- Reklame -

Den kontroversielle veganske livsstil er til stor debat i disse tider, da enormt divergerende synspunkter om etik, klima og sundhed vækker nogle stærke følelser i folk. Sund & Hed har talt med Martin, som er veganer og psykologistuderende på 5. semester, om hvordan det er at leve udelukkende af plantebaseret mad – og om individets ret til at træffe sit eget valg.

Det er køligt herude i rygeskuret, hvor Martin i en pause fra psykometriundervisningen fortæller mig om sit, i gennem de sidste fem år, veganske liv. Blæsten leger med røgen fra Martins smøg, som danner sirlige røgformationer i septemberluften. Martin startede med at leve vegansk af nogle måske lidt anderledes grunde end de fleste andre: ”Jeg tror, at jeg blev det i starten, fordi at jeg skulle ud at rejse nogle måneder til Østasien, så jeg ville gerne prøve noget nyt. Jeg stoppede med at ryge, jeg stoppede med at drikke, og stoppede med at spise kød. Det var alt eller intet,” siger han alvorligt, og ser på mig med et fast blik. Vi bryder begge ud i latter. Tanker og viden om sundhedsfordelene ved veganisme kom først efterfølgende, da Martin efter nogen tid læste op på emnet, og også selv oplevede en anden lethed og en bedre energi i kroppen. Det er dog vigtigt at tage kosttilskud, fortæller han: ”Det er meget vanskeligt at få B12 som veganer, det kan man nærmest kun få gennem gær. Men det er ikke så ofte, at man lige spiser en pakke gær, vel,” griner han, og vi forestiller os begge scenariet i et ærbødigt øjebliks tavshed. Føj for pokker.

En bottom-up situation

De dyreetiske og klimamæssige bevæggrunde for et vegansk liv kom først til Martin, da han efter 5 veganske måneder i Østasien kom hjem til Danmark. ”Jeg begyndte at ryge igen, jeg begyndte at drikke igen; faktisk første aften i Danmark”, indrømmer han. Vi bryder begge igen ud i latter, og Martin vifter med en løftet pegefinger: ”Så nu holder du fast i den sidste!, sagde jeg til mig selv,” siger han med et smil. Han pointerer dog, at hans krop hurtigt vænnede sig til den måde at leve på, og at lysten til animalske produkter derfor gradvist forsvandt af sig selv.

“…Men jeg synes, at det er en rar tanke, at folk reflekterer over de valg, de tager, og det er DET, jeg gerne vil have, at de gør”

”Men jeg begyndte også at læse op på nogle ting; for som veganer bliver man tit spurgt om, hvorfor man er det, og jeg skulle simpelthen have nogle grunde. Så det var ligesom en bottom-up situation, ikke? Jeg startede med at blive veganer, og så har jeg fundet grundene senere”. Blandt disse grunde, nævner Martin et filosofisk ræsonnement tagende udgangspunkt i Kierkegaards begreber om etikeren og æstetikeren: Det at spise kød er ren æstetik i vores del af verden, fordi det er begrundet med nydelse og lyst snarere end med behov og etik.

Individets valg

Ved afslutningen på en spændende, hyggelig og blæsende rygeskurssamtale, runder jeg af med at spørge Martin om hans bedste råd til veganske nybegyndere. Han ser eftertænksomt ud på træerne med røde og gule blade, og forholder sig tavs for en stund. Et øjeblik senere, fanger hans direkte blik mit: ” Mit allerbedste råd til nye veganere er: Lad være med at prædike om det, med mindre folk spørger. Folk bliver trætte af én. Men jeg tror lidt, at man skal tænke, at det er et valg, at man er blevet veganer; ligeså så vel som at det er et valg, at man spiser kød. Men jeg synes, at det er en rar tanke, at folk reflekterer over de valg, de tager, og det er DET, jeg gerne vil have, at de gør,” slutter han med et glimt i øjet. Han skodder smøgen, og sammen følges vi ind i varmen for atter at gå i fordybelse med psykometriens forunderlige verden

Vi er altid glade for at høre vores læseres mening. Du kan skrive din kommentar herunder.