- Reklame -

Som en del af ens speciale på medicin, kan man vælge at tage et prægraduat, som er et forskningsår. Her får de studerende mulighed for at kombinere deres specialeskrivning med et halvt års orlov, inden skrivningen går i gang. Det giver de studerende mulighed for at fordybe sig i forskning og prøve livet som forsker af.

Ibrahim Slaiman læser medicin på SDU og har valgt at tage prægraduat i forbindelse med sit valg af speciale. Han er glad for at have fået denne mulighed, som giver ham indsigt i måden at forske på inden for medicin modsat den generelle rolle som læge, som de fleste nok forbinder med behandling og patientkontakt.

Fiskehjerter giver håb for fremtiden

Ibrahims forskningsprojekt handler om zebrafisks evne til at regenerere deres hjerter efter f.eks. en blodprop. Det er en evne som netop denne fisk har, men som vi mennesker ikke besidder. Og nu er det med at holde tungen lige i munden, for her blev jeg sat på prøve i at forstå, hvad Ibrahims forskning består i.
”Jeg klipper den nederste del af hjertet på en zebrafisk af. Det sker under et mikroskop med mikroinstrumenter. Så jeg sidder med de her små fisk under et mikroskop og foretager mikrokirurgi. Det er temmelig udfordrende. Selv den mindste bevægelse er en ret stor bevægelse under mikroskopet, så selv ved den mindste forkerte bevægelse, kan jeg risikere at skade fisken, så den ikke overlever,” beskriver Ibrahim.

”Selv den mindste bevægelse er en ret stor bevægelse under mikroskopet, så selv ved den mindste forkerte bevægelse, kan jeg risikere at skade fisken, så den ikke overlever”

Og temmelig udfordrende er vist lige en underdrivelse. Fiskens hjerte er kun én mm, og der skal klippes præcis 20% af. Klippes der bare lidt for meget eller lidt for lidt af, så mislykkes forsøget. Så det kræver stor præcision og tålmodighed at kaste sig over et projekt som Ibrahims, men ifølge ham er det det hele værd.

Motivation og fascination

For Ibrahim var der flere grunde til, at valget faldt på et prægraduat inden for netop dette område. Han har tidligere været en måned i klinik på et hjertehospital i Doha, som inspirerede ham meget. Derudover lever drømmen om at gøre en forskel, og måske kunne være med til at udvikle nye behandlingsformer, højt.
”For første er det et højaktuelt emne. Flere og flere personer overlever en blodprop, hvilket i dag har betydet, at flere og flere udvikler hjertesvigt. I dag er det således, at hjertesygdomme er den næsthyppigste dødsårsag efter kræft. Det er en tilstand, vi ikke kan kurere. Det, synes jeg, var meget spændende at kaste mig over. Det vil da være fedt, hvis jeg kan bidrage eller selv finde en måde, hvorpå vi kan kurere hjertesvigt,” fortæller Ibrahim.

”Flere og flere personer overlever en blodprop, hvilket i dag har betydet, at flere og flere udvikler hjertesvigt”

Sidst men ikke mindst tiltalte det Ibrahim meget, at hans forskning er basalforskning, som foregår i et laboratorie til forskel fra f.eks. klinisk forskning, som indbefatter forskning med mennesker og patienter i højere grad. Ved basal forskning er der en høj grad af praktisk arbejde, som Ibrahim holder meget af. Så med en blanding af mange årsager, faldt valget på netop dette forskningsprojekt omkring hjertesvigt.

Givende samarbejde med andre forskere og vejleder

For Ibrahim var det meget vigtigt at finde en god vejleder. Han havde hørt fra andre, at man kunne have et nok så fantastisk emne, men uden en god vejleder, der har tid til én, kunne det nærmest være lige meget. Ibrahim var heldig og blev igennem en medstuderende sat i kontakt med hans vejleder Ditte, og da dette samarbejde tegnede rigtig godt, faldt valget på hende som vejleder og efterfølgende valg af emne. Ibrahim er især glad for Ditte, fordi hun er god til at skabe en balance mellem rådgivning og selvstændighed, som han har brug for gennem sin forskning.

”Det vil da være fedt, hvis jeg kan bidrage eller selv finde en måde, hvorpå vi kan kurere hjertesvigt”

Ibrahim slutter af med at opfordre andre til at tage et prægraduat. Det gælder om at forberede det i god tid, men så er det også det hele værd og byder på en anden form for fordybelse, end der ellers er tid til på studiet.
”Man får mulighed for virkelig at fordybe sig i et emne, og nøj hvor har jeg savnet at kunne gøre det,” lyder det fra Ibrahim.

Vi er altid glade for at høre vores læseres mening. Du kan skrive din kommentar herunder.