- Reklame -

Sund & Hed har mødt to af årets iGEM deltagere til en snak om store forventninger, udsigten til at skulle bruge det meste af sommeren i laboratoriet og drømmen om et selvlappende cykeldæk.

Gitte Karina Henriksen
Stud.scient/journaliststuderende

Deltagerne i iGEM2013 er gået i gang med at planlægge årets projekt, der stadig, her kun en måneds tid efter opstarten, er på idéudviklingstrinnet. Efter først at have gennemgået en lang liste af brainstormingsidéer, valgte deltagerne at slette dem alle. I stedet fokuserer de nu på et nyt forlag, der udsprang af drømmen om et cykeldæk, der kan lappe sig selv.

iGem
Sofie Fredberg (tv) og Sissel Ida Schmidt (th) er en del af holdet bag iGEM 2013. De glæder sig til at tilbringe sommeren i laboratoriet med udviklingen af en gummiproducerende bakterie. Foto: Gitte Karina Henriksen

»Vi vil lave en bakterie, der kan producere gummi,« forklarer Sofie Fredberg, som læser medicin 1. semester.

»Det er ikke lavet før, da man hidtil har manglet et vigtigt enzym i processen, men nu er det identificeret for en anden bakterie end den vi arbejder med, så det giver håb for, at det også vil lykkedes for os.«

Sofie ser derfor udsigterne for projektet som lovende, selvom de kommer til at møde mange ubesvarede spørgsmål på vej mod målet. Hvordan får man for eksempel udskilt gummien, så bakterien ikke blot producerer løs og eksploderer, når den ikke kan rumme mere?

Globalt perspektiv
»Idéen om at arbejde med en gummi-producerende bakterie kom fra en ide om cykeldæk, der kunne lappe sig selv,« forklarer Sissel Ida Schmidt, der læser biomedicin på 4. semester.

Hun forklarer desuden, hvorfor det i et større og mere globale perspektiv, giver god mening at forske i alternativer til syntetisk gummi.

»På verdensplan bruges der meget store mængder af gummi, og vores research viser, at ca. 60% af denne fremstilles syntetisk. Det syntetiske gummi er dog ikke så holdbart som naturligt gummi, så hvis man kan udvikle et alternativ til at bruge gummitræerne til fremstillingen af naturligt gummi, er der et stort potentiale. «

iGem
Sofie Fredberg (tv) og Sissel Ida Schmidt (th) er en del af holdet bag iGEM 2013. De glæder sig til at tilbringe sommeren i laboratoriet med udviklingen af en gummiproducerende bakterie.Foto: Gitte Karina Henriksen

Sommerferie i laboratoriet
Både Sofie Fredberg og Sissel Ida Schmidt stråler af begejstring, når de forklarer om projektet. Også udsigten til at bruge det meste af sommeren i et mikrobiologisk laboratorium på BMB-instituttet finder de tillokkende:

»Jeg glæder mig til hele processen af projektet, til at kunne følge udviklingen fra idé til produkt og til at formidle resultaterne på en forståelig måde for omverden. Og så glæder jeg mig til at stå i laboratoriet og få en rigtig god ”hands on”-fornemmelse af, hvordan det hele hænger sammen. Den fornemmelse har jeg savnet meget siden førsteårsprojektet på scienceåret,« siger Sissel.

»For mig handler det også rigtig meget om at se processen og få et godt indblik i forskning indefra, så jeg ved, om et prægraduat projekt senere er noget for mig. Derudover er der jo det rigtig gode fællesskab i gruppen og rejsen til Lyon til den europæiske finale at se frem til. Så uanset hvad, er jeg sikker på at vi får en rigtig god sommer i lab,« supplerer Sofie.

Læs meget mere om iGEM 2013 på www.igem.org

Målet er guld
Til spørgsmålet om, hvor langt holdet bag iGEM 2013 kommer i år, er der ingen tvivl hos de to piger – de går efter guldet.

»Kriterierne for at vinde en guldmedalje er faste, så det skulle kunne lade sig gøre med god planlægning og en masse hårdt arbejde. Om vi også kommer i top 20 af alle de europæiske hold, så vi kommer med til finalen i Boston til november vil vise sig, men jeg synes godt, vi kan tillade os at drømme stort med det her projekt,« smiler Sissel.

Vi er altid glade for at høre vores læseres mening. Du kan skrive din kommentar herunder.