- Reklame -

Efter gymnasiet kan det være svært at være 100 procent sikker på hvilket studie, der er det rigtige for én. For mange lykkes det at vælge rigtigt første gang og komme i gang med drømmestudiet, men for andre kræver det nogle omvalg og andre veje for at nå i mål. Nicolai Claville Holm læser i dag Folkesundhedsvidenskab på SDU, men startede med at læse til sygeplejerske efter gymnasiet. 

Efter et års sygeplejestudier i Vejle trak både familie og venner i Odense og universitet Nicolai hjem til Fyn igen. Selvom sygeplejestudiet var inden for Nicolais interesse for sundhed, savnede han en mere teoretisk til gang til emnet sundhed generelt fremfor den mere patientnære tilgang, som sygeplejestudiet retter sig imod. 

”Jeg har altid interesseret mig for mennesker, samfund og biologi. På sygeplejestudiet var kun to af disse tre interesser opfyldt nemlig mennesker og biologi,” fortæller Nicolai. 

Ude godt – hjemme bedst 

Udover omvalg at studie, savnede Nicolai også at komme tilbage til Fyn, hvor han er fra. Han beskriver, hvordan valget om at flytte hjem også havde betydning for indstillingen til at kaste sig ud i et nyt studie; 

Jeg glæder mig hver dag til at møde op til forelæsning og blive klogere på samfundets strukturere, sundhedsfaktorer og hvordan man bedst fremmer sundhed. 

”Sygeplejestudiet lå i vejle, hvilket betød at jeg boede i et år i Jylland, væk fra venner og familie. At komme tilbage til Fyn, tæt på gamle venner havde stor betydning for mit mentale jeg.”

Fra praksis til teori 

Når man skal vælge nyt studie for anden gang, er der måske endnu flere overvejelser, man gør sig, inden valget traffes igen. 

”Jeg får tit at vide, at jeg ville have været en god ejendomsmægler eller anden type sælger, så jeg havde også haft disse veje i tankerne. Jeg er dog sikker på, at jeg får størst glæde ved at læse på mit nuværende studie,” smiler Nicolai, selvom jeg godt kan se pointen i, at han ligner en oplagt ejendomsmægler. 

Jeg får tit at vide, at jeg ville have været en god ejendomsmægler eller anden type sælger, så jeg havde også haft disse veje i tankerne. 

Men på baggrund af egne ønsker og erfaringer valgte Nicolai at blive indenfor det sundhedsvidenskabelige felt, men han traf valget om at udskifte praksis på sygeplejestudiet til teori på universitetet. 

Frygten for at vælge forkert igen 

Da jeg selv droppede ud af biomedicin og startede på folkesundhedsvidenskab sammen med Nicolai, kan jeg tydeligt huske frygten for at vælge forkert igen og ikke komme videre med min uddannelse, som jeg inderligt ønskede at komme. De samme tanker delte Nicolai, da han valgte om og som sikkert så mange andre, så er ham og jeg nok ikke de eneste. 

Husk at det ikke at verdens undergang at vælge et forkert studie i første forsøg, det lærer man helt sikkert også noget af og bliver mere sikker på, hvor ens interesserer helt præcis ligger.

”En af mine største frygter har været, at jeg som ung skulle gå i stå og ikke vide, hvad jeg ville med livet. Dertil har vi også et bestemt antal SU-klip, som jeg selvfølgelig også havde i hovedet,” fortæller Nicolai. 

Det er selvfølgelig rigtig træls at mangle SU i et år eller vælge forkert uddannelse igen, men jeg tror det vigtigste er, at holde sig i mente, at det er vigtigere at finde det, man synes er sjovt at bruge hele livet på, fremfor samfundets forventninger og manglede SU, som kan gøre det besværligt at vælge forkert studie. 

Godt i gang for anden gang

I dag er Nicolai havnet på det helt rigtige studie og er glad for sin hverdag på universitet; 

”Jeg glæder mig hver dag til at møde op til forelæsning og blive klogere på samfundets strukturere, sundhedsfaktorer og hvordan man bedst fremmer sundhed.”

Husk at det ikke at verdens undergang at vælge et forkert studie i første forsøg, det lærer man helt sikkert også noget af og bliver mere sikker på, hvor ens interesserer helt præcis ligger. Et års forkert studie betyder ingen ting i det lange løb, fremfor at havne inden for et felt, hvor man kan se sig selv være resten af livet. 

Hvad synes du?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.