- Reklame -


Juletiden er over os, og for mange af os betyder det masser af and, flæskesteg, smør i lange baner til bagværk og ikke mindst ris a la mande. Men hvordan fejrer en veganer jul uden animalske produkter men stadig med en masse julestemning? Sund & Hed har snakket med Thit Mette Friis Clausen om hendes jul som veganer.

Til daglig studerer Thit folkesundhedsvidenskab på 3. semester ved SDU, også er hun veganer, hvilket godt kan være ekstra besværligt i juletiden, hvis man samtidig ønsker at være en del af vores andres traditioner omkring mad.
”Det er lidt mere bøvlet i juletiden, fordi at rigtig mange af vores juletraditioner er bygget op omkring animalske produkter. I Danmark går vi generelt rigtig meget op i mad, også er det bare lige på speed i julen. Så man skal være lidt påpasselig, når det bliver serveret marcipan og sild f.eks.,” fortæller Thit.

“Det er lidt mere bøvlet i juletiden, fordi at rigtig mange af vores juletraditioner er bygget op omkring animalske produkter.”

Men heldigvis er hun rigtig glad for at lave mad og eksperimentere i køkkenet så til f.eks. julefrokoster, tager hun ofte sin egen mad med, også løser det sig på den måde.

Fejring af de gamle traditioner

Selvom Thit ikke spiser julemad lavet på animalske produkter, betyder det ikke, at resten af hendes jul fejres anderledes. Der er både juletræ, gaver og sang som i de fleste hjem.
”Der er jeg ikke så hellig, man kunne godt vælge at tage det bæredygtige et skridt videre og sige, at vi forbyder gaver, eller vi vil have et plastiktræ eller en økologisk certificeret rødgran, som vokser meget hurtigere end andre og derfor ikke kræver lige så meget energi, men det har jeg ikke noget behov for,” fortæller Thit.

“Der er jeg ikke så hellig, man kunne godt vælge at tage det bæredygtige et skridt videre.”

Så de traditionelle juletraditioner bibeholder Thit i julefejringen sammen med sin familie, selvom maden får et tvist, så hun også kan spise det.

Julemad med alternativer

Resten af Thits familie er ikke veganere og spiser derfor and og flæskesteg til jul, mens Thit i år vil forsøge at lave et vegansk alternativ til julemaden, som hedder mockduck. Det er et dåsemadsprodukt, der skulle ligne and. Det fælles tilbehør som brunekartofler, ris a la mande og sauce laves på veganske produkter, så familien alle sammen kan spise det samme.

“Der er fokus på, at min familie er ret åbne omkring at skifte ting ud, så vi alle sammen kan spise de samme ting og være sammen om det. “

”Der er fokus på, at min familie er ret åbne omkring at skifte ting ud, så vi alle sammen kan spise de samme ting og være sammen om det. Så at jeg ikke skal sidde og føle, at jeg er udenfor, fordi jeg skal have mine egne brunekartofler, men at vi så vidt muligt prøver at spise de samme ting. Fordi at i julen betyder det mere for min familie, at vi alle sammen er sammen, end at der skal smør i de brunekartofler,” fortæller Thit.
På den måde laves maden så vidt muligt til alle med undtagelse af kødet og Thits veganske alternativ.

Skepsis omkring veganere

Thit har personligt ingenting imod, at andre spiser kød, men hun kan godt nogle gange blive træt af at skulle stå på mål for kritik omkring hendes egne spisevaner, når hun respekterer at andre ikke er sådan.
”Jeg har ikke generelt noget problem med, at andre folk spiser kød. Typiske onkel-typer er lidt efter en mere i julen end på alle andre tidspunkter, og det er lidt irriterende at skulle sidde og forklare, mens andre folk sidder og spiser kød, hvorfor jeg ikke selv spiser kød. Det er generelt en lidt ubehagelig situation at sidde og sige, det der, det synes jeg, er forkert uden at virke dømmende, fordi jeg er en meget passiv veganer,” fortæller Thit.

“Jeg har ikke generelt noget problem med, at andre folk spiser kød.”

Så jul kan fejres på mange måder, uden ens spisevaner nødvendigvis behøver at splitte familien, når man spiser noget forskelligt. Det er egentligt meget nemt og lige til, hvis man imødekommer hinandens ønsker og vaner.

Vi er altid glade for at høre vores læseres mening. Du kan skrive din kommentar herunder.