- Reklame -

Du er alment praktiserende læge i en landsby i Nordjylland, og du har dit eget lægehus med din mand, Karsten. Det er onsdag formiddag – den bedste tid på ugen.

Du kalder Amira ind, en afghansk kvinde, som du ikke har haft som patient før. Hun har boet i Danmark, i Aarhus i 13 år, og er netop flyttet her til byen. Amira taler noget dansk, men ikke vældigt godt, siger din sekretær. Men du tænker ikke, at der bliver behov for en tolk, for det har der vidst ikke været ved hendes konsultationer de sidste par år.

Amira kommer ind ad døren, nikker venligt men afmålt, synes du, og venter på din reaktion. ”Hej, Amira, tag endeligt plads. Nå, hvad bringer dig her til mig i dag?” Kvinden foran dig rynker på brynene og tager sig langsomt til hjertet. ”Min krop, den er ikke rask,” siger hun, og kigger meget intenst på dig. Hendes øjnes blik er dybfølt, alvorligt. ”OK. Kan du fortælle mig lidt mere om, hvad du mener med, at din krop ikke er rask, Amira?” siger du prøvende. Kvinden bryder øjenkontakten og ser ned på sine fødder. Hendes hånd er stadig på hjertet. ”Men… Den har ond… Jeg ikke tænke godt… Arme er døde, min ryg har ond. Og jeg træt, åh, så træt. Jeg siger, jeg ikke rask,” prøver hun igen. Du kan se i hendes journal, at Amira tidligere er blevet testet for forskellige reumatologiske og endokrinologiske tilstande, og hendes blodprøver og vævsprøver ser alle normale ud; der har altså hidtil intet abnormt været at spore, og hun er blevet undersøgt i hoved og røv, som du plejer at sige. Hendes tidligere læge har skrevet på et tidspunkt, at Amira flyttede til Danmark ved en familiesammenføring med sin nuværende mand og fætter Mahmoud.

Har du nogen idé om, hvad Amiras problem er?
Hvad er dit næste skridt?
Hvordan tror du, at du kan hjælpe hende?

SEND DINE SVAR TIL SEKRETAER@SUNDOGHED.DK MED OVERSKRIFTEN ”CASE” SENEST D. 20/12-18. MAILEN SKAL INDEHOLDE NAVN, STUDIERETNING OG SEMESTER. ALTERNATIVT KAN DU BRUGE FORMULAREN HER PÅ SIDEN. SUND & HED OPFORDRER ALLE STUDERENDE, UANSET STUDIERETNING, TIL AT SVARE.

Vi er altid glade for at høre vores læseres mening. Du kan skrive din kommentar herunder.