- Reklame -

Hvorfor slæber man sig igennem tre hårde år med mange dumpede eksamener og forsinkelser i sit studie? Det gør man, hvis man over alt andet ønsker at blive læge, koste hvad det vil. Sund & Hed har snakket med Anna, der nærmest altid har vidst, at hun ville være læge, om hendes oplevelse med at læse sin bachelor.

Anna læser medicin på SDU, men er efterhånden vant til at dumpe eksamener og er et år forsinket i sin bachelor. Alligevel fortsætter hun, fordi ønsket om at blive læge overskygger alt andet.

“… når jeg har været hos min praktiserende læge og er gået derfra, at jeg har haft oplevelsen af, at nu er det løst.”

”Da jeg var 8 år gammel, sagde jeg, at jeg ville være læge – færdig bum. Jeg synes selv, når jeg har været hos min praktiserende læge og er gået derfra, at jeg har haft oplevelsen af, at nu er det løst, altså lægen har virkelig givet mig en form for ro. Så har jeg tænkt, at det vil jeg også gøre for folk,” fortæller Anna.

Tre års kamp

For Anna har det, siden hun var helt lille, handlet om at komme ind på medicinstudiet for at få realiseret sin drøm. Da hun så kom ind, viste det sig i første omgang ikke at være et møde med alt, hvad hun har håbet og drømt om. Også alligevel. For hun er ikke et sekund i tvivl om, at hun vil være læge, men selve det at læse sin bachelor skaber både frustration og hårde kampe i hverdagen.

For Anna har det, siden hun var helt lille, handlet om, at komme ind på medicinstudiet for at få realiseret sin drøm.

”Min oplevelse med at læse min bachelor er rigtig dårlig. Jeg har dumpet rigtig mange ting og går nu et helt år om. Det er kommet til et punkt, hvor jeg har dumpet så meget, at når jeg dumper noget, så bliver jeg ikke en gang ked af det, jeg bliver bare helt tom indeni,” fortæller Anna.

“Min oplevelse med at læse min bachelor er rigtig dårlig. Jeg har dumpet rigtig mange ting og går nu et helt år om.”

Selvom hun også synes, at bacheloren har været spændende, så er pensum bare så stort, at det kan være svært at se sig ud af. Samtidigt kan hun godt se, hvorfor det er vigtigt at kunne alle de ting, der læres på bacheloren, og hun kan derfor ikke se, hvordan pensum skulle være mindre, selvom det er rigtig hårdt. Oveni det faglige kommer der udfordringer med manglede SU, når man forlænger sin bachelor, som øger presset og stresset igennem forløbet.

En lysere fremtid

Heldigvis kan Anna begynde at se slutningen bacheloren, hvorefter det forhåbentligt bliver bedre.
”Jeg har fået at vide af ældre studerende, at kandidaten er meget sjovere, hvor man rent faktisk kommer ud og får lov til at bruge teorien i praksis. Jeg kan godt se, at hvis du ikke ved, hvad knoglerne i armen hedder, så kan du jo ikke komme videre. Det er jo nødvendigt at have den her basisviden, men jeg ser virkelig frem til at komme ud og snakke med patienter, selvom der er mange år til,” fortæller Anna.
Så selvom det er rigtig svært nu, fortsætter Anna trods alle kampene, fordi det forhåbentligt bliver bedre på sigt.

Hvordan bryder vi tabuet?

”Jeg har overvejet at droppe ud rigtig mange gange og læse noget andet, men jeg kan ikke se mig selv lave andet end at være læge. Og der er måske nogen, der ville sige, at når jeg klarer det så dårligt, som jeg gør, så burde jeg måske ikke være læge. Jeg synes jo, det er pinligt, men når jeg nu alligevel er kommet så langt, så synes jeg det ville være ærgerligt at give op. Jeg kan tænke lidt over nogle gange, om jeg er stædighed for studiet eller for min egen stolthed,” fortæller Anna.

“Jeg har overvejet at droppe ud rigtig mange gange og læse noget andet, men jeg kan ikke se mig selv lave andet end at være læge.”

Nemlig denne pointe er ret central, for hvorfor skal det være et tabu at dumpe og have svært ved sit studie? Tværtimod burde vi måske kigge beundrende på dem, der ikke har lige let ved alting, men virkelig kommer i mål ved, at kæmpe sig igennem. Derfor bør vi i højere grad være med at bryde tabuet og tale om, at mange har det svært på studiet og har brug for hjælp til at gennemføre f.eks. via en psykolog.
Medicinstudiet og lægefaget er et område, hvor der nemt kan begås fejl, som kan have konsekvenser. Lad os snakke om dem i stedet for at fortie dem.

Anna er er et pseudonym. Annas identitet er kendt af redaktionen.

Vi er altid glade for at høre vores læseres mening. Du kan skrive din kommentar herunder.