Aktivt valg om vaccination som voksen

0
405
Billede fra Pixabay
- Reklame -

I kølvandet på den store debat omkring vaccination efter mæslingeudbruddet, er det måske på tide at høre historien fra en ufrivilligt ikke-vaccineret person. Mathilde er ikke vaccineret, men det er imod hendes egen overbevisning, og hun ønsker derfor at blive vaccineret som voksen i dag.

Til daglig læser Mathilde på SDU og har et helt normalt studieliv som alle andre. Men når hun nævner, at hun ikke er vaccineret, så kommer alle fordommene væltende ind fra venner og bekendte. Det er hun træt af at skulle forsvare, fordi hun ikke ønsker at forsvare det. Mathilde er ikke vaccineret, fordi hendes mor valgte det fra, da hun var barn. Det er et valg, hun ikke er enig i, og hun planlægger derfor selv nu at blive vaccineret.

Vi glemmer konsekvenserne af sygdommene

Det er et par generationer siden, at konsekvenserne af for eksempel mæslinger gjorde markant indtryk på befolkningen, derfor mener Mathilde, at vi har glemt at tage de sygdomme, vi nu kan vaccineres imod, alvorligt og være opmærksomme på deres konsekvenser.

Jeg tror lidt, folk har glemt, hvor voldsomme de sygdomme er, som man bliver vaccineret for.

”Min holdning til vaccination er overvejende positiv. Specielt nu, hvor man kan se, at der er udbrud igen af sygdomme, som ellers burde være dækket af vacciner. Jeg tror lidt, folk har glemt, hvor voldsomme de sygdomme er, som man bliver vaccineret for. Vi har været i en uoplyst tilstand i den vestlige verden, fordi det er så mange generationer siden, at man rent faktisk var bekymret over de sygdomme, som man nu kan vaccinere for,” fortæller Mathilde.
Derfor mener hun, at det er ekstra vigtigt, at vi får en øget opmærksomhed på sygdommenes konsekvenser, især hvis vi ikke bliver vaccineret og øger risikoen for, at sygdommene vender tilbage.

Valget om at blive vaccineret

I dag har Mathilde valgt at blive vaccineret, og hun har sat gang i processen hos sin læge. Hun har stort fokus på, at hvis man ikke er vaccineret, kan man udsætte andre, der ikke har mulighed for at blive vaccineret, for en stor risiko. Det ønsker hun ikke og vil derfor gerne gøre sit til, at sygdommene, der vaccineres imod, ikke bliver udbredt i højere grad igen. For hende selv handler det mere om valget omkring børn i fremtiden.
”Jeg vil ikke løbe risikoen ved at være gravid og ikke-vaccineret, og der skal ikke gå 10 år før, jeg gerne vil være gravid. Jeg føler også nu, at jeg endelig er blevet gammel nok til at mene, at min mor bare slet ikke har noget at skulle sige,” fortæller Mathilde.

Tvungen vaccination eller ej?

Da spørgsmålet kommer til tvungen vaccination, kan jeg godt mærke, at Mathilde tøver lidt. Hun er nemlig i tvivl om konsekvenserne ved at tvinge folk til det.
”Jeg kan rigtig godt følge begge sidder af sagen. Det er rigtig svært, fordi dem, der vælger vacciner fra, er ikke eksperter, for så ville de ikke vælge dem fra. På den ene side, så er jeg rigtig meget for, at forældre og børn skal have en autonomi over deres egen krop. Jeg kan ikke lade være med at tænke på, om det er en glidebane imod, at vi også begynder at tvangssterilisere personer for eksempel, hvis de ikke er egnet som forældre,” overvejer Mathilde.

Det er rigtig svært, fordi dem, der vælger vacciner fra, er ikke eksperter, for så ville de ikke vælge dem fra.

På den anden side, så ønsker hun, at nogen havde tvunget hendes mor til at vaccinere hende, så hun har svært ved at vælge endegyldigt side i den debat.
Husk at det ikke er børnene, der vælger vaccination fra, men det er forældrenes valg. Mød personer med en åbenhed omkring deres egne tanker og værdier.

Mathilde er et synonym. Mathildes identitet er kendt af redaktionen.

Vi er altid glade for at høre vores læseres mening. Du kan skrive din kommentar herunder.