- Reklame -

Selvom modepolitiet sikkert ville gå grædende hjem, hvis de tog et blik på dem, der kommer ud fra omklædningsrummene i OUHs kælder før en arbejdsdag, så er der alligevel tendens til, at de fleste afdelinger har en mening om, hvem der skal have hvad på. Vi har taget et kig på afdelingsmoden på OUH.

Busseronne eller kittel

På stort set alle afdelinger er der konsensus om, at læger og sygeplejersker klæder sig forskelligt. Om det er et spørgsmål om hierarki eller en service til patienterne, så de kan kende forskel, lader vi hænge i luften til fri fortolkning. Men de fleste steder kan sygeplejerskerne kendes på deres fra top til tå kridhvide uniform.

Lægerne er lidt en anden sag, for der er en del varians afdelingerne i mellem. Tager man fx på urologisk eller onkologisk afdeling, finder man læger i blå t-shirt, hvide bukser og hvid kittel, mens et besøg på pædiatrisk afdeling afslører voksne mænd i netundertrøjer (og hvid kittel og hvide bukser – men alligevel). På kardiologisk er lægerne rigtig nemme at få øje på, for der er det blå bukser og blå busseronne over blå t-shirt, selvom nogen af lægerne spicer det op og skifter busseronnen ud med en hvid kittel. For hvad er en læge uden en kittel?

Spørger man rundt omkring på afdelingerne, hvorfor de ikke bare klæder sig ens, så er det ofte et spørgsmål om ”at sådan har vi altid gjort her”. Selvfølgelig er der nogle hensyn at tage, hvis man er på en kirurgisk afdeling frem for en medicinsk, men der kommer alligevel rene engangsforklæder ud over hele uniformen.

»Og hvis du virkelig vil bemærkes i kaffestuen, skal du finde dine nye, lækre Merrel eller Woodstack sandaler frem og tage neglelak på tæerne«

Sneakers eller træsko

Skal man på et operationsafsnit, er de hvide træsko fuldstændig essentielle. Mange af kirurgerne siger, at de er komfortable, men deres absolut største fordel er den glatte, meget nemt vaskbare overflade. Og så tjener de også det formål, at de (inden for hospitalets vægge) udstråler den samme form for autoritære genkendelighed som stetoskopet: har man hvide træsko på, er man vigtig.

Vil man til gengæld på jagt efter sneakers, skal man ud på de medicinske afsnit. Her er læger, sygeplejersker og SOSUer på benene hele dagen, og skal ens fødder overleve, er komforten essentiel. Her finder man alle afskygninger af gå/løbesko fra de nyeste skrigepink og storblomstrede Skechers til de sorte, gennembrugte, udslidte Nike kondisko. Og hvis du virkelig vil bemærkes i kaffestuen, skal du finde dine nye, lækre Merrel eller Woodstock sandaler frem og tage neglelak på tæerne. Når stort set alle smykker er forbudt, må man pynte sig, hvor man kan.

 »…har man hvide træsko på, er man vigtig«

Accessories

Som læge er der stort set kun én ting, der dur: stetoskopet. Prøver du at pynte dig med et flot navneskilt eller et sygeplejeur, bliver du mobbet ud af de gamle overlæger. Tommelfingerregelen ser ud til at være, at hvis du er læge(studerende) og iklæder dig noget, en sygeplejerske kunne finde på, så har du tabt overlægernes respekt på stedet. Men når man ikke kan være speciel på andre måder, så må man jo arbejde med det, man har. Stetoskopet findes efterhånden i et nærmest uendeligt antal farver, lige fra lilla til orange. Desuden findes det i et utal af prisklasser og kvaliteter, fra det toptunede elektriske kardiologiske stetoskop til den sorte 1-vejs-klokke til 300kr.

Sidst men ikke mindst er der plastik lommebeskytteren (til kuglepinde i brystlommen), som alle lægerne elsker at hade. Mens sygeplejerskerne har regnet ud, hvor anvendeligt et lille stykke plastik det er, har lægerne en tendens til at synes, at det er noget nørder ifører sig. Men kan du lide at pynte dig, og kan du lide, at det et super hurtigt og nemt at tømme lommerne efter arbejde, så findes de i en verden af farver, og vaskeriet vil huske dig i deres aftenbøn.

 

Vi er altid glade for at høre vores læseres mening. Du kan skrive din kommentar herunder.