- Reklame -

Et globalt problem

Hvert år finder den officielle World Spine Day sted den 16. oktober. Dagen har til formål at skabe et globalt fokus på rygproblemer og rygsmerter. Det er vigtigt at belyse dette emne, da sådanne smerter gør det svært at bevæge sig normalt, passe sit arbejde, sove om natten, dyrke motion, holde humøret højt og i sidste ende kan have konsekvenser for, hvor længe man lever. Rygproblemer og smerter er et stort sundhedsproblem, der berører talrige mennesker verden over.

“… en fysisk aktiv hverdag kan virke både forebyggende og lindrende på rygsmerter.”

Herhjemme er lænderygsmerter registeret hos knap en million danskere, og topper sammen med artrose, bedre kendt som slidgigt, og nakkesmerter listen over årsager til, hvorfor danskere går til læge og må tage sygedage fra jobbet. Også økonomisk topper bevægeapparatssmerter listen. Lænderygsmerter er den fjerde dyreste sygdom, når det kommer til behandling og pleje.

Foto: Privat

På trods af den store hyppighed af rygsmerter, mangler der fortsat forskning, der kan belyse årsagssammenhænge og behandlingsmuligheder således at patienten får det mest effektive forløb. En ting ved vi dog med sikkerhed – at en fysisk aktiv hverdag kan virke både forebyggende og lindrende.

RygFessor i Odense

I anledning af World Spine Day, bevægede en håndfuld studerende fra Foreningen af Nordiske Kiropraktor Studerende (FNKS), i samarbejde med Dansk Kiropraktor Forening, sig ud på gågaden i Odense en solrig tirsdag i efterårsferien. De studerende havde for en enkelt dag skiftet bøgerne ud med skelet-puslespil, en kunstig rygsøjle og et par grise-knæ for at tilbyde Odenses børn at deltage i en sjov og lærerig workshop, hvor de kunne blive ”RygFessorer”.

Børnene blev inviteret til at røre ved griseknæet, som på flere måder minder om menneskets knæ, samle puslespil, quizze og deltage i seje fysiske aktiviteter. På dagen bestod over 100 friske børn RygFessor-kurset og kunne gå derfra med et personligt diplom, en fed RygFessor-t-shirt og sidst, men ikke mindst, en masse ny viden om ryggen og hvordan en aktiv hverdag kan være med til at skabe et ”rygsundt” liv.

Hvorfor RygFessor?

Når snakken går på rygproblemer, kan man nemt komme til at forestille sig en ældre mand med stok, lettere foroverbøjet og med den ene hånd støttende på ryggen, men virkeligheden er desværre en anden. Rygproblemer rammer alle aldersgrupper og nyere forskning viser, at helt unge børn også rammes og påvirkes af rygsmerter. Et stort forskningsprojekt, lavet af bl.a. kiropraktorer fra SDU, har vist, at rygsmerter starter helt ned i 8-15-års alderen. Man har altså fundet ud af, at rygsmerter ikke kun findes hos voksne, men også hos børn. Ligeledes ses en tendens til at børn med rygsmerter bliver voksne med rygsmerter. Derfor er det vigtigt, at vi får sat fokus på både børnenes, de unges og de voksnes rygsundhed og får gjort opmærksom på de tiltag, som kan være med til at forebygge og lindre smerterne.

Læs mere om projektet www.danskkiropraktorforening.dk/rygfessor (link nede 12/2/19)