Home Arkiv Frivillige forpligtelser

Frivillige forpligtelser

0

Det gælder om at bruge den sparsomme fritid studierne efterlader en, fornuftigt. Men hvad fornuftigt? Det findes der sandsynligvis ligeså mange svar på, som der findes studerede. Sund og Hed har mødt to studerende, som bruger en stor del af deres fritid på at forpligte sig i det frivillige foreningsarbejde.

Gitte Karina Henriksen
Stud.scient/journaliststuderende

Lisbeth Feldsted
Lisbeth Feldsted, farmakologi, 3. semester.
Bruger 8-10 timer om ugen på frivilligt arbejde i UNF. Her underviser hun folkeskoleelever i kemi på et sommerkursus afholdt af foreningen. Foto: UNF.

Genvej til stort ansvar

Hvorfor laver du frivilligt arbejde?
”Fordi det er sjovt! Jeg får lov til at prøve kræfter med utrolig mange projekter og opgaver, som det ville tage flere år at få lov til i et lønnet job. Det giver mig utrolig mange gode erfaringer og en oplevelse af, hvor fedt et projekt kan blive, når alle involverede brænder 100% for det. Desuden giver det et utrolig godt netværk, og jeg har en rigtig god undskyldning for, for en stund, at lade mine studiebøger ligge og lave noget helt andet”.

Hvem laver du frivilligt arbejde for, og hvorfor?
»Jeg var på en UNF Sciencecamp (sommerskole) i 2010. Denne camp gav mig nogle utrolig gode oplevelser og en bekræftelse af, at det er helt i orden at være vild med naturvidenskab. Denne oplevelse ville jeg gerne give videre til andre, og derfor blev jeg aktiv i UNF. Det arbejder jeg stadig for i dag, men UNF kan også meget andet. UNF skaber et utrolig godt udgangspunkt til at få sig et rigtig godt netværk på tværs af de naturvidenskabelige retninger på universitetet. Foreningen består af mange forskellige typer af mennesker og det er fantastisk at opleve, hvordan alle passer ind i vores fællesskab, ligegyldig hvor forskruet man er.«

Hvad er UNF?
UNF står for Ungdommens Naturvidenskabelige Forening, og er en forening drevet af frivillige, der arrangerer foredrag, sommerskoler og andre events for naturvidenskabsinteresserede unge. Læs mere om foreningen på: http://odense.unf.dk/

Hvor meget tid bruger du på frivilligt arbejde?
»Det svinger rigtig meget alt afhængig af, hvilke projekter der lige er i gang i UNF, og hvor meget jeg har med dem at gøre, men gennemsnitligt ligger det omkring en 8-10 timer om ugen.«

Vil du anføre det frivillige arbejde på CV’et i forbindelse med jobsøgning?
»Både ja og nej. Det jeg laver i UNF gør jeg først og fremmest fordi det er noget jeg har lyst til.
Men de erfaringer jeg får indsamlet ved kurser, møder og afholdelse af projekter i UNF har jeg på mit CV, og er helt klart noget jeg har tænkt mig at bruge i min fremtidige arbejdssøgning.«

Jens Guldborg
Jens Guldborg, medicinstuderende, 7. semester.
Jens Guldborg kan slet ikke lade være med at lave frivilligt arbejde, og er engageret i mange forskellige projekter ad gangen. Her interviewer han instruktøren til en dokumentarfilm vist i Doc Lounge over Skype. Foto: Doc Lounge.

Kanalisering af engagement og skabertrang

Hvorfor laver du frivilligt arbejde?
»Jeg har generelt et meget stort engagement, som jeg har lyst til at bruge af. Derudover kan jeg ikke lade være med altid at tænke på, hvordan ting kan forbedres eller effektiviseres, og når jeg falder over noget, jeg kan bidrage til at løse på en god måde, kan jeg nærmest slet ikke lade være med at kaste mig ud i det. «

»Det er både en velsignelse og en forbandelse at have det sådan, for på den ene side giver det dig en masse nye bekendtskaber, kontakter og gode idéer til endnu flere projekter. På den anden side kan det blive din død, hvis du får gang i alt for mange ting, der sluger al din tid og måske ikke engang kan blive afsluttet ordentlig. Man kan også miste lysten til et projekt fuldstændigt, hvis alt det arbejde, engagement og tid man har lagt i det, ikke værdsættes.«

Hvem laver du frivilligt arbejde for, og hvorfor?
»Det er meget vigtigt for mig, at det frivillige arbejde jeg laver, giver mening for mig selv, så jeg ved, at jeg i det mindste selv vil få glæde og gavn af de kræfter jeg ligger i det. Mine frivillige aktiviteter er spredt ud over en del forskellige foreninger, som dækker nogle af mine mange forskellige interesser. Jeg er netop blevet formand i PIT (Praktikant I Troperne), hvilket er et arbejde, jeg glæder mig rigtig meget til at komme i gang med, fordi jeg brænder så meget for at fortælle andre, hvilke muligheder de har for at kunne komme ud og opleve verden og bruge sig selv i forbindelse med studiet. Da jeg startede på studiet, ville jeg gerne finde noget at lave i fritiden, der kunne få mig ud af ”osteklokken”, og begyndte derfor at arbejde frivilligt med at arrangere Doc Lounge Odense. Det gør jeg stadig, og jeg har efterhånden fået så meget ansvar i forhold til arrangementerne, at det er mig, der bestemmer, så det kan jeg rigtig godt lide. Udover ansvaret, har jeg igennem Doc Lounge fået en masse nye gode venner, og endda mødt min kæreste.«

Hvad er Doc Lounge?
Doc Lounge arrangeres af Studenterhus Odense. Ved hvert Doc Lounge arrangement vises en aktuel dokumentarfilm i afslappende omgivelser. Læs om de kommende arrangementer på: http://doclounge.dk/odense/

»Medicinerboks, hvor jeg samler og organiserer noter fra medicinstuderende er helt klart et af de projekter, jeg kan sige, jeg har lavet for min egen skyld! Jeg kunne mærke, at jeg savnede en fildelingsside som den, og derfor måtte jeg lave den. Men når jeg nu har lavet den og selv fået glæde af den, synes jeg også det er virkelig fedt at opleve, at andre også bruger den og er glade for den«

»Studiestuen er jeg også blevet frivillig i, fordi jeg selv synes det er et lækkert sted at hænge ud, og gerne vil bidrage til, at det kører. Det er rart at kunne nyde et sted, som du ved, du selv aktivt har bidraget til at få til at køre rundt.«

LinkedIn
Internettjenesten LinkedIn giver mulighed for at til at skabe professionelle forbindelser og kontakter ved, at man som bruger kan anføre sit CV så det ligger tilgængeligt for et stort netværk af erhvervsfolk.

Hvor meget tid bruger du på frivilligt arbejde?
»Det svinger en del, men 10-20 timer om ugen er sådan cirka dækkende. Der er jo et loft, for man kan ikke være med i alting og samtidig passe studiet. Derfor må der nogle gange skæres ned på et frivilligt projekt, hvis et andet intensiveres i en periode.«

Vil du anføre det frivillige arbejde på CV’et i forbindelse med jobsøgning?
»Ja, jeg vil skrive alt det, der giver mening for det job, jeg søger på det CV, jeg afleverer med ansøgningen. Ellers har jeg alt, hvad jeg har lavet stående på LinkedIn.«

Vi er altid glade for at høre vores læseres mening. Du kan skrive din kommentar herunder.