- Reklame -

Intetanende kommer man slentrende langs pishegnet i den østlige del af campingområdet på Roskilde Festival. Solen bager ned over ens solbrændte nakke, man har ondt i halsen og en hævet ankel fra natten før – hvad gør man? Man skimter ordet »Læger…« på et hvidt banner i det fjerne og ser talrige unge mennesker i hvide kitler slingre rundt – er der mon hjælp at hente her?

Læger uden skrupler
Det blafrende hvide flag med det velkendte logo.

Anders Kjærsgaard Valen
Stud.med., redaktionssekretær, Sund & Hed, anders@sundoghed.dk

På det hvide banner står »Læger Uden Skrupler«, og det er hverken samaritter eller selvhævdende hjemmeværnsfolk, man møder.

Her vimser kitteluniformerede mennesker vissent rundt i deres camp, og de vil kun en det bedste. De er medicinstuderende fra SDU, og de er tungt bevæbnede med solcreme, Dr. Nielsen, bandage og godt humør. De gør, om nogen, en forskel på Roskilde Festival – helt uden skrupler.

Læger uden skrupler
Udpluk af de stærke hold fra årets camp.

Historien bag
Idéen om Camp Læger Uden Skrupler blev født under en langtrukken forelæsning om underarmens muskler på medicinstudiets bachelordel.

Her blev to begavede medicinstuderende enige om at lave en fælles medicinercamp på Roskilde Festival for dem, der havde lyst til at være med.

I år var der mere end 70 beboere i Camp Læger Uden Skrupler med en ligelig kønsfordeling og en overvægt af medicinstuderende fra Syddansk Universitet.
Der deltog også kiropraktorstuderende og enkelte udenforstående venner.Både bachelor- og kandidatstuderende er repræsenteret og aldersintervallet spænder fra 20 til 30 år.

Frederikke Madsen, der er en af hovedtovholderne i styregruppen, fortæller:
»Planlægningen gik i gang, og for nogle kostede det blod, sved og eksamener at få Læger Uden Skrupler 2011 op at stå. Vi var 50 studerende af sted det første år, og organiseringen var og er stadig uformel,« fortæller hun.

Årets Camp Læger Uden Skrupler
Campen i 2011 blev en stor succes, og der gik ikke mange uger, fra tømmermændene havde lagt sig, før folk ivrigt stod parate til at stable næste års camp på benene.

De tre studerende, Frederikke Madsen, Jackie Lyng og Andreas Tøllner, påtog sig hovedansvaret for at få dette års camp op at stå, og den samlede planlæggergruppen består af ikke mindre end 12 mennesker, som brænder for projektet.

»Alle gør et uundværligt stykke arbejde, og i øjeblikket snakker vi om, hvordan projektet skal fortsætte,« fortæller Frederikke.

Læger uden skrupler Glidebanen, kreeret af Camp Læger Uden Skrupler til årets festival.

Campen er ikke bare en lejr. Det er en visionær samling af kreative mennesker, der, i det nærmest paradoksale spændingsfelt, der eksisterer mellem et excessivt alkoholforbrug og en baggrund inden for sundhedsvidenskaben, forsøger at skabe noget i fællesskab, der er større end de enkelte individer.

Campens tema
Temaet i Camp Læger Uden Skrupler er egentligt simpelt nok: Lægetema.

Frederikke uddyber:
»Vi har alle kitler på og er der for at hjælpe vores medfestivaldeltagere. Det gør vi ved at smøre dem ind i solcreme og behandle deres festivalonder med blandt andet Dr. Nielsen. Derudover har vi en masse events i løbet af festivalen, som passer med vores »skjulte dagsorden«: At skabe en fest for os og alle andre, der er på festival.«

Sagt om Camp Læger Uden Skrupler 2012»Underholdende, givende, festklare«
Camp Crazy Legs 2012»Grænseoverskridende, på den gode måde. Glædesspredende, kampklare og hjemmebesøgende, når vi er meget hårdt ramt af skørbug og rystesyge. Sidst, men ikke mindst, den bedste grund til at stå op om »morgenen« på årets festival: Vi går ikke glip af en konsultation! You rock.«
Camp Tortuga 2012»Fulde, flinke, upassende, hjælpsomme, skrupelløse«
– Find Holger Camp 2012

Læger uden skrupler
Pointgivning til en af ugens events.

Blandt de mange events er wet T-shirt-konkurrence, glidebane, beer-pong, Club 100 og Leg Uden Skrupler.
»Alle events var store succeser. Især Leg Uden Skrupler, hvor præmien var en tur i luftballon, tiltrak uventet meget opmærksomhed. Derudover havde vi daglig solcremeindsmørring og konsultation med Dr. Nielsen,« uddyber Frederikke, der kortfattet beskriver campen således:

Læger uden skrupler
Tur i ballon – en af præmierne til de mange events i campen.

»Skrupelløse læger, kærlighed, åbenhed og fest.«

Alkohol i store mængder
Masser af alkohol, ikke særligt meget søvn, høje decibel og så videre. Roskilde Festival er hårdt for krop og sjæl – men ligger det ekstra i baghovedet, når man bunder øl nummer 176, fordi man er lægestuderende, eller har det ingen betydning? Frederikke svarer

»Jeg tror personligt ikke, det betyder noget, men den ligger nok i baghovedet alligevel. Det ene udelukker jo ikke det andet. Man er jo godt klar over, hvad det er, man gør ved sin krop, men det er jo kun festival en gang om året. Og selv folk, der ikke er læger eller medicinstuderende, ved godt, at den slags ikke er sundt i længden,« konkluderer Frederikke.

Læger uden skrupler
Vinder af Camp of the Day, og nomineret til Årets Camp 2012.

Hun er ikke i tvivl om, at målsætningen hjemmefra blev indfriet:
»Vi ville have det sjovt og skabe en fest for os selv og andre på festivalen. Og vi ville deltage i Camp of the Year-konkurrencen,« fortæller Frederikke.

Det blev ikke til titlen som årets camp, men det næstbedste: Camp Of The Day.

Tovholderen for en af de største universitets-camps, er ikke i tvivl, når hun gør status:
»Målet for årets festival blev indfriet til fulde.«

Næste års camp
Planlægningen er allerede i gang til næste års festival, fortæller Frederikke:

»Vi har blandt andet planer om en mobil konsultation og udvidelse i form af solceller til at levere strøm til vores anlæg. En anden overvejelse går på at oprette en forening, blandt andet for at kunne søge fonde om hjælp til blandt andet omtalte Projekt Solceller, som er på tegnebrættet til næste år,« fortæller Frederikke og fortsætter:

Årets højdepunkt?
»Da vi blev udnævnt til Camp of the Day«Årets lavpunkt?
»Da vi skulle meddele Camp Mordor, at de havde vundet Camp of the Day – dagen efter vi selv vandt – og de slet ikke virkede begejstrede. Det var en humørdræber.«

»Vi gentager de fleste succeser fra i år, og derudover kommer vi nok til at holde nogle ting sammen med nogle af de andre store camps. Målet er, som altid, at have det sjovt og skabe en fest for alle, der har lyst til at være med.«

Ønsker for Roskilde Festival 2013
»Holdninger til musikprogram og så videre har vi ligeså mange af, som der er deltagere i campen. Vi er nogle få, for hvem det ikke betyder noget, og som allerede nu ved, at de skal med næste år, også selvom programmet ikke er offentliggjort,« forklarer Frederikke og tilføjer:
»Jo mindre musik man har sat sig fast på at høre fra starten, jo mere nyt og spændende opdager man.«

Læger uden skrupler Bandagering af tilskadekommet – en af hovedopgaverne for campens stab af behandlere.

Men der gemmer sig et brændende ønske dybt inde i hjertet hos alle i styregruppen: At hjemtage den hellige gral – vandrepokalen – bygget af det pureste lærred fra den oprindelige Orange Scene fra 1971 – trofæet, der også kan bruges som ølbong, og går under det mytiske navn »tragten«:
»Vi kunne da godt tænke os at vinde næste år – det er jo en stor ære at blive Camp of the Year, og personligt vil jeg meget gerne have det trofæ hjem og stå i min stue,« siger Frederikke.

Hvad synes du?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.