- Reklame -

Når studiet fylder, kan det være svært at finde muligheden for at rejse. Ved at blive udsendt med IMCC Grønland fik Malene Wiborg muligheden for at slå to fluer med et smæk: tage sit klinikophold og opleve Grønlands fantastiske natur.

Malene Wiborg er medicinstuderende på 10. semester, hvor hun som en del af studiet var seks uger i Grønland hen over sommeren. Hun var afsted med foreningen IMCC Grønland. De første fire uger stod på fagligt indhold i form af klinikopholdet, mens hun bagefter rejste i to uger. Malene var på Lægeklinikken i Nuuk, som er en stor almen praksis.

“Samarbejdet mellem det danske- og grønlandske sundhedsvæsen finder jeg meget interessant, og set fra et medicinskfagligt perspektiv, er der nogle sociale udfordringer i Grønland, som jeg synes er spændende.

IMCC har mange foreninger, hvor man blandt andet kan blive sendt forskellige steder hen i verden på udveksling. Malene var ikke i tvivl om, at det lige netop var Grønland, hun ville til: ”Samarbejdet mellem det danske og grønlandske sundhedsvæsen finder jeg meget interessant, og set fra et medicinskfagligt perspektiv, er der nogle sociale udfordringer i Grønland, som jeg synes er spændende.” 
Den grønlandske natur tiltrak hende også: ”Jeg holder meget af naturoplevelser, og netop i Grønland er der mulighed for at få nogle helt enestående naturoplevelser.”

Kombination af rejse og studie

Selv hvis man ikke har muligheden for at forlænge sit ophold og rejse efterfølgende, så er selve kliniktiden også fyldt med muligheder for at komme ud og opleve Grønland. I Grønland er man meget i den by, man bor i, idet landskabet gør det vanskeligt at rejse. Gennem klinikken kommer man til at lære forskellige mennesker at kende, hvilket man skal udnytte. Malene forklarer: ”Det handler om at være åben og imødekommende, så bliver man inviteret med til kaffemik, bådtur, rensdyrjagt og så videre”. Hun var selv heldig at komme med nogle af lægerne på rensdyrjagt, men var også både på sæljagt og på fisketur: ”Man hiver den ene torsk efter den anden op af havet, en meget speciel oplevelse”.

“Det er fedt, at man kan kombinere fagligt ophold med en lille rejse. Det er selvfølgelig ikke alle, der kan få det til at passe, men hvis man kan, er det en god mulighed.”

Efter klinikopholdet fløj Malene nordpå til byen, Ilulissat, hvor hun brugte to uger: ”Det er simpelthen det mest fantastiske sted, der er isbjergene helt tæt på,” siger Malene, inden hun forklarer, at Ilulissat betyder ’isbjergenes by’ på grønlandsk. ”Det er fedt, at man kan kombinere fagligt ophold med en lille rejse. Det er selvfølgelig ikke alle, der kan få det til at passe, men hvis man kan, er det en god mulighed”, mener Malene.

Kliniktiden

En typisk dag startede med en morgentur i den smukke natur, inden hun mødte kl. 8. Herefter var der morgenmøde, inden det første stykke tid af dagen gik med e-konsultationer. Efterfølgende havde hun og de tre andre studerende, der også var i Nuuk, egne konsultationer. Som studerende var de sammen to og to om at se patienter. Malene var glad for at være på lægeklinikken: ”Der var god stemning med søde og kompetente læger,” beskriver Malene, inden hun påpeger en væsentlig forskel fra klinikophold i Danmark. I Grønland bliver man mere brugt som en ressource, idet man udfylder en rolle og får ansvar, men stadig under supervision.

“Opholdet var over al forventning. Alle mine bekymringer hjemmefra blev slet ikke aktuelle. Der var god supervision, folk var meget åbne, og derved fik jeg en helt uforglemmelig oplevelse.”

Malene vil i den grad anbefale folk at tage et klinik- eller praktikophold i Grønland. Inden afrejsen havde hun flere bekymringer for opholdet, både bekymringen om at skulle rejse alene og frygten for at stå alene med tingene. Dog var det slet ikke Malenes oplevelse: ”Opholdet var over al forventning. Alle mine bekymringer hjemmefra blev slet ikke aktuelle. Der var god supervision, folk var meget åbne, og derved fik jeg en helt uforglemmelig oplevelse.”
Hendes budskab er klart: ”Tag nu bare afsted!”

Hvis du selv overvejer et ophold i Grønland, så tøv ikke med at kontakte IMCC Grønland for at høre nærmere om processen med ansøgning.

Vi er altid glade for at høre vores læseres mening. Du kan skrive din kommentar herunder.