- Reklame -

Kropsidealer fylder helt enormt meget i samfundsdebatterne i dag. Nye programmer som ”Date mig nøgen” minder os om, at vi ikke er ens, og at vi ser vidt forskellige ud. Samtidig bukker mange unge under for at ville ligne de åle slanke modeller på instagram, som giver dem et helt forskruet billede af, hvad der er sundt.

Hvordan skal vi forholde os til alle de indtryk, og hvordan er udviklingen inden for kropsidealer foregået? Det vil jeg forsøge at komme med nogle tanke omkring her.

Udviklingen igennem tiden af kropsidealer

Vi har altid spejlet os i hinanden, men der er sket en stor udvikling i, hvad der opfattes som smukt. I 1800-tallet blev overvægt forbundet med den ideelle krop, fordi det viste, at man havde økonomisk råderum til at spise godt. I dag er det helt omvendt, og overvægt er et enormt tabu. Den ideelle krop er slank med former og uden kropsbehåring, sådan er det blevet i dag. Men det betyder jo langt fra, at sådan ser vi alle ud. Tværtimod det er de færreste, der passer ind i de bokse, hvilket er helt okay. Det er normalt ikke at være så slank som modellerne på de sociale medier.

Jeg synes, det er ærgerligt, at vi skal gøre noget, som burde være naturligt og en privatsag til et samfundsproblem.

Moden omkring træning og former har også ændret sig. I dag går rigtig mange op i, at have en veltrænet krop, sikkert fordi det viser, at de har en sund levestil, hvilket selvfølgelig altid er godt. Men vi er ikke ens bygget, og derfor viser trænede muskler sig mere hos nogen end hos andre, uanset hvor meget man træner. Det er vigtigt ikke at forbinde overvægt og en ikke trænet krop med, at så er man direkte usund. De to ting hænger ikke sammen sort på hvidt, og rigtig mange parametre spiller ind herunder genetik.
Kropsformer er blevet mere moderne igen, efter at have været mindre væk fra modebilledet i 90’erne og 00’erne. Men det er jo virkelig ikke noget, vi selv kan ændre på, hvordan vores knogler ser ud.

Forhold dig kritisk til glansbilledet på de sociale medier

Det er virkelig vigtigt at forholde sig kritisk til de billeder, vi hele tiden bliver konfronteret med igennem sociale medier. Her tror jeg, at programmer som f.eks. ”Date mig nøgen” og andre lignende programmer bidrager positivt til et syn på, at vi alle er forskellige og skal stoppe med at stræbe efter et bestemt kropsideal.

Kropsidealer fulder helt enormt meget i den offentlige debat i dag, og hvorfor er det egentligt sådan?

Folk der hele tiden poster en ny selfie fra fitnesscenteret for at gøre opmærksom på deres sunde levestil og perfekte krop kan forårsage mindreværd hos andre helt uden grund. Og hvad får man ud af at poste perfekte billeder? Ens liv og krop ser jo ud præcis på samme måde, om det dokumenteres på instagram eller ej. Vær da glad for din krop og livsstil, men det behøver vel ikke konstant at dokumenteres på de sociale medier.
Så husk at hold jer kritiske, alt er ikke lige så rosenrødt, som det kan se ud til på sociale medier.

Hvorfor er ens krop ikke en privat sag?

Kropsidealer fulder helt enormt meget i den offentlige debat i dag, og hvorfor er det egentligt sådan? Burde ens krop ikke være en privat sag, hvad kommer det samfundet ved? Jeg kan se, at det er et problem, hvis nogen bliver dømt eller nedgjort for ikke at barbere ben f.eks. Der skal folk da blande sig fuldstændig uden om, hvad andre gør med deres krop. Gør med din hvad du ønsker, og lad andre gøre lige så.

Ens liv og krop ser jo ud præcis på samme måde, om det dokumenteres på instagram eller ej.

Jeg synes, det er ærgerligt, at vi skal gøre noget, som burde være naturligt og en privatsag til et samfundsproblem, vi skal sætte offentligt fokus på. Ved at gøre det til en samfundsdebat, italesætter vi jo præcis, at der er former for kropsbehåringer og kropsidealer, som ikke er normalt og derfor skal gøres det. Det er helt forkert, alle former for kroppe er normale og op til den enkelte person, hvordan skal se ud. Skal vi ikke bare begynde at acceptere, at det enkelte individ gør med sin krop, som personen ønsker, også i stedet debattere nogle andre ting. Det kan være den stigende ulighed i samfundet eller klimakrisen, noget vi rent faktisk kan have en saglig debat om og forsøge at komme med løsninger på i fællesskab.
Det, synes jeg, er vigtigt at huske, også lade kroppen være ens egen beslutning at gøre med, som man ønsker.

Vi er altid glade for at høre vores læseres mening. Du kan skrive din kommentar herunder.