- Reklame -

Jeg tror, der er bred enighed om, at det at lære anatomi ikke er det nemmeste i verden, og derfor tager vi studerende imod alle de hjælpemidler, der findes til formålet med kyshånd. Jeg har i forbindelse med modul 2 brugt malebøger til det formål. Fordelen ved malebøgerne i forhold til fx flachcards er nok, at man får det lidt mere ind under neglene, og man arbejder med stoffet. Malebøgerne kan, når de er bedst, give et super godt overblik over de forskellige muskler og strukturer, som man skal kunne, fordi man let kan adskille de forskellige dele med forskellige farver. I Studenterboghandlen er der for tiden to malebøger at vælge i mellem, så hvilken skal man kaste sine sørgelige rester fra SU’en efter?

Den første mulighed er Netter’s Anatomy coloring book, som er en forlængelse af Netter’s andre anatomi bøger og atlas. Den anden malebog er Grant’s Anatomy coloring book, som egentlig også passer sammen med andre anatomibøger fra samme forlag, men de er måske lidt mindre udbredte, i hvert fald på SDU. Som manglen på ”u” i color indikerer, så er begge bøger amerikanske, hvilket leder til et generelt kritikpunkt, hvorfor har bøgerne ikke latinsk nomenklatur? For selvom det jo langt hen ad vejen er det samme, bare med bagvendt nonemklatur. Skal man se på forskellene på de to bøger, så er det der først springer i øjnene, at de to bøger er bygget meget forskelligt op. Grant’s Coloring book er bygget op efter områder i kroppen, ved fx armen, er en tegning man kan farvelægge af armens knogler og derefter lag for lag, og led for led, hvor man ofte kan se både, knogler, blodårer og muskler. Det positive er, at det passer med undervisningsmetoden på modulet, der også er opdelt efter specifikke kropsdele. En ulempe ved denne opbygning er, at man nogle gange skal farvelægge med op mod 20 forskellige farver. Og ikke mindst så mister man en del af overblikket, når man sidder med så meget på én gang. Netter’s anatonomy coloring book er anderledes bygget op, efter temaer, et afsnit om alle kroppens knogler, et om muskler, nerver med videre. Derudover er bogen god til at vise de enkelte dele fra flere forskellige vinkler samlet på de samme sider. Det synes jeg er giver et godt overblik, når man starter ud helt fra bunden med anatomien. Men denne opbygning går til gengæld på kompromis med detaljerne. Afsnittet om nerver er fx mere overordnet og fokusere mest på hjernen og ikke så meget nervernes forløb i ekstremiteterne, og man kan på den måde ikke se i Netter’s hvor de forskellige strukturere ligger i forhold til hinanden, mens dette er vist mere specifikt i Grant’s.

En nyttig detalje i Netter’s anatonomy coloring book er dog, at der på hver side er referencer til, hvilken side i Netter’s Atlas man kan finde tegningen i, og dermed er det nemt at finde svaret, hvis der er noget, man er i tvivl om. Så hvis man allerede har Netter’s Atlas, så vil jeg anbefale Netter’s Anatomy Coloring book, mens hvis man vil have flere detaljer eller en opbygning der minder om modulets struktur, så skal man vælge Grant’s.

Vi er altid glade for at høre vores læseres mening. Du kan skrive din kommentar herunder.