- Reklame -

Lizandra Pultz Nielsen og Daniel Nicolaj Larsen
Stud.journalist og Fys.stud

Du starter med en samtale hos terapeuten, der herigennem danner sig et indtryk af dine gener. På baggrund af samtalen forsøger terapeuten nu at løsne blokeringer og spændinger i hoved, rygsøjle og bækken, imens du ligger på briksen. Du er til behandling i ca. 60 minutter, og undervejs oplever du sandsynligvis en dyb behagelig afspænding, forbigående træthed og afslappethed, samtidig med at du bevidst om dine omgivelser. Måske falder du endda i dyb søvn. Foreningen af Kranio-Sakral terapeuter siger, at disse typiske følgereaktioner betegnes som gode og er en del af helbredelsesprocessen.

Kranio-sakral terapi
Foto: Colourbox

Ifølge terapeuterne vil du, som de fleste, mærke en virkning efter første behandling. Efter typisk to behandlinger vil du kunne vurdere om terapiformen hjælper dig. Hvor mange behandlinger du skal have, afhænger dog også af, hvilken lidelse det drejer sig om. Oftest hedder det sig at 3-4 behandlinger er tilstrækkeligt.

Knogler og kranier
Kranio-sakral terapiens forløber er den kranielle osteopati, som blev udviklet omkring år 1900 af en amerikansk læge og osteopat, William G. Sutherland (1873-1954). Fokus ligger på behandling af kranieknogler og korsbenet, og foregår ved brug af nogle meget blide tryk. Sutherland udviklede en teori om, at der en sammenhæng imellem knoglernes bevægelighed og tilstanden i kroppens funktioner. En central begreb er, at der arbejder en puls i kroppen, som han døbte »den kranio-sakrale puls.«

På baggrund af hans erfaringer konstruerede Sutherland en række forskellige teknikker til brug i behandlingen. På dette tidspunkt var det kun læger, som blev undervist i behandlingsformen.

Kranio-sakral terapiens dannelse
I 1970’erne videreudviklede John E. Upledger, en anden amerikansk osteopat Sutherlands teknikker, hvorefter det blev forenklet og standardiseret. Han døbte teknikken »kranio-sakral terapi« og begyndte at undervise folk uden en lægeuddannelse. I Danmark blev det introduceret i 1986 af Stanley og Trine Rosenberg.

Der er ifølge Vifab.dk ikke nogen videnskabelige artikler om effekten af KST på Cochrane.

Kranio-sakral-terapi har tre fremtrædende foreninger med tilsammen ca. 320 medlemmer

Teorien bag
Det kranio-sakrale system består af

  1. Korsbenet, rygsøjlen og kraniet
  2. Membranerne der holder hjernen på plads i forhold til kraniets knogler
  3. Cerebrospinalvæsken, som cirkulere i hjernen.

Behandlingen er baseret på den tidligere nævnte kranio-sakrale puls, som er cerebrospinalvæske, der pumpes rundt i rygmarven og hjernen 6-12 gange i minuttet. Den puls får de nævnte knogler og membraner til at lave ganske små bevægelser. På samme måde som åndedrættet også bevæger kroppen. Slag, chok, stress, sygdom og andre påvirkninger vi udsættes for, kan give spændinger og blokere bevægelserne.

For at løsne de spændinger og blokeringer op, bruges ganske lette tryk med fingrene. Kranio-sakral terapeuterne siger, at trykket skal svare til vægten af et stykke A4 papir, ca. 5 gr.

Vi er altid glade for at høre vores læseres mening. Du kan skrive din kommentar herunder.