
De studerende har kåret B&U psykiatrisk i Odense som det bedste sted at være i klinik i 2016/17.
Under overskriften “At få praktikken i tale” blev der afholdt årligt dialogmøde imellem fakultetet og de afdelinger, der modtager medicinstuderende i klinikophold.
Det var med gensynets glæde i stemmen, at uddannelseschef Merete Munk igen bød velkommen til et publikum bestående af koordinerende kliniske lektorer (dem, der er ansvarlig for dit praktikophold), som hver år samles for at evaluere medicinuddannelsen – og særligt de kliniske ophold. Mødet bød blandt andet på oplæg fra et par norske medicinstuderende, Lær Dansk i Odense og ikke mindst kåring af årets praktikafdeling og årets højdespringer.
“Du må lære dansk”
… er et eksempel på forkert brug af modalverber, som blandt andet Lær Dansk i Odense nu forsøger at få vores nordiske søskende til at forstå. Odense Kommune har i tre år tilbudt et frivilligt “lær dansk”-kursus – men nu er det blevet obligatorisk. “Det betyder langt bedre fremmøde” fortæller Anette og Majbritt fra Lær Dansk. Det nye obligatoriske kursus er blevet indført, netop fordi at afdelingerne har været frustreret over det dansk-sproglige niveau, og har været nødt til at dumpe studerende; ikke fordi de ikke var fagligt dygtige, men fordi der simpelthen ikke var særlig mange, der forstod hvad de sagde. Og slet ikke patienterne.
Kurset undervisers nu på 1. semester af kandidaten og består af undervisning to gange om ugen. Der kræves 80% fremmøde og beståelse af en eksamen i skrivning, læsning, lytning og udtale, for at få godkendt kurset. Der er primært fokus på udtalen – og ikke mindst den lægefaglige udtale.
Blandt publikum spurgte en del ind til, hvad der sker, hvis de dumper denne eksamen, og om de så kan blive nægtet praktik – eller ligefrem smidt ud af studiet. Dette var der ikke helt klart svar på.
Evaluering af praktikopholdende
De fleste studerende, der har været i klinik, kender vigtigheden af et godt og velplanlagt ophold, og for at det kan lade sig gøre, har afdelingerne brug for vores feedback.
Tilbage i 2011 indgik SUND en samarbejdsaftale med Dansk Telemedicin om en digital platformløsning til evaluering og ansøgning om praktikplads: www.sundpraktik.sdu.dk. På siden kan man finde evalueringer af alle afdelingerne, hvor SUND sender studerende ud i praktik (dog endnu ikke almenpraksis). Evalueringerne er lavet på baggrund af tidligere studeredes score (1-6) på i alt 10 spørgsmål i et spørgeskema, som er en videreudvikling af ”The Stanford Faculty Development Programme”. Spørgsmålene afspejler centrale aspekter af klinisk undervisning. Dette betyder, at studerende kan læse tidligere evalueringer, inden de skal prioritere klinikophold.
Årets bedste kliniksted: Børne- og ungdompsykiatrisk afdeling i Odense.
Det var en stolt klinisk lektor Gitte Holm, der modtog prisen på vegne af hendes afdeling, som kan prale af at have modtaget de bedste evalueringer. 10 studerende har givet afdelingen et samlet gennemsnit på 5,7 ud af 6. De studerendes kommentarer var blandt andet:
“Vældig god introduktion! Gik derfra voldsomt fornøjet og alle var super venlige!”
“Gennemført behageligt ophold. Veltilrettelagt, alsidigt og imødekommende”.
Afdelingen har forbedret sig i det forgangene år, og er således også at finde på listen over de 10 afdelinger, der har forbedret sig mest.
Årets højdespringer: Esbjerg Psykiatrisk afdeling
Afdelingen er sprunget fra en plads som nummer 52 i 2015/16 til nummer 19 i 2016/17. Den gennemsnitlige score er steget med hele 0,8 point.
De studerendes kommentarer var blandt andet:
“Super afdeling, der virkelige er gearet til at modtage studernede”
“Jeg havde en virkelig god vejleder. Jeg vil klart anbefale det til andre”
Klinisk lektor, Tomasz Duchnowski, modtog prisen.