- Reklame -

Når man er ung og studerer, så er der mange forskellige måder, man kan bo på. Mange vælger at bo i et kollektiv med andre unge og dele hverdagen og husholdningen. Det valg traf Amalie Vindbæk Vodder Nissen, da hun efter udveksling i Norge vendte hjem til studierne i Odense.

Amalie havde før hun rejste til Norge boet alene et par år i Odense, så da hun vendte hjem fra Norge, var tiden inde til at prøve noget nyt.
”Jeg savnede nogen at komme hjem til, og det at være sammen med nogen uden, at jeg altid behøvede at planlægge det. Og så har det bare altid været noget, som jeg har kunne tænke mig at prøve,” fortæller Amalie.
Med de ønsker var et kollektiv et oplagt valg, hvor man netop er en del af et socialt fællesskab hver dag.

Hvorfor vælge et kollektiv?

De bor fem i kollektivet, og Amalie overvejede inden, om det var meget at skulle til at lære så mange mennesker at kende så intensivt, som man lærer hinanden at kende, når man bor sammen. Hun sammenligner sine overvejelser, med de overvejelser hun havde, inden hun tog på Roskilde Festival første gang.

Jeg savnede nogen at komme hjem til, og det at være sammen med nogen uden, at jeg altid behøvede at planlægge det.

”I mit hoved var der meget, som kunne gå galt, men jeg havde det også sådan, at det ville jeg aldrig finde ud af, hvis ikke jeg prøvede det. Jeg tror, at jeg havde lidt samme fornemmelse i maven inden den første gang, jeg besluttede mig for at tage på Roskilde Festival,” siger hun, og fortæller at begge dele kan virke lidt voldsomt og beskidt, men at begge dele endte med at være ekstremt festligt og hyggeligt, og at det vejer op for, at der nogle gange er beskidt og ikke altid så meget privatliv.

Nyt medlem i kollektivet

I Amalies kollektiv holder de samtaler på baggrund af en ansøgning, når de skal finde nye beboere til kollektivet. Ud fra det bliver kollektivets eksisterende beboere enige om, hvem der skal flytte ind. Det er de ret positive omkring, og selvom man ikke kan være sikre på at vælge den rigtige, så lægges der vægt på god kemi, at alle er studerende og har boet ude før.

Privatfoto af Mia

”I den første tid i kollektivet var der en del, jeg skulle vænne mig til. Jeg kan huske, at jeg tænkte, gad vide om de holder øje med, hvad for noget mad jeg spiser, og om de synes, jeg rydder ordentligt op efter mig selv. Alle mine bekymringer blev gjort til skamme, og jeg kom hurtigt til at føle mig hjemme med og uden ostehaps i køleskabet,” fortæller Amalie, når hun tænker tilbage på sin egen indflytning i kollektivet.
Det gik heldigvis rigtig godt, og hun er glad for, at hun sprang ud i det.

Livet i et kollektiv

Livet i et kollektiv er for det meste rigtig fedt, beskriver Amalie. Og den lange kø til toilettet om morgenen samt lidt plads i køleskabet bliver mindre vigtigt, når hverdagen deles med andre i et fedt socialt fællesskab.
”Det bedste ved at bo i et kollektiv er helt klart, de mennesker jeg bor med. Vi er på mange måder blevet en lille familie, som nyder hinandens selskab og hjælper hinanden med stort og småt. Nogle er nye i byen og på studiet, og andre har boet og studeret her i flere år. På den måde kan man opleve sine unge studieår igen igennem nogle andre,” fortæller Amalie.

Det bedste ved at bo i et kollektiv er helt klart, de mennesker jeg bor med.

I kollektivet holder de fester sammen, og der er plads til at have stille og rolige tømmermændsdage, ligesom de laver mad sammen i ny og næ. Det fungerer rigtig godt, og de lægger stor vægt på, at det er nogle fællesskaber, som alle beboere bakker op omkring.
Så spring ud i at bo sammen med andre, det giver helt sikkert nogle stærke relationer.

Vi er altid glade for at høre vores læseres mening. Du kan skrive din kommentar herunder.