- Reklame -

Generelt har befolkningen meget svært ved at forstå, hvad en kiropraktor egentlig er. De fleste mennesker, for hvem man nævner, at man læser kiropraktik, svarer typisk: “er det ikke det samme som fysioterapi?”, og nej, det er det bestemt ikke.


Når man dertil forklarer, at vores bachelor er 80 % identisk med medicinernes, tror folk lige pludselig,t at man er læge. Jeg synes personligt, at det er utroligt frustrerende , at folk ikke ved, hvad vi kiropraktorer egentlig kan. Mange mennesker tror desuden, at man bare får et “knæk,” og så er kiropraktoren videre til en ny patient: Vi bliver opfattet som en pengemaskine. Generelt har befolkningen meget svært ved at forstå, hvad en kiropraktor egentlig er. De fleste mennesker, for hvem man nævner, at man læser kiropraktik, svarer typisk: “er det ikke det samme som fysioterapi?”, og nej, det er det bestemt ikke. Dette indlæg er ikke ment som “at pege fingre af fysioterapeuterne,” tværtimod, vi kiropraktorer værdsætter fysioterapeuternes arbejde, for de er dygtige til dét, de laver, og vi har brug for dem. Jeg vil dog personligt ikke sammenlignes med “fysserne”, dels fordi vores uddannelse er meget mere end det, men også 2½ år længere (inkl. Turnus), og desuden ligner professionerne slet ikke hinanden.

I starten blev jeg nærmest stødt over, at folk sammenlignede mig med fysioterapeuter, når jeg sagde, jeg læste til kiropraktor. Nu er jeg begyndt at sige, at jeg læser medicin med kiropraktik som sidefag, så folk forstår, hvad det indebærer. Men det er jo også forkert, for jeg læser jo til kiropraktor, ikke læge. Hvad skal der til, for, at befolkningen forstår, hvad vi kan? Forstår, hvad vores uddannelse egentlig går ud på?

Vores styrke ligger ikke i manipulation af columna mv., men vores diagnostiske egenskaber. Det er dem, vi bliver anerkendt for, men det er ikke derfor, vi får folk i klinikken. Folk ved ikke, at vi fx kan diagnosticere en aortaaneurisme eller en cancer tumor lige så godt som en læge.

Jeg vil gerne anerkendes for de egenskaber, jeg bliver udrustet med fra min uddannelse, men det virker som om, at vi bliver anerkendt på et lavere niveau, end vi egentlig befinder os på. Det gamle billede af kiropraktik har højst sandsynlig sin rod i kvaksalveri-tiden, og jeg ved, at det tager tid at ændre dette billede, og forhåbentlig bliver det bedre. Men derfor kan det stadigvæk irritere mig. Det kan ikke passe, at det kun er mennesker, vi færdes omkring, og taler med til daglig, som forstår, hvad vores uddannelse egentlig indebærer.

Er jeg den eneste fortvivlede Biomekker? Og er det noget, vi kan/skal gøre noget ved?

Af: Kim Corfixen, stud. manu.

byline-corfixen-w55.jpg

2 KOMMENTARER

  1. Når du har så svært ved at forklare hvad en Kiropraktor kan og gør; hvordan vil du så have vi skal forstå hvad det indebærer; for efter at have læst ovenstående, føler jeg mig bestemt ikke klogere på Emnet; husk på – at det er ganske almindelige mennesker du skal prøve på, at gøre forståelig hvad det drejer sig om.
    Mvh. Benny Hansen.

Hvad synes du?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.