- Reklame -

På langt de fleste studier bliver man opfordret til at lave frivilligt arbejde. Det giver både god karma og ser godt ud på CV’et. Vi har taget en snak med Sara, der er frivillig på et krisecenter.

Når arbejdet er frivilligt, er det ofte højt vægtet, at det både er lærerigt, fagligt relevant, men også meget gerne hyggeligt og spændende. Sara Creutzberg Muderspach, der læser psykologi, er frivillig på Krisecenter Odense. Arbejdet dér er både fagligt relevant og bidrager til hendes CV, men det er samtidig et hyggeligt og dejligt arbejde, der giver hende en masse personligt også.

Det hyggelige i pressede situationer

Hver anden tirsdag er Sara, sammen med en anden frivillig, med til at give kvinderne på krisecenteret et hyggeligt afbræk og frirum. Her laver hun forskellige former for wellness-aftenener. ”Vi laver wellness og negle, fodbad, ansigtsmasker,” remser Sara op, da jeg spørger ind til arbejdets karakter. ”Vi hygger bare og får dem til at tænke på noget andet end deres situation, møder med socialrådgiveren eller en hård samtale, de har haft med psykologen,” forklarer Sara.

“Vi hygger bare og får dem til at tænke på noget andet end deres situation, møder med socialrådgiveren eller en hård samtale, de har haft med psykologen.”

frivillighed-giver-kvinder-i-krise-et-frirum-2.jpg
Sara Creutzberg Muderspach

Da Sara skal svare på, hvorfor hun lige har valgt at være frivillig på krisecenteret, fremhæver hun både det faglige og personlige aspekt: ”Det er et sted, jeg godt kunne se mig selv arbejde,” beskriver hun, inden hun forsætter: ”Det med at hjælpe folk i kriser, og så også fordi det er rigtig god erfaring at have på CV’et, tænker jeg, til senere jobs.”

Personligt lærerigt

Udover at kunne forbedre sit CV, så er erfaringerne også med til at styrke hendes kompetencer til senere psykologarbejde. Sara fremhæver især, hvordan det har gjort, at hun har fået gjort op med tidligere fordomme. ”Jeg havde nok en forestilling om, at der var nogle bestemte typer, man ville se i den sammenhæng, men jeg har virkelig fået øjnene op for, at det kan man ikke sige i sådan et arbejde.” Dette er bestemt også noget, der bliver brugbart, når Sara er færdiguddannet psykolog, og måske selv skal sidde med samtaler med folk. Her er det nemlig vigtigt at forsøge at møde folk i den situation, de er i og derved lytte til det, de rent faktisk siger og ikke kun det, man på forhånd forventer at høre: ”Jeg har taget mig selv i flere gange, at jeg tænkte over, hvordan jeg skulle gå ind til sådan noget uden fordomme,” beskriver hun.

“Det har været fedt at få et indblik i sådan nogle problemstillinger, hvad man sidder med, når man går igennem sådan en slags krise”

Tiden i krisecenteret har også givet en stor indsigt. ”Selvom man forsøger at hygge om dem, om kvinderne og børnene, så kan man ikke komme uden om, at der dukker nogle ting op alligevel, med hvad de har oplevet, hvordan de føler og sådan,” forklarer Sara, inden hun uddyber: ”Det har været fedt at få et indblik i sådan nogle problemstillinger, hvad man sidder med, når man går igennem sådan en slags krise.”

Når man ikke skal tage tingene med hjem

Selvom arbejdet i krisecenteret er rigtig hyggeligt, så kan det også til tider være hårdt og personligt udfordrende. ”Der har været nogle gange, hvor nogle af de mere personlige ting er kommet på tale med kvinderne. Det har været hårdt at lytte på,” forklarer hun således, hvor det derfor også nogle gange er svært ikke at tage oplevelserne med hjem. ”Selvom det har været i hyggelige situationer, så er der selvfølgelig kommet nogle svære emner op, og dét har nogle gange været svært – også ikke at tage det med hjem, hvad nogle har oplevet eller stadig er udsat for.” Samtidig påpeger Sara, at det selvfølgelig er god forberedelse til fremtidigt arbejde som psykolog, selvom det nogle gange kan være hårdt.

“Selvom det har været i hyggelige situationer, så er der selvfølgelig kommet nogle svære emner op, og dét har nogle gange været svært – også ikke at tage det med hjem, hvad nogle har oplevet eller stadig er udsat for.”

Hvad synes du?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.