- Reklame -

Når du hører hove… Februar Case

Du er praktiserende hudlæge i Region Hovedstaden. Blandt dagens sædvanlige atopikere og psoriatikere indfinder der sig pludselig en patient, der giver dig anledning til at bruge dit trænede, kliniske blik. Det klør nærmest i dine fingre, når du læser journalen, og dét selvom du allerede har smurt med rigelig steroid.

En 38-årig mand henvender sig med sår på penis. Han var for 4 måneder siden på ferie i Sydafrika, hvor han havde ubeskyttet sex med to kvinder. Han oplevede to måneder efter hjemkomsten, at der blev udviklet flere smertefrie sår omkring penishovedet. Han er blevet nervøs, da han så, at de ikke gik i sig selv, og har derefter søgt læge.

Ved den objektive undersøgelse finder du tre væskende, oksekødsfarvede sår på penis, to på glans og en enkelt på forhuden. Sårrene er velafgrænsede, med en velmarkeret randzone og er overfladiske. De to på glans er runde, mens såret på forhuden er mere aflangt i udseende. De er uømme og på størrelse med en lillefingernegl. Der er ingen palperbar inguinal lymphadenopati eller forandringer udover sårrene. Øjne ia. Afebril.

Lysmikroskopi viser ingen mikroorganismer. Du tager en biopsi fra randzonen, men får ikke svar før sent i næste uge.

HIV-test: Negativ

Hvad er den mest sandsynlige diagnose?

Hvad er behandlingen?

Bonusspørgsmål: Hvilket fund ved biopsi er patognomonisk for denne sygdom?

Send dine svar til sundoghed@sundoghed.dk med overskriften ”Case” senest d. 28/2-17. Mailen skal indeholde navn, studieretning og semester.
Sund & Hed opfordrer alle studerende, uanset studieretning, til at svare.

DECEMBERS CASE

Tilstanden kaldes thyreotoksisk periodisk paralyse og er karakteriseret ved akut indsættende hypokaliæmi og paralyse af ekstremiteter. De to farligste komplikationer ved tilstanden er paralyse af respiratorisk muskulatur og hjertearytmier. Hjørnestenene i behandlingen er rettelse af hypokaliæmien samt indgift af non-selektiv betablokker, fx propranolol. På sigt skal patienten gøres euthyroid. Der var desværre ingen svar til sidste måneds case.

Vi er altid glade for at høre vores læseres mening. Du kan skrive din kommentar herunder.