- Reklame -

Hver tirsdag giver Emily Haisley lidt af sin tid til at lytte, støtte og rådgive folk, der har været udsat for seksuelle overgreb i barndommen, og som har brug for et sted at styrke deres sociale netværk.

Foran mig sidder Emily Haisley, der er psykologistuderende, for at forklare mig, hvad det er, hun bruger sine tirsdage aftner på hver uge. Hun er nemlig frivillig ved Center for Seksuelt Misbrugte, afdeling Syd, hvor hun blandt andet har rådgivningssamtaler med personer, der har været udsat for seksuelt overgreb i barndommen. ”Tit er det håndtering af senfølger, der kommer efter seksuelle overgreb. Så det kan være ting fra at få hverdagen til at fungere og til egentlig bare at være der for dem, så de har en, der lytter,” forklarer Emily, inden hun fortæller videre om resten af arbejdet: ”Samtidig har vi også det, der hedder åben stue, hvor jeg også er. Der kan brugere komme og være sammen, så sidder vi og hygger, spiller kort og snakker. Det er egentlig mere for deres sociale netværk, så de har et sted, de kan være sammen med andre ligesindede.” Hun får samtidig fastslået, at arbejdet mest går ud på at give støtte og lytte, når der er brug for det.

“Tit er det håndtering af senfølger, der kommer efter seksuelle overgreb. Så det kan være ting fra at få hverdagen til at fungere og til egentlig bare at være der for dem, så de har en, der lytter.”

Emily kom egentlig lidt tilfældigt ind i arbejdet. Selvom området i forvejen interesserede hende gennem et valgfag på studiet, sexologi, så var det gennem en mors veninde, at hun først hørte om centeret, hvor de manglede frivillige. ”Så synes jeg, det lød helt vildt spændende og som en god mulighed for at lære mere om området og få noget erfaring,” forklarer hun. Her får vi også lige kort snakket om, at centeret faktisk lige nu søger nye frivillige, hvor Emily klart opfordrer folk til at søge, også hvis man ikke i forvejen har erfaring med rådgivning.

Givende arbejde

Da jeg spørger Emily, hvad det giver hende at være frivillig fremhæver hun både et personligt og fagligt udbytte. ”Det giver mig både noget personligt i det omfang, at det at være der for en anden og dét at kunne bidrage med noget og give noget tilbage,” forklarer Emily reflekterende.

“Jeg synes virkelig, det er et interessant område. Fordi det her med, der er sket en hændelse, et traume, og hvordan kommer personen så videre derfra?”

Samtidig giver det også en del fagligt, hvor hun får erfaring i at sidde i samtalesituationer. ”Det er ikke terapi, jeg udøver,” får Emily først slået fast, inden hun tilføjer: ”Det er det der med, man sidder og snakker med et andet menneske og spørger ind til de problemstillinger, de nu har. Og hjælper dem med at finde frem til en løsning, eventuelt.” Derudover er der både relevante kurser om blandt andet senfølger og supervision forbundet med arbejdet, hvilket styrker fagligheden og gør Emily mere klar til tiden efter studierne.

Erfaring til fremtiden

Emily slår også hurtigt fast, at det er et området, hvor hun sagtens kunne se sig selv arbejde i fremtiden: ”Jeg synes virkelig, det er et interessant område. Fordi det her med, der er sket en hændelse, et traume, og hvordan kommer personen så videre derfra? Altså, hvor man lidt tager dem i hånden og fører dem videre,” beskriver hun. ”Også det her med, at de kan komme ud på den anden side og rent faktisk leve et liv, hvor de har det godt.”

“Det kan nogle gange være hårdt at høre på nogle af de her ting, som de her mennesker har måtte gennemgå. Man har nogle gange bare lyst til at give dem et kram og tage alle deres problemer fra dem, men det kan man bare ikke.”

Selvom Emily finder arbejdet både enormt spændende og givende, så er det ikke altid lige let. ”Det kan nogle gange være hårdt at høre på nogle af de her ting, som de her mennesker har måtte gennemgå. Man har nogle gange bare lyst til at give dem et kram og tage alle deres problemer fra dem, men det kan man bare ikke,” beskriver Emily, inden hun forklarer videre, at det også er noget, der giver erfaring til fremtiden, hvor man også som psykolog nogle gange vil sidde i situationer, hvor man ikke kan løse alt, men bare skal være en støtte.

Vi er altid glade for at høre vores læseres mening. Du kan skrive din kommentar herunder.