- Reklame -

Igennem hele vores liv bliver vi konstant tvunget til at træffe valg, der er afgørende for vores videre vej. Hvor vil vi bo? Hvad vil vi arbejde med? Og meget mere. For nogen mennesker kommer det ret naturligt, mens andre tænker meget over de valg, de træffer. Til de personer kommer der her nogle gode råd, om hvordan vi kan forholde os til livets valg.

Det er et vilkår som menneske, at vi træffer valg hele tiden. Nogle større end andre, men hver eneste dag træffer vi valg, nogle ud fra ren rutine. Men modsat dyr, som træffer valg ud fra rent instinkt, har vi som mennesker faktisk muligheden for at stoppe op og tænke over vores valg. Den mulighed skal vi bruge, om vi kan lide at træffe valg eller ej.

Overvej dine muligheder

Det er altid godt at starte med at ridse op, hvilke muligheder du har at vælge imellem i en bestemt situation. For eksempel hvilket studie du gerne vil vælge. Det bliver meget mere overskueligt, hvis du skriver dine muligheder ned. Udvælg de muligheder, der tiltaler dig mest, og arbejd videre med dem. Hvilke fordele og ulemper er der ved at vælge det ene studie fremfor det andet? Skriv dem ned og opvej dem mod hinanden. Hvis ulemperne fylder mere end fordelene, så er det nok ikke den vej, du skal gå.

Lad være med at træffe en hurtig beslutning ud fra det, du lige har skrevet ned. Sov på det og snak med familie og venner, som kender dig godt. Måske kan de hjælpe med at konkretisere, hvad der ville være bedst for dig. Skab dig et overblik og overvej det grundigt, dernæst kan du træffe din beslutning, så du gør det velovervejet.

Du behøver ikke gøre som alle andre

Mange af os har tendens til at følge med strømmen og gøre som alle andre. Det kender jeg rigtig godt fra mig selv. Det kan være det sværeste valg at træffe, at man ønsker at gå en anden retning end normen. Men derfor er det bestemt ikke forkert, det er tværtimod ekstremt modigt. De fleste bliver gift og får børn, men derfor behøver du ikke gøre det. Det er super sejt at stå frem og sige, jeg har valgt ikke at få børn og bruge mit liv på noget andet.

For mig lå det i kortene som datter af to forældre med lange videregående uddannelser, at selvfølgelig skulle jeg på gymnasiet og derefter på universitet. Det har så heldigvis også været den rigtige vej for mig, og jeg er rigtig glad for min uddannelse. Men jeg kan forestille mig, det kan være svært som barn af akademikerforældre at gøre det totalt modsatte af dem og tage en håndværkeruddannelse i stedet. Men hatten af for dem, der gør det. Det er virkelig sejt at gå sine egne veje i livet.

Træf nye valg

”Man har et standpunkt, til man tager et nyt”. Det ordsprog blev alment kendt, da tidligere statsminister Jens Otto Krag sagde det efter et folketingsvalg, hvor han ændrede holdning, hvilket ikke var særlig velset. Men jeg synes, det er ret essentielt for livet. Ting ændrer sig, man tilegner sig ny viden og bliver klogere. Så er det da kun naturligt, at ens holdninger ændrer sig igennem livet. Nogle valg former én resten af livet, for eksempel hvis du vælger at få børn, så er du forælder resten af livet. Sådan er det, og det er et valg, der ikke kan gøres om.

Men andre valg er ikke nødvendigvis bindende, så træf dem og nogle år efter, hvis det ikke passer på dig længere så træf et andet valg i stedet. Som klicheen siger – lev i nuet.

Vi er altid glade for at høre vores læseres mening. Du kan skrive din kommentar herunder.