Home Temaartikler På surftur i Marokko med Idræt

På surftur i Marokko med Idræt

0
På surftur i Marokko med Idræt

Som et alternativ til de årlige skiture for studerende, er der i år på idræt arrangeret en surftur til Marokko. For de 8 idrætsstuderende som tilmeldte sig surfturen, blev de sneklædte bjerge skiftet ud med sandstrande, bølger og palmer ved Marokkos kyst. Skitøjet blev erstattet med bikini og badeshorts, og ”afterski” blev i stedet for til ”bonfire on the beach”. Selvom jeg kunne berette om mange fantastiske oplevelser fra vores ”Marokkanske eventyr”, vil jeg udnytte spaltepladsen til at dele en lille filosofisk betragtning om surf.

Hvorfor surf gør MIG til en bedre udgave af MIG!?

For at besvare spørgsmålet, er jeg nødt til at starte et helt andet sted end surf, nemlig i moralfilosofien. Filosoffen Aristoteles skrev i antikken om det gode liv og hvordan vi mennesker opnår et godt liv. Aristoteles’ svar var umiddelbart et simpelt svar; vi får et godt liv, hvis vi er gode mennesker. Men hvad er så et godt menneske? Her bliver det umiddelbare simple svar lidt mere komplekst, for der er jo mange måder at betragte det gode menneske på.

For Aristoteles er det gode menneske et dydigt menneske. Et dydigt menneske, er et menneske med gode karaktertræk. Et karaktertræk er en særlig form for vane, en stabil måde at handle og træffe valg på. Dyder er ifølge Aristoteles noget man lærer igennem erfaring, handlinger og valg. Dyderne er middelvejen mellem to ekstreme karaktertræk. At være dydig er med andre ord en balance mellem ekstremer. For eksempel er tålmodighed middelvejen mellem ophidselse og opgivelse.

Nu sidder du måske og tænker hvad Aristoteles og dydsetik har med surf at gøre? En af de dyder som Aristoteles beskriver er tålmodighed. Og som nævnt før skal dyderne læres igennem erfaring, handlinger og valg. Tålmodighed er en dyd der kræver handling på det rette tidspunkt, det kræver indsigt og viden og det kræver sindsro.

Surf er en idræt som kræver tålmodighed. Både i processen når du skal lære at surfe, men også som ekspert når man må vente på den rigtige bølge – den bedste bølge. Havet bestemmer og man er nødt til at overgive sig til afvente havets rytme og bevægelse. Som nybegynder er tålmodighed på spil på en anden måde. Tålmodighed er for nybegynderen særligt på spil ift. en selv. Ønsket om at lære at surfe, at surfe på de store bølger, kan være så stort at man glemmer at nyde vejen dertil. Man må have tålmodighed med sig selv i læringsprocessen. Alt for hurtigt ønskede jeg, alt for stærkt at være surfer. Jeg havde en indre kamp imellem mit ønske om at blive til noget jeg endnu ikke var og glæden og begejstringen ved træningen; min tålmodighed blev sat på en alvorlig prøve.

Hvorfor gør det mig til en bedre udgave af mig? Jo det gør det fordi dyder, som tålmodighed, er vaner. Hvis jeg først bliver tålmodig med mig selv i surf træningen og jeg virkelig bliver mere tålmodig. Så bliver jeg også tålmodig i andre henseender for eksempel i forhold til andre mennesker. Det giver mig en indsigt i andre menneskers kamp med at blive tålmodig. Og det giver mig mulighed for at være på en bedre måde med mig selv og mine omgivelser.

Hvis du har lyst til at prøve kræfter med surf bliver der arrangeret en tur til Portugal i uge 42 for studerende på Syddansk Universitet. Du kan finde informationer på facebook begivenheden: Danmarks største surfcamp for studerende

Af Nadia Lauritzen, Idræt og Sundhed, 7. Semester

0 0 votes
Article Rating

Vi er altid glade for at høre vores læseres mening. Du kan skrive din kommentar herunder.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments