- Reklame -

I vinters aflagde et nyt hold nyudklækkede medicinstuderende lægeløftet, og livet på universitet blev skiftet ud med livet som læge. Hvordan opfattes denne overgang både på godt og ondt? Dette har Sund & Hed snakket med en af de nye læger om.

Bastian Pedersen blev færdig med sin kandidat i februar i år og har siden arbejdet som KBU-læge i Fælles Akut Modtagelse på OUH i Odense, hvor han skal være frem til august. Herefter tages anden halvdel af hans KBU på onkologisk afdeling. KBU-læge er den første stilling, man ansættes i det første år efter endt studie. Bastian er glad for at være færdig med at læse og komme ud og prøve praksis af i virkeligheden.

Fra teori til ansvar

Da jeg spørger Bastian, hvordan han opfattede overgangen fra universitetet til at være ansat læge, kommer det ret prompte.
”Befriende fra læsepres. Jeg kan ikke sige, at jeg har savnet det. Det at man ikke hele tiden skal bekymre sig om, at der ligger en eksamen forude. Men at de eksamener, der kommer, de er meget håndgribelige og lige fremme. Det er det, du skal bruge, som der bliver undervist i. Det kan f.eks. blive brugt dagen efter, så der er kort fra eksamen til praksis,” fortæller Bastian meget smilende.

“Det, jeg gjorde, hjalp, så det hele passede sammen, det gav mening. Det var en fed følelse”

Med et enkelt ord beskriver han overgangen som positiv. Det at være læge, giver et større frirum frem for at være studerende, mener Bastian. Samtidig fortæller Bastian også, at overgangen fra studerende til læge for mange nye KBU-læger kan være ensom, fordi man oftest bliver spredt for alle vinde. Derfor påpeger han, at det er vigtigt at holde fast i sit tidligere netværk fra studiet, så man har nogle at spare med omkring den nye tilværelse som læge.

Læger er også bare mennesker, der begår fejl

Man er som færdiguddannet i højere grad selv ansvarlig for at tilegne sig ny viden, og får det ikke smidt i hovedet, som man gjorde på universitetet. Samtidig begynder man at lære af sine fejl og må acceptere, at fejl sker og komme videre derfra, fortæller Bastian. Derfor har den største forskel fra studerende til læge også været mødet med patienterne og det ansvar, der følger med.
”Der er langt mere ansvar, og man skal være sig det ansvar bevidst. Det er jo også det, man bliver pålagt med lægeløftet. Det var der, man ligesom ændrede sig fra studerende, hvor man havde frie rammer og kunne lave fejl til nu, hvor der er konsekvenser af ens fejl,” forklarer Bastian.

“Nogle gange bliver du også bare smidt ind og skal lave en hurtig vurdering af, hvad de fejler, og hvad du nu vil gøre”

Samtidig har han også glædet sig til denne forandring, hvor han selv skulle stå med ansvaret, og som han siger, så er det ikke noget, man bliver pålagt med det samme. Langsomt får man mere og mere ansvar, og til at starte med som KBU-læge står andre læger foran én og bærer ansvaret.

Arbejdsgangen på en afdeling

Som ny læge er en af de nye ting, man bliver mødt med, at skulle stå ansigt til ansigt med patienterne. Det foregår på ingen måde ens med alle patienter, og Bastian fortæller, at man som læge også skal lære at kommunikere forskelligt med patienterne.

“Der er langt mere ansvar, og man skal være sig det ansvar bevidst”

”Patienterne de er virkelig forskellige, og du ender med at håndtere dem forskelligt. Det er ikke altid, at timingen er helt rigtig med blodprøver, med at have læst deres journal fuldstændig og med at have forstået hele deres baggrund. Nogen gange bliver du også bare smidt ind og skal lave en hurtig vurdering af, hvad de fejler, og hvad du nu vil gøre,” fortæller Bastian.
Så udover at den enkelte patient kan gøre, at vedkommende skal håndteres på en særlig måde, kan tiden også sætte en begrænsning på kommunikationen.

Når drøm og virkelighed går hånd i hånd

På trods af udfordringerne er Bastian ikke et sekund i tvivl om, at han har taget den rigtige uddannelse og er havnet det rigtige sted.
”Første gang jeg var nede og behandle en patient og give noget medicin, og jeg kunne se, at den medicin fik min patient til at tisse, som gjorde, at patienten fik det en lille smule bedre. Selvom patienten var hunde dårlig alligevel, så bare at se, at den del virkede. Det, jeg gjorde, hjalp, så det hele passede sammen, det gav mening. Det var en fed følelse,” fortæller Bastian med et smil på læben.
Så fortvivl ej, hvis medicinstudiet virker langt og hårdt til tider, arbejdet som læge på den anden side er det hele værd.

Vi er altid glade for at høre vores læseres mening. Du kan skrive din kommentar herunder.