- Reklame -

Hvert eneste år stiller vi os selv det samme spørgsmål: Hvad skal vi dog lave i sommerferien? Sund & Hed har talt med Stella Justin Wilfred, der sidste sommer tog et valg – at arbejde otte uger i en norsk landsby i tæt kontakt med naturen.

Vi har i ny og næ annoncer i vores blad, der opfordrer medicinstuderende til at tage jobs i udlandet. Det var en sådan annonce, der inspirerede Stella til at sende en ansøgning til AMBIO Helse. De udbyder vikariater i Norge og Sverige til medicin- og sygeplejestuderende. ”Jeg læste annoncen og tænkte: Det vil jeg da gerne lige prøve” fortæller Stella, ”man giver dem et CV og udfylder nogle skabeloner, hvorefter de kontakter én og giver nogle valgmuligheder”

Valget faldt på den lille landsby Skodje, der lå i tæt kontakt til naturen: ”Der var en Coop, en Kiwi, en bank og en kirke – og så en hel masse marker!”

En oplevelse man kan dele

Stella tog af sted med hendes veninde, så de kunne dele oplevelsen: ”Man kan vælge at tage af sted alene, men typisk er det en god idé at finde en makker” siger Stella og fortsætter: ”Det var rigtig fedt at være derovre sammen, men det endte ofte med, at vi afløste hinanden – så det skal man lige tage højde for”
Når man har fået jobbet, og har angivet arbejdsperioden, klarer vikarbureauet alt fra flyrejser til bustider: ”Der var rigtig godt styr på det, og hvis man havde spørgsmål under opholdet, kunne man altid ringe til en kontaktperson fra AMBIO.”

Stella i Norge 3

Sundhedssystemerne ligner hinanden

Stella sad hovedsageligt fastvagt i et plejehjem og følte sig hjemme i arbejdsopgaverne, der lignede det, hun var vant til fra FADL-vagter. ”Sproget var dog en udfordring i starten, da egnen havde en lidt speciel dialekt” husker Stella, men tilføjer fortrøstningsfuldt: ”men det vænnede man sig hurtigt til, og det var ikke noget problem i slutningen”
Der var dog nogle enkelte forskelle, i forhold til det danske system: ”Jeg skulle skrive journalen, hvor jeg, udover hvilke sygeplejefaglige oplysninger jeg havde noteret, beskrev hvad patienten og jeg havde foretaget os sammen”
Udover at skrive journal skulle hun også ordinere medicin. ”Vi fik et grundigt netkursus forud for turen, og det var så godt, at jeg ikke var i tvivl om noget derude”
Når hun ikke sad fastvagt, var hun en ekstra sygeplejerske, der tilså patienter fra hele afdelingen.

God løn og skøn natur

Arbejdet var på fuldtid, og Stella skulle derfor møde 35 timer om ugen gennemsnitligt. ”Det var omkring 3-4 dage om ugen, og lønnen var højere end i Danmark” fortæller hun. Når hun havde fri, nød hun den norske tundra i fulde drag: ”Jeg tog ofte lange gåture ned til søerne, og vi var ude at sejle i kano – det var rigtig sjovt”
Når hun ikke var ude at gå eller sad og læste i den rummelige fælleslejlighed, tog hun og veninden ind til de større byer: ”de gange vi havde fri samtidigt, tog vi ofte ind og shoppede – det kunne man nemlig dårligt i selve Skodje, der kun havde dagligvarer.”

Stella synes, at oplevelsen var det hele værd: ”Jeg kan varmt anbefale det til andre studerende, og man skal ikke frygte at blive set ned på – personalet var især gode til at tage imod én.”

2 KOMMENTARER

  1. Det lyder som en rigtig fed oplevelse!
    Sørgede Ambio også for er sted at bo? Må man spørge ind til hvad time lønnen lå på?

  2. Hej Jonas

    AMBIO sørgede for et sted for os at bo, så det er ikke noget du skal tænke over. Grundlønnen var ca.197 norkse kr. og så får du selvfølgelig tillæg ved aftenvagter og vagter i helligedage.

    mvh. Stella

Vi er altid glade for at høre vores læseres mening. Du kan skrive din kommentar herunder.