- Reklame -

Når man starter på drømmestudiet, er forventningerne tårnhøje. Og det er ambitionerne også! De kommende år skal være fyldt med ny viden og tilegnelse af kompetencer, der kvalificerer til drømmejobbet. Karaktererne skal være høje – ligesom i gymnasiet, og relevante studiejobs og udlandsophold må gerne pynte på cv’et.

 

Men det er ikke kun selve uddannelsen, der skal være perfekt og inspirerende. Drømmen omhandler også studietiden med gode studiekammerater, venner, en rar bolig, sociale aktiviteter og plads til sport og fysisk aktivitet.

 

Og sådan er virkeligheden for mange studerende – spændende studier, inspirerende hverdag og gode venner. Men for en del studerende bliver drømmen om det perfekte studieliv ikke indfriet. Flere studerende oplever desværre stress og depression – måske så voldsomt, at de må stoppe studiet. Vi er særdeles opmærksomme på denne bagside af drømmestudiet, som kan få store personlige konsekvenser for den enkelte.

 

Flittige studerende

Selv om et universitetsstudium måske ikke ligner et fuldtidsjob, når man kigger på timetallet på skemaet, så er det det. Forberedelse til undervisning og eksamen kræver mange timers intense studier, og ikke alle familier og bekendte har forståelse for dette. Vore studerende er flittige og arbejdsomme – det kræver deres personlige ambitioner, og det kræver fremdriftsreformen. Hvis man føler sig ensom og ikke møder forståelse for det pres, som man er udsat for, kan det føles tungt.

 

SUND arbejder systematisk på at understøtte et godt og mindre stressende studiemiljø for eksempel ved at sørge for, at uddannelserne hænger godt sammen, at krav og forventninger er tydelige, at eksaminerne er veltilrettelagte og selvfølgelig ved at skabe gode sociale rammer om det at begynde på et videregående studium.

 

Studerende betyder også meget for hinanden i hverdagen på studiet. Jeg vil gerne give alle en opfordring til at engagere sig i studenteraktiviteter – både faglige og sociale – og om at I kærer jer om hinanden. Vær opmærksom, hvis en studiekammerat får det skidt eller bliver deprimeret og hjælp dem med at få hjælp fx via Studievejledningen, som kan henvise til professionel hjælp, hvis der er brug for det.

 

Økonomien spiller ind

En anden parameter, der kan være stressende, er økonomi. Vælger man ikke at flytte til sin nye universitetsby, kan det have betydning for økonomien – og dårlig økonomi kan let være stressende. Bor man i København er udgifterne til bolig betydelig højere end i for eksempel Odense. En ejerbolig på under 75 m2 er næsten dobbelt så dyr per kvadratmeter i Århus og København som i Odense, og det påvirker også lejepriserne. Og så er der selvfølgelig udgiften til transport oveni. Transport er dyrt og tidskrævende og med de seneste ændringer i togpriser for studerende er prisen steget med over 1000 kr. per måned. Det er billigere, lettere og sundere at bo i cykelafstand til sit studium. Samtidig er der også betydelig lettere at etablere et socialt netværk i forbindelse med studiet, når man bor i sin studieby. Derfor vil jeg opfordre de af jer, som havde tænkt sig at pendle langvejs fra, i stedet at overveje at slå sig ned i campusbyerne. Det sparer en masse penge og en masse transporttid, samtidig med at det giver meget bedre muligheder for tætte relationer til studiekammeraterne, som I deler glæder og sorger med på studiet. Et godt netværk af studiekammerater er til stor glæde, særligt hvis tilværelsen bliver svær.

 

Der er selvfølgelig ikke kun en vej eller metode til det gode studieliv. Nogle valg og situationer er man selv herre over – andre kommer udefra, uden man selv bestemmer. Men tænk over, hvordan dine valg og prioriteringer – økonomiske, geografiske, sociale – påvirker dit studieliv. På den måde er du bedre rustet til at gøre, hvad du kan, for at sikre at din studietid lever op til drømmen og ambitionerne.

 

Ole Skøtt

dekan

Vi er altid glade for at høre vores læseres mening. Du kan skrive din kommentar herunder.