- Reklame -

Sund & Hed sætter fokus på alternativ behandling med serien: »Den alternative klumme«. Her vil vi informativt og nøgternt tage emner op fra denne verden, så du nemt og komprimeret kan få et indblik i – og overblik over – alternative metoder, der bruges i Danmark. I dette nummer tager vi fat på ayurveda.

Daniel Nicolaj Larsen
Stud.fys

Lizandra Pultz Nielsen
Cand.public

Ayurveda  betyder »livets videnskab«.

Det er et cirka 5000 år gammelt holistisk sundhedssystem fra Indien. Systemet inddeler mennesker i legemstyper, og hvilken behandling man skal have bestemmes ud fra, hvilken type man er.

Ser man ud i gadebilledet en efterårsdag, ser man måske nogen gå rundt i T-shirt, andre med en lille sommerjakke, eller nogen pakket ind i hue, handsker og stor frakke. Man kunne tro, man var vidne til folk placeret i tre forskellige klimaer. I ayurvedisk forstand er dette syn dog noget så lavpraktisk som synliggørelsen af de tre individuelle legemstyper.

Dybtgående information om Ayurveda og doshaerne, bestemmelse af sin legemstype og behandling af ubalancer kan læses i bogen »Fuldkommen sundhed« af Deepak Chopra.

Vi har alle vores egen medfødte legemstype med unikke karakteristika. Legemstypen kaldes også doshaer.

De tre typer kaldes: vata, pitta og kapha.

Alle mennesker har alle tre doshaer i sig, og man er den type, hvis karakteristika er mest fremtrædende.

Afhængigt af, hvilken dosha man er, er der forskellige levemåder, der er gode for én. Det kan for eksempel være forskellige fødevarer, motionstyper eller mængden af stress man kan klare.

Når vores legemstype er i balance, opstår der ifølge Ayurvada indre harmoni, og livet vil opleves som værende let, bekvemt og uanstrengt. Når disse tilstande ikke præger vores dagligdag, er der ubalance.

Du er syg længe før symptomet ses
Den helt store forskel mellem Ayurveda og vestlig medicin er, hvornår noget kaldes en sygdom.

I Ayurveda siges der, at man sår sygdommens frø, så snart man kommer den mindste smule ud af balance. I vesten er man først syg, når et tydeligt symptom opstår, for eksempel mavesår. I Ayurveda ville man i stedet sige, at en dosha har været i ubalance længe, og at det var et spørgsmål om tid, før et sådan symptom ville opstå.
Samme symptom hos tre mennesker, kan ifølge Ayurveda stamme fra tre forskellige ubalancer.  Det giver derfor ikke mening i ayurvedisk forstand at give dem samme behandling, selvom alle tre har mavesår.

Legemstypernes kendetegn

Legemstype: Vata

Vata
– grundtema er foranderlighed.

Vata er »doshaernes konge« , og ubalance i den, påvirker de andre meget.  Ayurveda siger, at cirka 50 procent af alle sygdomme udspringer i en vataubalance.

Typiske kendetegn
Tynd og spinkel kropsbygning. For nogle vata-typer er det umuligt at tage på. Hænder og fødder er typisk lidt for store eller små til deres krop. Hurtig i sine bevægelser og aktiviteter. Uregelmæssige vaner og dagligdag. Spiser og går i seng og står op på forskellige tidspunkter. Svingende humør. Bliver let bragt ud af fatning. Sover let. Begejstrede, fulde af liv og fantasi. Fanger hurtigt ny information, men er også hurtige til at glemme den igen. Tendens til bekymring og forstoppelse. Bliver let trætte. Deres energi kommer i bølger. Elsker spænding og konstant forandring, men kan også være kronisk utilfredse.

Grundlæggende råd
Få tilstrækkelig hvile, undgå overdrivelse, og lev et regelmæssigt liv. For mange vataer vil disse foranstaltninger virke unaturlige, men vil ifølge Ayurveda ofte give hurtig bedring af fysiske og psykiske problemer.

Legemstype: Pitta

Pitta
grundtema er intensitet.

Kentetegn
Middel af bygning, middel styrke og udholdenhed. Foretagsomme og glade for udfordringer. Mentalt kvikke. Meget sultne og tåler dårligt at springe et måltid over, eller at et er forsinket. Bliver tit vrede og irritable ved stress. Lys eller rødmosset hud, ofte fregnet. Modvilje mod varme og stærk sol. Præcis og velformuleret tale. Lyst, lysebrunt eller rødt hår – eller rødlige undertoner. Personlighedstræk som ambitiøs, skarpsindig, ligefrem, pågående, stridbare eller jaloux beskriver pitta.

De har en krigerisk side, der ikke nødvendigvis bliver udtrykt. De er varme og intense i deres følelser. Er kærlige og tilfredse. Meget opmærksomme på tiden, og hader at spilde den. Har gerne dyre ure. Har en beslutsom gang.

Grundlæggende råd
Lev et enkelt og behersket liv. Alle giftstoffer – uren mad, rygning og alkohol – påvirker pitta meget kraftigt. Pitta dosha giver os vores instinkter til mådehold og renhed.

Legemstype: Kapha

Kapha
– grundtema er afslappelse.

Ayurveda betragter kapha mennesker som heldige, da de som regel har et godt helbred, og almindeligvis er afklarede, glade og har et roligt syn på verden.

Kendetegn
Ofte kraftige og solide af bygning, fysisk styrke og stor udholdenhed. Har en konstant energi, langsomme og yndefulde bevægelser. Er rolige og afslappede i deres personlighed. Bliver sjældent vrede. Kølig, glat, tyk, bleg og ofte fedtet hud. Langsom til at indlære ny information, men god hukommelse. Sover tungt og længe og har brug for kaffe, lige når de vågner. Tendens til overvægt, når de er ude af balance. Behøver blot at se på maden for at tage på. Langsom fordøjelse, moderat sult. Trøstespiser. Kærlige, tolerante og tilgivende. Tilbøjelighed til besiddertrang og selvtilfredshed og kan have svært ved at smide gamle ting ud. Overvejer tingene grundigt og længe, før man tager en beslutning. Er glad for status quo og bevarer den ved at være medgørlig over for andre. Tendens til ladhed. Udskyder gerne tingene

Grundlæggende råd
At bevæge sig. Enhver stagnation gør kaphas stabilitet til inerti. De må sørge for ikke at holde fast ved fortiden, klæbe sig til folk og ejendele eller stritte imod forandring. Stimulation falder ikke de fleste kaphaer naturligt, men når de får den, bringer det livskraften frem i dem. Kold mad, manglende motion, grovæderi og rutinearbejde er til gengæld ikke godt for kapha.

Vi er altid glade for at høre vores læseres mening. Du kan skrive din kommentar herunder.