- Reklame -

”Ethvert samfund har de nydelses- og rusmidler, som det fortjener, behøver og kan tåle”, således citeres filosoffen Wolfgang Schivelbusch i tredje kapitel.

Bogen er skrevet og rettet mod os, der vil arbejde med mennesker inden for sundhedssystemet. Den er skrevet af andre sundhedsfaglige og har generelt et højt niveau, hvor der ikke blot antages, men baseres på undersøgelser og evidens.

Bogen kommer vidt omkring og er opdelt i tre dele: baggrund, belastning og behandling. Således startende med alkoholforbruget hos befolkningen, dettes indflydelse på helbredet, og hvad der anerkendes som et acceptabelt indtag, med en kort berøring af hvorfor. Dernæst de fysiske og psykiske belastninger, blandt andet neurofysiologisk, epigenetisk og psykiatrisk.

Og til sidst både medicinske og samtalebaserede behandlingsmetoder.

Selv synes jeg bogen er et gennemudført supplement, både til forståelse af alkohol som en del af ernæring, en del af folkesundheden, men i høj grad også for dens indblik i, hvad det kan være vigtigt at have med sig, i sit møde med folk med alkoholproblemer.

Bogen går ikke nemt til sundhedspersonalet. Den redegør i langt højere grad for, hvorfor det kan være svært at være menneske med alkoholproblemer i sundhedsvæsenet, end hvorfor det kan være svært at være behandler for mennesker med alkoholproblemer. Dens gennemgåede tema er at behandle mennesker med alkoholproblemer, som mennesker med en kronisk sygdom – og altså altid holde in mente, at dette ikke er en tilstand, mennesker har lyst til eller kan gøre for.

Jeg kan kun varmt anbefale andre studerende denne bog – optimalt efter man har haft nogle af fagene om kommunikation på bacheloren.

**Info**
Titel: Mennesker med alkoholproblemer – Baggrund; belastning; behandling
Forfatter: Nanna Kappel, Nina Brünés, Bjarne Stenger Elholm
Forlag: Nyt Nordisk Forlag
Sider: 250
Pris: 300,-

Vi er altid glade for at høre vores læseres mening. Du kan skrive din kommentar herunder.