- Reklame -

I en tid hvor tørklæde og håndtryk er blevet voldsomt politik debatteret, er det tid til at høre fra muslimerne selv, hvordan de ønsker at blive behandlet og forstået. Sund & Hed har snakket med medicinstuderende Nadia Amin om hendes tanker og valg vedrørende hendes tørklæde og religion.

Til daglig læser Nadia medicin på 9. semester på SDU. På mange måder er hun ligesom alle andre på hendes alder, hun har drømme og håb for fremtiden, er glad for sit studie, hygger sig med sine venner og passer sit studiejob. Mens vi sidder og snakker, og jeg beundrer hvor smilende og imødekommende hun er, overvejer jeg også, hvor irriterende det må være ofte at blive konfronteret med at skulle forklare, at hun er lige så dansk som alle os andre med eller uden tørklæde.

Et andet syn på islam

Nadia valgte selv for et par år siden at begynde at gå med tørklæde. Indtil da havde hun aldrig båret det igennem folkeskolen, gymnasiet og de første år på universitet.
”Jeg valgte at bære tørklædet af religiøse årsager, fordi jeg føler, det giver mig en stærkere tilknytning til min tro, en glæde og en indre ro. En sekundær årsag til mit valg var samfundsmæssige aspekter. Jeg synes muslimer i Danmark får negativ omtale. Jeg vil gerne bevise, at den nuværende fremstilling af muslimer i Danmark ikke er en korrekt præsentation af muslimer og islam,” fortæller Nadia.

“Jeg vil gerne bevise, at den nuværende fremstilling af muslimer i Danmark ikke er en korrekt præsentation af muslimer og islam.”

Hun ønsker især at komme i kontakt med de danskere, der måske ikke tidligere har haft en personlig relation til en muslim og derfor nemt kan blive påvirket negativt af mediernes fortællinger. Derfor holder Nadia meget af at snakke med mennesker om sin religion og valget bag hendes tørklæde, da hun håber at kunne være med til at ændre folks opfattelse af islam. Kommentarer som ”wow, du har lige ændret mit syn på islam,” giver Nadia lyst til at være åben omkring sin religion, selv på de dage hvor det er svært, og hun møder modgang.

Lige kompetent som uden tørklæde

Selvom Nadia uden tvivl virker som et af de mest positive og smilende mennesker, jeg længe har mødt, så er alle dage ikke lige nemme. Mens reaktionerne udelukkende var gode fra familie og venner, da hun valgte at bære tørklæde, var billedet på hendes arbejde ikke altid lige lyst.

“Det sårer mig stadig hver gang, men jeg er blevet dygtigere til at smile mig igennem det.”

”I dag arbejder jeg i almen praksis, hvor jeg en gang imellem oplever, at der er patienter, der ikke vil have, at jeg behandler dem. Første gang det skete, blev jeg rigtig ked af det. Det sårer mig stadig hver gang, men jeg er blevet dygtigere til at smile mig igennem det,” fortæller Nadia.

“Jeg vil gerne bedømmes på, hvad jeg har i hovedet fremfor på hovedet.”

Hun synes, det er ærgerligt, at nogen reagerer sådan, fordi de patienter, der ikke ønsker at blive behandlet af hende, måske lige præcis er de borgere, der har allermest brug for at snakke med hende for at komme fordommene til livs. Som hun selv siger det:
”Jeg vil gerne bedømmes på, hvad jeg har i hovedet fremfor på hovedet,” og pointerer også, at det gælder hende selv så vel som folk med tatoveringer, anden hudfarve eller noget andet, at man bør fokusere på en persons faglige formåen fremfor udseende i en lægelig sammenhæng.

Valget ligger i friheden

Desværre er der mange, der tror, at muslimske kvinder bliver tvunget til at gå med tørklæde, men det er overhovedet ikke Nadias opfattelse. Hun er hverken selv blevet tvunget eller kender nogen, der bærer tørklæde af denne årsag. Mens andre ser friheden i at vise hår, ser Nadia friheden i valget om at bestemme over egen krop – både når det kommer til påklædning og andre sammenhænge. Dette er en selvbestemmelse Nadia synes, vi skal vægte meget højt.

“Jeg gik rundt og var ulykkelig over, at jeg skulle begrænse mig for at være en person, som samfundet ville have, jeg skulle være.”

”Jeg gik rundt og var ulykkelig over, at jeg skulle begrænse mig, for at være en person, som samfundet ville have, jeg skulle være. Jeg følte mig ikke fri til at være den, jeg gerne ville være. Til sidst kunne jeg ikke lægge låg på mig selv mere, så derfor begyndte jeg at bære tørklædet,” fortæller Nadia.
Så næste gang du møder en muslimsk kvinde, så forsøg at kast fordommene væk og mød andre mennesker med et smil på læben. Bedøm andre ud fra deres personlighed og viden fremfor deres religiøse overbevisning og udseende.

Hvad synes du?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.