- Reklame -

Sophia, 23, studerer cand.psych., er næsten færdig med sin bachelor, og fortsætter med kandidaten til efteråret. Hun bor ’i sin lille drengehule på Østerbro i København’ med sin mand og kæreste igennem ni år, Alex, og deres to små sønner Nohr på 3 år og Elliot på 7 måneder. Sund & Hed har talt med Sophia om, hvordan livet ser ud for hende som studerende familiemor.

Logistik og planlægning

Sophia og Alex fik deres første dreng i januar 2015, mens Sophia studerede på RUC, og den anden i 2017, da hun læste på SDU. Sophia havde ellers altid sagt, at hun ikke skulle have børn – lige indtil en dag i april 2014, hvor hun stod med en positiv graviditetstest i hånden. ”Der var ikke et sekunds tøven fra hverken min eller Alex’ side. Nu skulle vi være forældre,” siger hun og tilføjer, at hende og Alex jo havde været sammen i 5 år på det tidspunkt, og at det trods deres unge alder derfor føltes naturligt at få et barn. Anden graviditet var til gengæld fuldt ud planlagt, idet parret gerne ville have en søskende til deres dreng. ”Men jeg var ikke parat til at udsætte studiet med 1 års barsel. Derfor lavede vi en plan, hvor vi kunne få en baby, uden at jeg behøvede at holde barsel. Jeg fik noget merit fra min studietid på RUC og på den måde kunne vi planlægge det sådan, at jeg kunne være deltidsstuderende for en periode og være nybagt mor ved siden af. Så der var en del logistik forbundet med at få nr. 2., men det var det, der gjorde, at det hele kunne køre rundt – og så var vi heldige, at naturen var med os”. Netop det skemalagte liv er nødvendigt for den lille familie, som er pressede til fingerspidserne for at få det hele til at gå op med børn, studie og livet i det hele taget – og især, når Sophia ikke er på barsel. Sophia fortæller, at hun nogle gange har taget baby med til forelæsninger, eller har måttet blive hjemme og læse pensum eller slides fra undervisningen. ”Men det er nu, mens jeg skriver bachelor, at det virkelig peaker i intensitet, og alt andet er på hold lige i øjeblikket,” beretter Sophia. ”Vi har sådan en smule undtagelsestilstand derhjemme i øjeblikket,” siger hun og griner.

Bekymringer og udfordringer

Da jeg spørger Sophia, om der var noget, som kom særligt bag på hende ved at blive forælder, svarer hun, at det nok var den begrænsning, der følger med at få børn. ”Jeg havde nok en lidt naiv forestilling om, hvor meget et barn ændrer ens liv og frihed i livet. Jeg tænkte, at jeg ville kunne leve videre, som jeg var vant til. ’Man kan jo bare få barnet passet’ eller ’Når ja, men så tager man da bare børnene med’ var sætninger, der ofte kom ud af min mund, når folk prøvede at forberede mig på livet som mor. Men virkeligheden er en anden”.

”Jeg havde nok en lidt naiv forestilling om, hvor meget et barn ændrer ens liv og frihed i livet”

Alle valg i livet kredser om børnene, og alting handler om dem, fortæller Sophia, hvilket også har givet anlæg til store dilemmaer. F.eks. i forhold til uddannelse og jobs, kan Sophia føle og frygte, at hendes muligheder er indskrænkede, med mindre hun er villig til at flytte børnene rundt eller være meget væk hjemmefra. ”Man har ikke samme forudsætninger for at være en aktiv del af studiemiljøet, udvalg, studiejobs etc., som jo kan være noget af det, der tæller, når man skal ud på arbejdsmarkedet,” siger Sophia. ”Og det kan godt bekymre mig lidt, for det har jeg ikke tid til”.

Glæder og positive overraskelser

En mønt har dog altid to sider, så selvom at moderrollen for Sophia er forbundet med bekymringer og dilemmaer, er den også en kæmpe gave. Sophia føler blandt andet, at hun har udviklet sig meget, siden hun fik børn. ”Verden er nok blevet lidt mindre sort/hvid, og jeg er måske blevet mere empatisk, efter jeg er blevet mor… Men hvor meget af det, der kan tilskrives mor-rollen, og hvor meget der kan tilskrives alder, ved jeg egentligt ikke,” understreger hun.

”Ja det er jo meget kliché, men kærligheden overraskede mig, for jeg kunne ikke forestille mig det, før jeg stod i det. Jeg kan virkelig sidde og kigge på de unger der, og føle mig som det heldigste menneske i verden”

Da jeg spørger Sophia, om der var noget, som overraskede hende særligt positivt ved at få børn, siger hun, at det gjorde kærligheden. ”Ja det er jo meget kliché, men kærligheden overraskede mig, for jeg kunne ikke forestille mig det, før jeg stod i det. Og det kan være ret overvældende nogle gange. Jeg kan virkelig sidde og kigge på de unger der, og føle mig som det heldigste menneske i verden”.

Pros, cons og gode råd

At få sine børn på studiet kan have både fordele og ulemper, og der er mange faktorer, som spiller ind. Én af dem, forklarer Sophia, er hvorvidt børnene går i institution eller ej. Da Alex og Sophia kun havde den store, som gik i vuggestue, var det rigtig fint, fordi Sophia havde hele formiddagen, tidlig eftermiddag, og evt. senere på aftenen til at læse eller gå på UNI. ”Men man er nødt til at være mere struktureret med sin læsning. Noget jeg selv kæmper lidt med,” siger Sophia. Til gengæld giver det en enorm fleksibilitet at være studerende fremfor at være på arbejdsmarkedet.

”Og så kan jeg jo kun opfordre folk til at få børn på studiet. Det er enormt fleksibelt, og det gør det at starte en familie rigtig nemt.”

”Jeg har kunnet bringe sent og hente tidligt, holde fri, og have børnesygedage uden problemer. Det er virkelig lækkert, og giver masser af tid til børnene i den spæde start, hvor man måske i særlig grad ønsker at være nærværende og give børnene korte dage i institution, spontane fridage osv.” fortæller hun. Da jeg spørger Sophia, om hun har nogle råd til andre studernede kvinder, som enten er mødre, skal til at være det, eller overvejer at blive det, svarer hun: ”Find nogle venner på studiet, som også har børn”. Selv havnede Sophia tilfældigvis med nogle venner, der stod i samme situation og med samme forudsætninger som hende, hvilket var enormt rart for hende. ”Og så kan jeg jo kun opfordre folk til at få børn på studiet. Det er enormt fleksibelt, og det gør det at starte en familie rigtig nemt,” slutter hun.

Vi er altid glade for at høre vores læseres mening. Du kan skrive din kommentar herunder.