- Reklame -

SAMS afholdt tidligere på foråret et eftermiddagsarrangement med fokus på samtalen om sex, intimitet og samliv i almen praksis.

Til arrangementet var læge Sebastian Aagaard inviteret, som til daglig er læge i Checkpoint, hvor man anonymt kan møde op og blive testet for kønssygdomme og få en samtale. Desuden var både Søren Cold fra Onkologisk Afdeling og Lars Lund fra Urologisk Afdeling forbi og dele deres erfaringer.

»Nå, hvordan går det med dit seksualliv?«

– spørger Søren Cold ud i plenum, for at vise, hvordan man ikke skal starte en samtale om sex. »Man skal ikke starte med sådan en bombe, det åbner ikke samtalen op, og danner ikke grundlag for en god relation« forklarer han. Søren Cold er ansvarlig for hele kommunikationsundervisningen på medicinstudiet. Så er han også overlæge på Onkologisk Afdeling i brystkræft-teamet, så han ved, hvad han taler om.
»Relation er det allervigtigste i mødet med jeres medmennesker, som jo også er jeres kunder. I skal turde være i stand til at snakke om både følelsesbetonede og intime emner« fortæller han.

Men hvorfor er relation så vigtig? Det er jo behandlingen, patienterne kommer for, ikke for at holde i hånd og snakke om tingene. Som John Chemnitz, lektor i anatomi, tidligere har udtalt til Sund & Hed: »Enten har du empati, eller også har du ikke. Jeg vil i hvert fald hellere behandles af en læge, der er fagligt dygtig og ærlig end én, der er god til at holde i hånd.«
Til det svarer Søren Cold: »Du mister noget på relationsfronten ved ikke at give patienten lov til at snakke, og ganske enkelt giver øget relation øget compliance og bedre behandling«

Større problem end man skulle tro

Søren Cold fortæller, at 25% af kvinder, der får fjernet et bryst, ophører med samliv. Mange kvinder føler, at de uden et bryst ligner et monster eller er helt forkerte. Imidlertid mener deres mænd, at de ser ud helt som de plejer. Han foreslår, at man i stedet åbner op for de ømme emner på en mere ømfindig måde: »Jeg ved godt, det er lidt grænseoverskridende. Jeg ved, at der er mange i din situation, som oplever problemer med samlivet, hvordan fungerer det for dig?« fortæller Søren Cold, og fortsætter: »Det er ikke fordi, jeg ved så meget om det. Men jeg kan hjælpe dig med at finde frem til nogle, der kan hjælpe dig.«

Sexologisk klinik på OUH

Ind træder Lars Lund, som ud over at være ledende overlæge på Urologisk afdeling, leder sexologisk klinik og får tit henvist bl.a. kræftpatienter dertil, også fra Søren Cold. Vi er nemlig så heldige, at OUH har en klinik, som er specialiseret i at genoprette evnen og lysten til at have sex. »Det startede egentligt med en mistanke om, at der generelt er for lidt fokus på seksuallivet efter og under sygdommen« fortæller Lars. En undersøgelse lavet af en prægraduatstuderende viste, at kun 5 ud af 105, der fik fjernet prostata var blevet informeret om risiko for seksuel dysfunktion.
I 2014 slog klinikken første gang dørene op. I starten havde de bare åbnet en formiddag, men nu har de åbent mandag, onsdag og fredag, og alligevel er der 1 års ventetid. »Det kan være alt fra simple gode råd og bækkenbundstræning til mere avancerede behandlinger som pumpe og indsprøjtninger« forklarer Lars, som stolt præsenterer en hel stribe af effektive hjælpemidler. Vi ved ikke, om det kun er sagt i spøg, da Lars afslutter sin præsentation med »Det er vigtigt at have lås på skabet med hjælpemidler, ellers forsvinder det omkring juletid«, men én ting er sikkert: patienterne er lykkelige, og det er deres partner også.

»20% af dem der har fået fjernet en nyre havde samme seksliv som før«

 

Vi er altid glade for at høre vores læseres mening. Du kan skrive din kommentar herunder.