- Reklame -

Hvis vi ser på de sundhedstrends, som dominerede og spirede frem i 2018, vil vi sandsynligvis også kunne forudsige, hvilke sundhedstrends, der vil præge år 2019. Sund & Heds helt egen heks har pudset krystalkuglen og kigget godt og grundigt ind i den efter svar – kom og se med!

Balance

Førhen handlede et sundt liv om at dyrke motion og at spise og drikke efter moderigtige kure eller kostmodeller. Men nu kommer der stille og roligt en modreaktion, som fordrer en mere afslappet og holistisk tilgang til sundhed. Frem for at tælle kalorier og monitorere antal kilometer på løbeturen og pushups i fitnesscenteret, er det nu vigtigere for folk at leve et balanceret liv med tid til afslapning og nære relationer. Nydelse, alt med måde og livskvalitet kommer i højsædet i 2019!

Mental sundhed

Vi søger mere og mere væk fra stress og jag. Flere, særligt børnefamilier, flytter væk fra byens trængsel og alarm og ud på landet, og vi snakker mere om work/life-balance. Det første gymnasium har fået mindfulness på skemaet, og vi har øget fokus på at nedsætte skærmforbruget. Særligt trenden med at gå offline er stigende prestigefyldt, så derfor kommer der flere ”skærmfri”, mindfulde og nærværs faciliterende hjemmesysler på mode. Brætspil, krea-projekter, strikning og hækling, mindful madlavning, samtalekort, oldschool bøger i papirform (væk med e-reader og Kindlen!) og kryds-og-tværs. Så ring til Bedste og bliv inspireret!

”Fri for … ”

En anden voksende trend er “fri for”- tendensen: En tendens til at efterspørge og købe fødevare, som er fri for ting, som vi nu engang vurderer usundt. Eksempler kan være gluten, tilsætningsstoffer og e-numre, sukker, laktose, animalske ingredienser mm. Som forbrugere bliver vi i stigende grad kritiske, og vi forlanger gennemsigtighed ift. vores fødevarer. Sundhedsvidenskab er efterhånden et allemandseje, og mange af os har vores egne, individuelle opfattelse af, hvad der er sundt – og vi vil vide og selv bestemme, hvad der er i den mad, vi spiser.

Bæredygtighed og altruisme

Lidt i stil med fri for-trenden, fylder hensynet til planeten og dyrene også mere nu. Vi dropper i stigende grad (lange) flyrejser og skærer ned på plastikforbruget, og vi spiser mindre kød og mere økologi. I tiltagende grad bruger vi bivokspapir til at pakke ind med, og vi hiver stofposer frem til frugt og grønt; ja, i det hele taget tænker vi mere over genanvendelighed. I 2019 kommer endnu flere kvinder til f.eks. at bruge menstruationskopper i stedet for bind og tamponer – det er sundest for os både krop og klode!

Simple & small living og minimalisme

Dette er en trend, som både taler ind i trenden om mental sundhed, altruisme og bæredygtighed. Men samtidig er den så speciel, at den fortjener sit helt eget space. Vi ser nemlig en helt ny materieasketisk minimalismetrend, som kommer fra USA, hvor filosofien er at skære al materiel overflødighed fra i sit liv. Det vil sige, at man efterstræber at leve med så få ejendele og genstande som muligt, og på så lidt plads, som det giver mening. Tanken er at frisætte sig af tingslighed for at fremme en mentalt sund og globalt bæredygtig livsstil, hvor man har fokus på det betydningsfulde indhold i livet – og svækker den kapitalistiske overkonsumeriske kultur.

Vi er altid glade for at høre vores læseres mening. Du kan skrive din kommentar herunder.