- Reklame -

På det årlige evalueringsmøde på medicin mødtes fakultetet og klinikstederne til en debat om tiltag på studiet. Det blev påtalt, at det er et problem, at nogle norske og svenske studerende ikke taler godt nok dansk til at patienterne kan forstå det, og derfor må de dumpe.

»vi kan ikke sende den studerende ind til patienten, når de kan ikke snakke sammen«

De forstår dem ikke
»Vi kan ikke sende den studerende ind til patienten, for de kan ikke snakke sammen. Vi kan ikke stole på, at de giver patienten den rigtige besked, og at patienten forstår, hvad studenten siger og kan svare på spørgsmålene.« Sådan lød kritikken fra en klinisk koordinere lektorer (KKL) rettet mod den gruppe af svenske og norske studerende, som ikke har taget bacheloren i Danmark og ikke kan tale dansk, så patienterne forstår det.
Selvom andre lektorer var mere tilbageholdende i deres kritik, lod det dog ikke til, at han var alene i sine gentagne oplevelser med den sproglige barriere, som gør at de er nødt til at dumpe svenske og norske studerende, alene fordi at patienterne ikke forstår, hvad de siger.

Det adgangskrav kursus
Emilie Holk er ansvarlig for udarbejdelsen af et nyt danskkursus på SUND og fortæller:
»Vi har et stykke tid været opmærksomme på det sproglige problem blandt norske og svenske studerende, som ikke har taget en bachelor i Danmark.«
Derfor oprettede man for et par år siden et kursus til at hjælpe dem med at lære dansk.
»Vi har oplevet at der er mange interesserede i kurset, men fordi kurset har været frivilligt, bliver det i sidste ende nedprioriteret, og vi har derfor erkendt, at det ikke er nok« forklarer hun.

Man kunne fornemme blandt de udsendte fra afdelingen, at de forventede, at der blev gjort yderligere tiltag. Kurset bliver derfor obligatorisk fra E2017. Til spørgsmålet om, hvorfor det ikke var obligatorisk fra starten, svarer Emilie:
»Når man skal foretage en ændring i adgangskravet til en universitetsuddannelse, skal man varsle det 2 år i forvejen. Så det gjorde vi allerede tilbage i 2015«

Gennemførslen af kurset bliver formelt en del af adgangskravet for at komme ind på kandidaten i medicin, hvis man er udenlandsk, og ikke har taget sin bachelor i Danmark.
Kurset er bestået ved 80% fremmøde, og skal bestås for at fortsætte på studiet. Det bliver 2 gange om ugen på 1. semester. Der bliver lagt særlig vægt på at benytte medicinske udtryk og kommunikation.

»… Det er rigtigt, at KU har lavet en MCQ optagelsesprøve. Men alle består den«

Faglig optagelsesprøve
Der blev også stillet spørgsmålstegn fra en anden KKL, om hvorvidt dem, der havde taget en bachelor i Østeuropa, var ligeså fagligt dygtige, som dem, der har taget den herhjemme.
En anden KKL foreslog, at man burde indføre en faglig optagelsesprøve, som man gør på KU. Svaret fra SUNDs uddannelseschef Merete Munk var dog entydigt: »Vi har overvejet, om vi skulle se på andre prøveformer for optagelse på kandidaten. Det er rigtigt, at KU har lavet en MCQ optagelsesprøve. Men alle består den«

Studieleder på medicin, Niels Illum, kommer dog de svenske og norske studerende til undsætning og beder næsten KKL skamme sig over at stille spørgsmålstegn ved deres faglige niveau.
»De her studerende kommer altså fra anerkendte internationale universiteter. Jeg har læst deres studieordninger igennem, og jeg kan garantere, at de hverken er mindre omfattende, eller nemmere at komme igennem end herhjemme,« og slutter diskussionen med at slå fast: »De studerende, der kommer derfra, er super motiverede. Dygtigheden fejler intet«

Hvad, hvis man dumper et praktikophold?
Dog var det ikke helt klart, hvad der ville ske, hvis man dumper et klinikophold, fordi man ikke kan snakke dansk. Konklusionen blev dog, at hvis man dumper, må man selvfølgelig tage opholdet om, og det må vel betyde, at man så skal lære dansk i mellemtiden.

1 KOMMENTAR

Vi er altid glade for at høre vores læseres mening. Du kan skrive din kommentar herunder.