- Reklame -

Hvorfor kan man ikke få kantinens rester med hjem i en TooGoodToGo-pose? Hvorfor er der tilsyneladende ikke økologi at spore? Og må man godt bare spise det forladte mad?

Kigger man i kantinen og ser det indbydende hav af farver, grøntsagerne på rad og række og fornemmer duften af flæskesteg brede sig, kan det ofte være nemt at lade sig imponere. Men hvad hvis man kigger nærmere på det? Hvor kommer råvarerne fra? Hvad er tankerne bag? Og hvorfor kan man ikke længere få låg til sin kaffe? Kantinerne på SDU har over sommeren gjort deres for at øge fokus på miljøbelastningen og har derfor udfaset plasticbestikket og udskiftet det med bestik af bambus. Væk er også lågene til kaffekopperne, og ind er kommet en opfordring om, at man skal ”huske sin egen kop, så koster kaffen også 2kr mindre”.

Foto: Privatfoto

Det manglende øko-skilt

Fortællingen om, hvorfor der ingen skiltning er, om graden af økologi i kantinen starter med en øl. “Problemet er, at vi får økologi-mærker ud fra vægten af det, der købes,” fortæller Thomas Guldbæk, der er drifts og udviklingschef i Chartwells, der forpagter kantinerne. Det medfører altså, at for hver liter ikke-økologisk øl, der sælges i kantinen, skal der sælges et kilo økologiske varer blot for at blive ”50% økologiske”.

“Samtidig så har især fynboer jo noget med Albani – og de har ikke så mange økologiske øl, selvom de er meget bæredygtige,” fortsætter Thomas. Og netop bæredygtigheden er et af de fokuspunkter, Compass Group (der forpagter kantinerne) netop har. “Vi gør meget for at handle lokalt samtidig med, at vi bruger meget økologisk, og det er selvfølgelig en svær afvejning, fordi økologi ikke altid er bæredygtigt.“

Resterne er ikke til salg

Med så meget mad der laves i kantinerne, virker det oplagt, at der skulle være rester og sælge. Men hvorfor ikke bare samarbejde med TooGoodToGo og så få resterne solgt billigt om eftermiddagen? “Problemet er, at hvis vi skal sælge vores billige mad billigere og betale gebyr til TooGoodToGo på 8 kr. per salg, så er der næsten ikke noget tilbage”, fortæller Thomas. Så selvom velviljen er der, så er rammerne med TooGoodToGo ikke en oplagt mulighed. “Til gengæld kunne jeg godt tænke mig at tale med pigerne ude på winsløvparken om, at vi kan sætte priserne ned på den resterende mad fra kl 14, når vi lukker 14.30,” fortsætter Thomas. Der er altså lys i madspildsmørket. Samtidig forsøger kantinerne at regne ud, hvor meget de sælger på enhver given dag. Det gør de både ud fra salget samme tid sidste år, salgets variation gennem ugen, og hvad igangværende events kan gøre for salget. Hvis der ikke er flere æg tilbage sidst på dagen, er det altså fordi, de (næsten) har regnet korrekt.

Den forladte mad

En lykkelig krølle på halen kan det nævnes, at maden på de forladte rulleborde rundt omkring på SDU er helt okay at tage, bare det ikke står lige udenfor kantinen. “Det der ærgrer mig er, hvis jeg kan se direkte ud på personer, der står og ryster kaffekanderne foran kantinen, for at se, om der er noget tilbage. For det er jo personer, der er på vej direkte ind i kantinen,” fortæller Thomas. Men hvis man finder et forladt rullebord, er spillereglerne nogle helt andre. “Det, der gør mig allermest glad, er, når der kommer tomme fade tilbage til vores catering,” afslutter Thomas med. Det er altså helt okay at tage mad af vognene, når bare de ikke er leveret tilbage til kantinen. Indtil da er man blot med til at bekæmpe madspild.

Hvad synes du?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.