Siden 2016 har kravet til nyuddannede læger været kort og præcist. De skal være klar til KBU. Men hvor er forebyggelsen spørger professor Philippe Grandjean
For mange studerende er det en kamp mod egen motivation, når man skal til forelæsninger i arbejds- og miljømedicin. For uagtet, om der deles slik ud, afspilles YouTube videoer eller er virksomhedsbesøg, så har netop det speciale et noget blakket ry, for det virker temmelig brødløst. Men sådan skal det ikke være – vi skal have fokus tilbage på forebyggelsen i sundheden, mener Philippe Grandjean, der er SDUs professor i miljømedicin.
Lægen og miljøet
Antallet af embedslæger er faldet og fokus for nyuddannede læger er blevet for ensporet, mener Philippe: ”Hvad med forebyggelse og miljøforhold? Det er ikke længere et krav i uddannelsen. Senere har de færdiguddannede læger ingen chance for at indhente faget, for lægegerningen handler i dag om at diagnosticere og behandle. Forebyggelse er jo uden interesse, når patienten allerede er syg”.

Den dyrebare viden
Tidligere opgørelser har slået fast, at værdien over en livstid for et enkelt IQ point er cirka 150.000 kr. Det kan virke beskedent, når man tænker på hvor langt et liv er, men sammenholdt med prisen for flere forebyggelsestiltag er det ret alvorligt. ”Sådan en prøve for kviksølv i håret hos mødrene koster cirka 50 kr. at analysere”, fortæller Philippe og fortsætter ”lige nu er det noget vi laver som del af vores forskning, men i virkeligheden burde det jo være hospitalernes opgave”. Tidligere er det blevet beregnet, at der i Danmark er et samlet IQ tab pga kviksølv på 5.000 point hvert år. Det svarer altså cirka til 750.000.000 kroner. Og så begynder det unægtelig at ligne noget. Hvis bare vi kunne finde frem til de gravide kvinder med forhøjet indhold i hårprøven og bede dem holde sig fra tun, som er særligt forurenet!
Fremtiden
Indtil målene for de nyuddannede læger ændres, er det eget ansvar at være skarp på forebyggelse. Om det så er pesticider i vand og på grøntsagerne eller måske fokus på hormonforstyrrende stoffer i fødevarer, er der god grund til netop at fokusere på forebyggelsen i sundheden. Også selvom det betyder, at man ikke møder dem, man redder.