- Reklame -

Eksamensperioden er over os, og det betyder for de fleste studerende en masse læsning, rigeligt med kaffe og nervøse sammenbrud. Men mon ikke det hele nok skal gå? Sund & Hed giver her nogle gode råd til at mestre eksamen og ikke mindst, hvordan man kommer ovenpå igen efter et mislykket forsøg, for det kan jo ske for os alle.

Solen skinner klart og varmen vælter ind over os. Men inden sommeren for alvor kan nydes, så skal eksamenerne lige overstås. Det kræver både forberedelse, mod, selvsikkerhed og evnen til at rejse sig igen efter et nederlag.

Forberedelse er andet end bare at læse

Selvfølgelig er det vigtigt at læse pensum og have styr på, hvad der kan blive spurgt indtil til eksamen – ingen tvivl om det, men der findes også andre måder at forberede sig på. For det første husk at spare med dine medstuderende, det er en enorm hjælp at få andres input og tanker på et emne eller en tekst, som kan udvide ens egen horisont og fortolkning.
Udover det fagligt er en kæmpe hjælp at læse op sammen med andre, så brug kammeraterne til at snakke om din nervøsitet. Sandsynligheden for, at de føler sig lige så meget på barbund eller er lige så nervøse som dig, er ret stor. I er trods alt samme sted og skal op i samme pensum. Så snak sammen, måske du kan bidrage med noget fagligt eller gode råd, som de kan bruge og omvendt.
Husk at hold pauser! Det kan være ekstremt hårdt at side med hovedet i en bog 8 timer i stræk. Gå en tur og få noget frisk luft, tag en lur, hvis du er træt. Min mor sagde en gang til mig, at den bedste form for forberedelse er at sove. Det lever jeg stadig ret højt på i stressede perioder.

Vær forundringsparat

Der er alt for stor fokus på at få en god karakter i dag blandt de studerende og alt for lidt fokus på, hvorfor vi går på universitet og går til eksamen – nemlig for at lære noget. Det er meningen med det hele. Da jeg gik på højskole, blev vi bedt om at være forundringsparate. Det er et herligt ord, der fanger essensen af læring – nemlig at have lyst til det. Det er da fedt at få 12 til eksamen, men er det ikke endnu federe at have lært noget nyt, man synes er spændende og kan bruge på sin videre vej?

Flyt i stedet fokus over på læringsprocessen og fordyb dig i emner, du synes er spændende, udfordrende og nytænkende

Der er selvfølgelig fag og emner, som ikke er de sjoveste i verden. Men i det store hele, skulle vi jo helst være glade for vores respektive studier. Denne glæde skulle gerne gøre, at vi har lyst til at lære mere og nyt, hvilket der op til en eksamen er rig mulighed for. Så i stedet for at se målet som et 12-tal for enden af tunnelen, så tænk nyt og se læringen som målet med en eksamen.
Prøv at fjerne fokus fra karakterer, selvom det kan være svært, når vi bliver målt og vejet på dem hele tiden. Flyt i stedet fokus over på læringsprocessen og fordyb dig i emner, du synes er spændende, udfordrende og nytænkende. På den måde skaber vi nogle studerende, der er andet end bare et tal.

Du dør ikke af at dumpe

Selvom det kan være træls at dumpe en eksamen, så dør man altså ikke af det. Sandsynligheden for, at de fleste studerende dumper en eller flere eksamener igennem deres studie, er ret stor. Du er dermed ikke alene, det sker højst sandsynligt for os alle på et eller andet tidspunkt. Udover de praktiske ting, som at melde sig til en reeksamen og begynde at læse op igen, er det også vigtigt at man mentalt indstiller sig selv på, at det kan ske.

Selvom det kan være træls at dumpe en eksamen, så dør man altså ikke af det

Det er træls, men det er med at komme op på hesten igen. Mit bedste råd er ikke at tage det så tungt, så består man nok næste gang og måske med mere overskud end første gang, for nu har man jo prøvet den specifikke eksamen en gang før. Igen snak med dine medstuderende, det burde ikke være et tabu at dumpe en eksamen, men en mulighed for at hjælpe hinanden godt videre derfra.
Held og lykke med alle eksamenerne og husk, at sommerferien venter på den anden side.

Vi er altid glade for at høre vores læseres mening. Du kan skrive din kommentar herunder.