- Reklame -

Eksamenerne nærmer sig med hastige skridt, og for flere bachelorstuderende betyder det, at en ny hverdag som kandidatstuderende starter efter sommerferien. Sund & Hed har snakket med Blerina Rusiti, der sidste sommer skiftede fra SDU til KU, da hun begyndte på sin kandidat. 

For er år siden var Blerina ved at afslutte sin bachelor i folkesundhedsvidenskab, hvilket ledte tankerne hen på, hvor hun ønskede at tage sin kandidat henne. Kandidaten i folkesundhedsvidenskab på SDU ligger i Esbjerg så uanset hvad, skulle Blerina flytte fra Odense, fordi hun gerne ville læse en folkesundhedsvidenskabelig kandidat.

”Jeg valgte at tage min kandidat på KU, fordi den giver stor frihed i forhold til at vælge, hvordan man vil sammensætte sin uddannelse, hvilket tiltalte mig meget,” fortæller Blerina. 

Hun overvejede også at fortsætte på SDU og dermed flytte til Esbjerg, men det trak i hende at komme hjem til København, hvor hun er fra efter tre år i Odense.

Overgangen fra et universitet til et andet 

Da Blerina flyttede til København, var den nye opstart der som så oftest lidt hektisk i starten, men hun er ekstrem glad for sit valg og den store frihed KU giver for at forme sin egen uddannelse.

Med en bachelor i folkesundhedsvidenskab så vel som de andre uddannelser på SUND er der mange muligheder for kandidater både på SDU og andre universiteter.

”Det er altid lidt stressende at skulle starte et helt nyt sted, hvor tingene foregår på en helt anden måde. Især i forhold til det praktiske som at lære det nye system at kende, den nye måde at strukturere undervisningen på, finde vej rundt på universitet med mere. Alt dette finder man ud af som tiden går,” fortæller Blerina. 

Også var det heller ikke helt nyt for hende at skifte universitet, da det samtidig betød en hjemkomst til familie og venner i København. 

Forskellen i undervisningen 

Blerina pointere selv meget glad, at den største forskel på SDU og KU er de muligheder var selvbestemmelse, som KU har givet hende foruden det praktiske, som er forskelligt fra sted til sted. 

”Forskellen ligger mere i det praktiske, for eksempel måden at gå til eksamen på, undervisningsformen, det pensum man har haft, og de fag man kan vælge. Med hensyn til måden at bygge semestrene op på, så havde vi på SDU modulopbygning, hvor vi på KU har semestre. Jeg synes, der er fordele og ulemper ved begge dele, men jeg synes, det er en stor fordel ikke at tænke på eksamen så ofte, som når man har modulopbygning,” fortæller Blerina.

Jeg valgte at tage min kandidat på KU, fordi den giver stor frihed i forhold til at vælge, hvordan man vil sammensætte sin uddannelse.

Men det er ting, man vænner sig til, og som ikke er afgørende vigtige, hvis man er glad for sit studie og den hverdag, der følger med, netop som Blerina er. 

Ude godt – hjemme bedst 

Udover at Blerina savner sine venner og den hverdag, hun havde i Odense under sin bachelor, så er SDU modsat andre universiteter også kendt for sin undervisning med meget gruppearbejde og stor mulighed for sparring med vejledere og undervisere.

”Jeg kan savne strukturen fra SDU og adgangen til information og vejledningen fra både fakultetet og underviserne, som godt kan være lidt op ad bakke på KU, hvor man er meget alene og selvstændig om at skulle finde frem til dette,” beskriver Blerina. 

Jeg kan savne strukturen fra SDU og adgangen til information og vejledningen fra både fakultetet og underviserne.

Med en bachelor i folkesundhedsvidenskab så vel som de andre uddannelser på SUND er der mange muligheder for kandidater både på SDU og andre universiteter. Det behøver ikke nødvendigvis være en kandidat i det samme, som du tog en bachelor i, mulighederne er mange for at kombinere forskellige fagområder. Men hvis du som folkesundhedsvidenskabsstuderende overvejer, hvor du skal læse din kandidat henne, så vil Blerina i hvert fald anbefale KU. 

Vi er altid glade for at høre vores læseres mening. Du kan skrive din kommentar herunder.