- Reklame -

FREMTID – Vi bruger de digitale medier mere og mere. Der er snart ikke dét, der ikke findes en app for. Men hvilke tendenser rør sig ellers, når man sætter det i perspektiv til sundhed?

Sundhed i dag er noget, de fleste har en holdning til. Tidligere var sundhed et privat valg. Vi valgte selv, hvor meget og hvad vi spiste, samt hvor meget vi ville bevæge os. I dag har hele samfundet en mening om, hvordan vi bør leve. Arbejdspladser, der køber cykler til deres ansatte for, at de kan cykle rundt til deres ærinder i byen i stedet for at tage bilen. Børnehaver, der indfører ”nul sukker”-politikker, hvor fødselsdagsflødebollen pludselig er erstattet af frugt og grovboller.

Marianne Levinsen, fremtidsforsker og cand.scient.pol., peger på fire klare tendenser inden for sundhedsverden, som vi vil se mere og mere af i de kommende år. Nogle af dem eksisterer allerede i svag form, men vil sandsynligvis kun blive mere markante.

Den personligt designede sundhed
Fremover vil individet være i fokus, hvor man vil forsøge at tilrettelægge sundheden for hver enkelt person. Man vil kunne få sin helt egen individuelle sundhedsanalyse, så man via diverse tests og analyser kan finde frem til den optimale kost og motion, der passer til lige præcis dig. Vi vil altså også se en stigning i sundhedseksperter, som kan råde folk ud fra en individuel sundhedsanalyse. Det er godt nyt, hvis du læser psykologi og overvejer at blive sundhedspsykolog, eller hvis du læser idræt og sundhed og overvejer at blive motion- og livstilscoach, da Marianne Levinsen forudsiger en øget vækst i disse professioner.

Den digitale sundhed
Ligesom på alle andre områder, vil vi også se en stigning i brugen af digitale medier indenfor sundhedsområdet. Her bliver tendensen, at man via diverse kost- og motionsapps kan blive vejledt til at leve på den rigtige måde. ”Teknologien tager hånd om din sundhed,” mener Marianne Levinsen. Så hvem ved, måske vil vi om 10-15 års tid have hver vores individuelle maskine, der kan spytte en masse information ud omkring vores sundhedsmål? Vores blodtryk, puls, blodtal og fedtprocent vil kunne måles derhjemme. Så kan vi hurtigt blive klogere på, præcis hvilke mineraler og vitaminer vi mangler, om vi skal skære ned på fedtet eller begynde at dyrke mere motion.

Derfor vil vi i fremtiden se en stor tendens til, at folk opgiver at følge anvisningerne på sundhed og i stedet blot vælger at gøre det, de har lyst til.

”Jeg gør, som jeg vil”-trenden
Lige så oplyste vi er omkring, hvad der er sundt for os, lige så mange modsatrettede anvisninger findes der. Man skal spise frugt og grønt, men heller ikke for meget. Den ene uge er skyr uundværligt, den næste er det måske ikke så sundt, som man tror. Hvad med gluten og laktose? Og hvor meget fedt er det egentlig, vi skal have? Disse mange råd omkring sundhed forvirrer nogle gange mere, end de hjælper. Rådene ændrer sig hele tiden og er forskellige alt efter, hvilken fagperson man spørger. Derfor vil vi i fremtiden se en stor tendens til, at folk opgiver at følge anvisningerne på sundhed og i stedet blot vælger at gøre det, de har lyst til.

Sund co-creation
Den sidste kommende tendens indenfor sundhedsverden er samarbejde (co-creation) imellem sundhedsvæsenet og virksomheder. Dettes gør, at der kan udvikles specifikke og målrettede produkter til folk med forskellige sygdomme eller livsstilsproblemer, som fx diabetikere eller undervægtige.

Artiklen er skrevet på baggrund af http://www.fremforsk.dk/artikler/danskernes-sundhed-anno-2030/

 

Vi er altid glade for at høre vores læseres mening. Du kan skrive din kommentar herunder.