- Reklame -
Af Katia Bomholt
Eksamenstiden er svær for mange. Med huller i hukommelsen og manglende overblik går man ind i eksamenslokalet til den endelige dom. Men kunne man ikke gøre det lidt nemmere for sig selv? Det mener Sebastian S. S. Schmidt, der er medforfatter til Memo Medicin.

Har Sebastian S. S. Schmidt, tidligere studerende på SDU, fundet de vises sten? Selv mener han at have fundet en måde, hvorpå man kan forbedre sin studieteknik betydeligt. Sammen med Oddbjørn By, en norsk forfatter og ’hukommelsesekspert’ har han optimeret memo-teknikken til medicinstudiet.

Memoteknikken i sig selv er et forholdsvist simpelt koncept: Forestil dig dit hus, din lejlighed eller et andet sted, du kender ud og ind. Nu former du alt det, du skal huske, som små figurer, billeder eller andre ting, der bliver placeret på stedet. Det kan være Arnold Schwarzenegger der står i din dagligstue og spænder musklerne, det kan være en bi i en blomst – bare DU ved, hvad billederne betyder, er det lige meget, hvad det er.

Nu har du altså et hus, du selv har dekoreret, og idéen er, at billeder, du selv aktivt har formet, er nemmere at huske. Så længe du forstår hvad figurerne betyder, kan du knække din egen kode. Kan alle lære det? Selv mener Sebastian, at memo er simpelt. Desuden siger han, at Oddbjørn har undervist tusinder, uden der var nogen, der ikke forstod memoteknikken.

Hvordan kommer man så i gang? Sebastians forslag er enkelt: ”Hvis man aldrig har prøvet Memo før kan man jo gå ned i boghandlen og finde sig et stille hjørne og lave ”Første opgave” på side 12. På den måde kan man i løbet af ganske få minutter få en smagsprøve på Memo.”

Idéen bag bogen

Fra sin første dag på medicinstudiet har Sebastian tænkt over, hvordan han selv lærte bedst. Efter at have afprøvet en række forskellige læsestrategier og værktøjer kom han frem til, at memo var det bedste for ham. Sebastian udtaler selv:
”I og med, at jeg elsker at undervise og formidle, begyndte jeg hurtigt at dele mine erfaringer med andre. Dog kom selve ideen til bogen imens jeg skrev en mail til Oddbjørn By. Jeg skrev for at fortælle ham, hvor brugbart Memo havde været for mig, og sluttede mailen af med at spørge noget i stil med: ”Hvorfor ikke skrive en bog om Memo til medicin?”
Dette modtog Oddbjørn meget positivt og allerede et par måneder senere mødtes de i Odense og talte om bogen. Faktisk tog det kun ti minutter før Oddbjørn inviterede Sebastian til Oslo, så de kunne finpudse konceptet og skrive bogen. Oddbjørn har sit eget lille forlag, Olden Forlag, hvilket har betydet at de begge har været dybt involveret i både skrive- og udgivelsesprocessen.

Læringsstrategier

Da vi spurgte Sebastian, hvilke fif han har til alle de studerende, der skal tygge sig igennem pensum, delte han tre gode råd:
”Memo er guld værd, i og med det ofte er hukommelsen, der er den begrænsende faktor – specielt, som medicin-og biomekanikstuderende. For mit vedkommende har Memo været et af de absolut bedste værktøjer gennem studiet.
Anki er en nem og effektiv måde at lave flashcards, som du får repeteret systematisk. Du kan finde programmet gratis på www.ankiweb.net. Nysgerrig læring hvor man aktivt forsøger at finde sin måde at lære på. Du kan fx stille dig selv spørgsmål såsom: Hvordan læser jeg bedst? Skal jeg læse grundigt og tage noter eller mere overfladisk som introduktion til undervisningen? Hvordan bruger jeg forelæsninger bedst? Hvordan forbereder jeg mig? Tager jeg noter i OneNote, Word eller i selve slidet? Hvordan bruger jeg holdtimerne bedst? Hvordan bruger jeg min læsemakker bedst? Diskuterer vi? Fremlægger vi? Tager vi noter for hinanden? Evaluer modulet: Hvad gik godt? Hvad kan forbedres?”

Hvis du selv har fået mod på at lære memoteknikken, kan du læse ”Memo Medicin” af Sebastian Simon Sudergaard Schmidt og Oddbjørn By (set til 170kr) eller ”Bedre Hukommelse: Best of Memo” af Oddbjørn By (set til 200kr).

Vi er altid glade for at høre vores læseres mening. Du kan skrive din kommentar herunder.