- Reklame -

Der har været megen røre omkring regeringens idé om at skære i SU’en i den nye 2025 plan. Sund & Hed gennemgår her, hvad forslaget kommer til at betyde for dig, hvis du starter på ny uddannelse i 2019, hvor ændringerne måske træder i kraft.

 

”Et stærkere Danmark – Et mere robust SU-system” – Dette er titlen på regeringens helhedsplan, 22 sider med regeringens egne ord om, hvad det nye SU-forslag går ud på. Kort sagt får den studerende mindre udbetalt, kan tage større lån, tjene mere ved siden af SU’en og have 3 år med øget beskæftigelsesfradrag. Lad os tage et kig på detaljerne:

 

Tal på bordet

Stipendiet

Først og fremmest vil der blive skåret 800 kr af SU’en, så en udeboende studerende efter skat går fra at få 5100 kr. til 4300 kr.

SU-lånet

Som kompensation vil du kunne tage et større SU-lån, der skal være rentefrit under hele uddannelsen.

I den nuværende ordning er renten 4 pct. under uddannelsen. Efter man er færdig, er renten 1 pct. + diskontoen, som er tæt på 0 procent. Diskontoen er nationalbankens rente, som alle bankerne skal følge, og som sjældent ændrer sig.

Det nye forslag vil betyde, at du ikke skal betale renter af lånet i hele din studietid. Efter du er færdig vil renten igen være 1 procent + diskontoen, altså ca. 1 procent i alt.

Indkomst ved siden af studiet

Hvis du hader ideen om at låne, har du mulighed for at arbejde dig fra det. Fribeløbet, som man må tjene ved siden af SU’en, bliver hævet fra 11.922 til 12.922 kr. om måneden.

Normeret tid

SU’en bliver reduceret til kun at gælde normeret tid, så du kun har SU til din uddannelses længde. Til gengæld kan man tage slutlån i op til 2 år efter man er færdig.

Barselsklip

Der vil være mulighed for at få ét ekstra fødselsklip, hvis man får børn under studiet. Det første fødselsklip vil altså fremover blive udbetalt som et dobbeltklip.

Beskæftigelsesfradrag

Regeringen vil give et øget beskæftigelsesfradrag på 17000 kr. ekstra de første 3 år efter ens uddannelse er færdig. Hvis man samtidig har en arbejdsindkomst på over 150.000 kr., sikrer et nyt jobforslag i samme ombæring, at du som nyuddannet i alt kan ende med en årlig gevinst på op til 8700 kr. efter skat.

 

Hvorfor gøre det?

Som regeringen selv skriver i deres Helhedsplan, håber de på at frisætte 3,3 milliarder kroner. De penge skal bl.a. bruges på skattelettelser og en såkaldt kompetence-pulje, der skal bruges til at forbedre de videregående uddannelser og styrke den erhvervsrettede forskning.

Desuden nævnes der 3 problemer, der har gjort det nødvendigt at skære i netop SU’en:

1) Der kommer for mange udenlandske studerende til, som nyder en SU-betalt uddannelse og smutter hjem igen

2) De studerende bruger for lang tid på at læse

3) De studerende vælger alle de ”forkerte” uddannelser, der ikke er arbejde til.

I en artikel, der undersøgte problemet med de udenlandske studerende, har Berlingske skrevet:

”En helt ny analyse fra AE-rådet, viser imidlertid, at det kun er 2,6 procent af de samlede udgifter til SU på de videregående uddannelser, der går til udlændinge, som har været i Danmark i mindre end syv år. Hvis man måler på udlændinge, som har været her under fem år, udgør udgifterne kun 1,8 procent. I alt modtog 233.485 personer uddannelsesstøtte i 2014. Af dem havde 5068 været i Danmark i under fem år.” (Berlingske, ”Den falske melodi”, Bent Winther, 18. september 2016)

Under alle omstændigheder nedsatte Dansk Magisterforening ifølge Politiken et forskerpanel, der undersøgte, hvilken effekt ændringen vil have. Deres resultater blev fremlagt på Christansborg d. 28. september 2016, og du kan læse resultatet af rapporten på Sund & Heds hjemmeside.

 

 

Her tages udgangspunkt i en udeboende studerende på en videregående uddannelse:

Situationen nu:

SU-stipendium: 5100 kroner efter skat (5941 før skat).

Muligt SU-lån: 3000 kroner.

I alt: 8100 kroner efter skat (8981 kroner før skat)

 

Den nye plan:

SU-stipendium: 4300 efter skat (4753 kroner før skat).

Muligt SU-lån: 4344 kroner.

I alt: 8600 kroner efter skat (9097 kroner før skat)

Dette eksempel er taget fra Jyllands-postens artikel ”Fakta: Sådan påvirker regeringens SU-forslag studerende”, 30. august 2016, Jyllands-posten.dk, Ritzau

Vi er altid glade for at høre vores læseres mening. Du kan skrive din kommentar herunder.