- Reklame -

Vi lever i teknologiens æra, hvor man bruger apps til alt – også til værn mod uønsket graviditet. I dette blads Side Sex har Sund & Hed undersøgt, hvad præventionsappen ’Natural Cycles’ er for noget.

En oldgammel metode

Inde på Natural Cycles’ hjemmeside, bliver man mødt med overskriften: ”Natural Cycles- Digital Birth Control”. Og det er lige præcis, hvad det er – til dels. Natural Cycles er nemlig ikke helt banebrydende, digital og moderne, idet det hviler på en ældgammel præventionsmetode, nemlig ’sikre perioder’. Sikre perioder, at man som kvinder undlader at have ubeskyttet sex i den fertile del af cyklussen, nemlig 6 dage før ægløsning og frem til dagen efter ægløsning. I princippet kan kvinden kun blive gravid, når hun har ægløsning, hvilken falder på en enkelt dag om måneden. Men fordi mandens sæd kan holde sig 4-5 dage inde i kvinden, og fordi at ægløsningen sjældent falder på klokkeslættet hver måned, er det fornuftigt at tage kondomet på lidt ekstra dage på begge sider af den formodede ægløsningsdag. Sikre perioder er i princippet sikre nok, hvis man 1) overholder dem fuldstændigt og 2) ved præcis, hvornår man får ægløsning. Men hvordan kan man vide det flere dage i forvejen? Det er her, Natural Cycles kommer ind i billedet.

Hvordan fungerer det så?

Når man køber appen, får man også tilsendt et basaltermometer. Det vil sige et meget præcist kropstermometer. Med dette termometer måler man sin temperatur hver morgen (kan udelades max 2 dage om ugen) på samme tidspunkt plus minus et par timer. Temperaturen fortæller om kvinders hormonelle udsving; fx vil temperaturen falde i perioden op til ægløsningsdagen, men når ægløsningen har fundet sted, vil temperaturen stige radikalt over kort tid. Man indtaster hver dag denne daglige temperatur inde i appen, hvor en algoritme kører statistik over ens temperaturudsving og finder ud af, hvornår man er fertil. Disse fertile dage er ’røde’, hvor ikke-fertile dage er ’grønne’. Den overordnede idé med hele misæren er da, at man kan boltre sig lystigt, ubeskyttet og uden frygt på grønne dage, men må bruge knaldhætte eller ty til cølibat på røde dage. Det er dog vigtigt, at man lever op til Natural Cycles anbefalinger. Temperaturen kan nemlig snyde, hvis man fx har drukket sig en fjer på dagen inden, hvis man har en irregulær døgnrytme eller menstruationscyklus, samt hvis man ikke måler på ca. samme tidspunkt hver dag.

Virker det?

Well… Man kan læse på Natural Cycles’ egen hjemmeside, at det er et europæisk godkendt og effektivt præventionsmiddel. Desuden kan man læse at: ”Kliniske studier har vist, at Natural Cycles er 93% sikker ved typisk brug. Hvis du derimod bruger appen fuldstændigt korrekt, og aldrig har ubeskyttet sex på røde dage, da er Natural Cycles 99 % effektiv, hvilket betyder, at kun 1 ud af 100 kvinder bliver gravide i løbet af 1 års brug”. P-piller er også 99 % effektive. Så… Ja, Natural Cycles lader til at virke, i hvert fald for en bestemt målgruppe.

Hvad får man ud af det?

Man undlader at fylde sin krop med hormoner, og er derfor ”tro mod naturen”, så at sige. Det er der mange biologiske og mentale sundhedsfordele ved. Det kan også være, at man får en baby ud af det, hvis man er uforsigtig eller (u)heldig.

Vi er altid glade for at høre vores læseres mening. Du kan skrive din kommentar herunder.