernæringsfysiologi i baghovedet. Hæld godt med vand ned og hold lidt igen med alt alkoholen. Selvom mange synes, det er sjovere at være småfuld, så hæmmer det både mæthedfølelse og dømmekraft.

Konklusion

Du skal ikke drikke af den – myten holder ikke vand. Men selvom det ikke er sandt, at man udpumper julemad, så er der stadig nogle væsentlige pointer at hive frem. Navnlig, at det er enormt vigtigt, at man lader være med at overspise. For selvom faren for en slange ned i halsen ikke lurer, så er det ubehageligt og dumt at overspise. En af de første manifestationer af overspisning er sidestik. Og det bør du se som et advarselstegn. Vil du altså fange sidestikket i opløbet, så hold dig nogenlunde ædru. Og vigtigst af alt, lyt til din krop.

“Et konkret og hovent tip vil være at lære at sige nej. Er nej-sigen ikke en mulighed, så hold kostråd og ernæringsfysiologi i baghovedet.“

Hvad synes du?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.