- Reklame -

Medicin er det, vi får på recept og kan hente på apoteket. Eller er det også kun det? Og findes der andre måder at bekæmpe sygdom på end i form af en pille?

Da jeg møder Louise Rønnau, der er medicinstuderende og en af de to lokale ledere i Integreret Sundhed, til en snak om naturmedicin, ved jeg ikke helt, hvad jeg skal forvente. Forestillingen om, at naturmedicin er en form for heksebryg, ligger et eller andet sted i baghovedet, men hurtigt får Louise mig på andre tanker. ”Hvis man læser om naturmedicin, så dækker det dels over naturlægemidler, som hører under lægemiddelstyrelsen og skal testes og kontrolleres, men så dækker det også over kosttilskud,” forklarer Louise mig, inden hun uddyber: ”Personligt ser jeg naturmedicin som kosttilskud, noget som du ikke skal have en recept for, men noget, som du kan tage som et supplement.”

Personlige erfaringer

Louise lægger på intet tidspunkt skjul på, at hun selv har mange positive oplevelser både med naturmedicin og alternativ behandling – eller komplementær behandling, som det kaldes, da patienterne bruger det som et tillæg, ikke et alternativ. Selv tager hun da også en del kosttilskud: ”Det er jo ikke fordi, jeg kan sige, når jeg tager den her pille, så bliver jeg helbredt for noget, men personligt oplever jeg en positiv virkning i forhold til måske at tage en influenza eller forkølelse i opløbet. Så bekæmper jeg den ved at tage C-vitamin, Rød solhat og Urte-Pensil,” beskriver Louise, inden hun efter en lille pause slår fast: ”Det er det, jeg selv gør, og jeg har virkelig gode erfaringer med det.”

“Jeg er jo totalt vokset op med det, min egen mor er zoneterapeut. Det er også bare, fordi jeg selv har positive erfaringer med det, så bliver man jo også lidt en fortaler for det.”

En ting er alligevel at bekæmpe forkølelse med kosttilskud, det kender de fleste nok, men Louise har også brugt naturmedicin i stedet for antibiotika: ”Jeg er sikker på, antibiotika kan gøre en hel masse godt, men jeg tåler det ikke så godt og fik det dårligt, så jeg søgte et alternativ. Her brugte jeg hvidløg ved en infektion ved neglen.” Mit undrende ansigt kalder vist på en uddybende forklaring, så Louise fortsætter: ”Det er bare ren hvidløgssaft på spray, som man sprøjter på til lokalt brug. Efter få dage slap jeg af med infektionen, og nu anbefaler jeg det tit.”

Integreret Sundhed

Det er tydeligt, at det meget er Louises personlige erfaringer, der har gjort, at hun nu er aktiv i Integreret Sundhed. ”Jeg er jo totalt vokset op med det, min egen mor er zoneterapeut. Det er også bare, fordi jeg selv har positive erfaringer med det, så bliver man jo også lidt en fortaler for det.”

“Det handler i bund og grund om at være åbne som fagfolk og forstå, når ens patienter interesserer sig for eller ønsker at gøre brug af andre behandlingsformer som et supplement til den behandling, man får på fx sygehuset.”

Selve Integreret Sundhed er en interesseorganisation, som søger at skabe en bro til komplementær behandling. Det handler i bund og grund om at være åbne som fagfolk og forstå, når ens patienter interesserer sig for, eller ønsker at gøre brug af, andre behandlingsformer som et supplement til den behandling, man får på for eksempel sygehuset.

Privat kontra kommende læge

Louise er selvfølgelig udmærket klar over, at der er stor forskel på at anbefale hvidløg i stedet for antibiotika til venner og så den rolle, hun har som kommende læge.

“Jeg kunne godt tænke mig, når jeg engang sidder som læge, at jeg kan tale med mine patienter om de forskellige tilbud der findes og give nogle andre muligheder til dem, der ønsker det, uden at blive slået i hovedet af en hammer”

Det handler for hende ikke om at ville ”pådutte” folk noget, når hun bliver læge, men mere om at være veloplyst om muligheder og samtidig kunne gøre brug af de muligheder, der nu engang findes. ”Jeg kunne godt tænke mig, når jeg engang sidder som læge, at jeg kan tale med mine patienter om de forskellige tilbud, der findes, og give nogle andre muligheder til dem, der ønsker det, uden at blive slået i hovedet af med hammer,” forklarer hun. ”Det ville være rart at have nogle større muligheder, når al det her komplementær behandling rent faktisk findes,” afslutter Louise.

Vi er altid glade for at høre vores læseres mening. Du kan skrive din kommentar herunder.